Βρετανία: Εκτός έξι ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου - «Δεν παραιτούμαι», λέει ο Τζόνσον
Η πίεση προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί αυξάνεται καθώς ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του, με ολοένα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής του να ανακοινώνουν τις παραιτήσεις τους.
Όλοι όσοι παραιτήθηκαν δήλωσαν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό, με τους αναλυτές στο Λονδίνο να τονίζουν ότι πλέον δεν είναι θέμα αν θα παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον αλλά πότε θα το κάνει.
Ερωτηθείς κατά την άφιξή του για μια προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής αν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, όχι, όχι».
Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών. «Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον.
«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν».
Την ίδια ώρα, έξι ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους. Πρόκειται για την Κέμι Μπάντενοχ, τον Νιλ Ο' Μπράιεν, τον Άλεξ Μπούργκχαρτ, τον Λι Ρόουλι, την Τζούλια Λόπεζ και την Μιμς Ντέιβις.
Αναμένεται ψηφοφορία για πρόταση μομφής
Μια ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να ξεκινήσει το νωρίτερο σήμερα το βράδυ, δήλωσε ο δημοσιογράφος του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News, ο Τομ Λάρκιν, με ανάρτηση στο Twitter, επικαλούμενος ένα μέλος της Επιτροπής του 1922 που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες.
Ο Λάρκιν τόνισε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία μέχρι το επόμενο έτος από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, πιθανότατα θα αλλάξουν σήμερα το απόγευμα.
Τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας αναρωτιούνται αν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, με την εφημερίδα Guardian να κάνει λόγο για «συντριπτικό πλήγμα στην εξουσία του» ενώ η εφημερίδα Times θεωρεί ότι οι παραιτήσεις ήταν «προφανώς συντονισμένες» και έχουν επιφέρει στον πρωθυπουργό «ένα δυνητικά θανατηφόρο πλήγμα». Αλλά και η φιλοκυβερνητική Daily Telegraph υποστηρίζει ότι το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού «κρέμεται από μια κλωστή».