G20: Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής των ΥΠΕΞ - Δεν προβλέπεται συνάντηση Μπλίνκεν- Λαβρόφ
Οι υπουργοί Εξωτερικών από τα μεγαλύτερα έθνη του κόσμου θα μιλήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια όταν συναντηθούν στην Ινδονησία αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο προεξοφλούν αναλυτές, αντί να εμβαθύνουν την ενότητα, οι συνομιλίες ενδέχεται να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες διαφορές σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος ομόλογός τους Ουάνγκ Γι, πρόκειται να παρευρεθούν στη συνάντηση της Ομάδας των 20 στο θέρετρο της Ινδονησίας, η οποία θα δημιουργήσει το έδαφος για μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-20 στο ίδιο μέρος τον Νοέμβριο.
Θα είναι η πρώτη φορά που ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ θα βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο, πόσο μάλλον στην ίδια πόλη, από τον περασμένο Ιανουάριο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δυο τους θα έχουν ξεχωριστό τετ-α-τετ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Μπλίνκεν θα έχει χωριστές συνομιλίες με τον Γουάνγκ σε μια περίοδο που οι ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί από τους φιλικούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα.
Σε αντίθεση με τις πρόσφατες συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών με εταίρους του ΝΑΤΟ και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους, ο Μπλίνκεν θα βρεθεί ανάμεσα σε διπλωμάτες από χώρες που είναι επιφυλακτικές στην προσέγγιση των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκτός από τον Γουάνγκ, ο Μπλίνκεν θα έχει διμερείς συνομιλίες στο Μπαλί με ομολόγους από χώρες που δεν ταυτίστηκαν με τη Δύση στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής, ιδίως την Ινδία, η οποία έχει αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπάθησαν να διακόψουν αυτή τη ροή εσόδων για τη Μόσχα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν θα υπάρξει επίσημη συνάντηση μεταξύ του Μπλίνκεν και του Λαβρόφ, τον οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν για έλλειψη σοβαρότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Θα θέλαμε να δούμε τους Ρώσους να είναι σοβαροί στη διπλωματία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. «Δεν το έχουμε δει ακόμα.
Θα θέλαμε να μας δώσουν οι Ρώσοι έναν λόγο να συναντηθούμε σε διμερή βάση μαζί τους, με τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, αλλά το μόνο πράγμα που έχουμε δει να προέρχεται από τη Μόσχα είναι περισσότερη βαρβαρότητα και επιθετικότητα εναντίον του λαού και της χώρας της Ουκρανίας».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διπλωματικός δίαυλος με τη Μόσχα όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. Αλλά ούτε ο Πράις ούτε άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μπορούσαν να αποκλείσουν την πιθανότητα μιας τυχαίας συνάντησης Μπλίνκεν-Λαβρόφ στο Μπαλί, που θα είναι η πρώτη, μετά τη συνάντησή τους στη Γενεύη τον Ιανουάριο.
Όπως όλες σχεδόν οι πρόσφατες διεθνείς διπλωματικές συγκεντρώσεις, η συνάντηση του Μπαλί θα επισκιαστεί από την Ουκρανία. Αλλά σε αντίθεση με τις συνόδους κορυφής των G-7 και του ΝΑΤΟ που κυριαρχούν στη Δύση και πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, η Σύνοδος G-20 θα έχει διαφορετική γεύση.
Η Κίνα και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, δεν ταυτίστηκαν με την πλήρη καταδίκη των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην εισβολή της Ρωσίας. Ενώ διάφορα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας που φιλοξενεί τη G-20, πιέζουν ώστε η Ρωσία να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της στη Μαύρη Θάλασσα για να επιστρέψουν τα σιτηρά στην παγκόσμια αγορά, παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τον ανταγωνισμό της Μόσχας και των φίλων της στο Πεκίνο.
Και αυτή η απόκλιση δημιούργησε το έδαφος για μια δυνητικά αμφιλεγόμενη προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της συνόδου κορυφής των G-20 τον Νοέμβριο, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το αν θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν πρέπει να παρευρεθεί, αλλά προέτρεψαν την Ινδονησία να καλέσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, εάν συμμετάσχει ο Ρώσος ηγέτης.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν διάσταση σε πολλά ζητήματα που κυμαίνονται από το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την Ταϊβάν και τις διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Από το Μπαλί, ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, για να αναπληρώσει ένα ταξίδι που αναγκάστηκε να ακυρώσει στα τέλη του περασμένου έτους λόγω της COVID-19. Εκτός από τους Ταϊλανδούς αξιωματούχους, θα συναντηθεί με πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τη συνεχιζόμενη πολιτική βία και την καταστολή στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2021.