Το χρονικό της ταραγμένης σχέσης του Έλον Μασκ με το Twitter - Το «love story» και ο χωρισμός
Ο Έλον Μασκ αποχωρεί από τη συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει το Twitter, ισχυριζόμενος πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας. Η νέα ανακοίνωση είναι η πιο πρόσφατη ανατροπή σε ένα πολύκροτο σίριαλ που εκτυλίσσεται από τη στιγμή που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αποφάσισε να αγοράσει το Twitter τον Απρίλιο.
Ο Μασκ είπε ότι υπαναχώρησε επειδή το Twitter απέτυχε να προσφέρει ικανές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ανεπιθύμητων και ψεύτικων λογαριασμών. Το Twitter λέει ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την επιβολή της συμφωνίας.
«Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter έχει δεσμευτεί να κλείσει τη συναλλαγή με την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Μασκ», έγραψε σε tweet ο πρόεδρος του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, εγκαινιάζοντας μια δυνητικά μακρά και παρατεταμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.
Η αρχική συμφωνία συγχώνευσης περιλαμβάνει αμοιβή διάλυσης ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάιο, ο Μασκ είπε ότι η συμφωνία ήταν «προσωρινά σε αναμονή», καθώς περίμενε στοιχεία για τον αριθμό των fake λογαριασμών στο Twitter.
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε ζητήσει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι οι λογαριασμοί spam και bot αποτελούν λιγότερο από το 5% του συνόλου των χρηστών της. Σε επιστολή που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο δικηγόρος του Μασκ ανέφερε ότι το Twitter απέτυχε ή αρνήθηκε να παράσχει αυτές τις πληροφορίες.
«Μερικές φορές το Twitter αγνόησε τα αιτήματα του κου Μασκ, μερικές φορές τα απέρριψε για λόγους που φαίνονται αδικαιολόγητοι και μερικές φορές ισχυρίστηκε ότι συμμορφώθηκε, δίνοντας στον κ. Μασκ ελλιπείς ή μη χρησιμοποιήσιμες πληροφορίες», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι λογαριασμοί spam έχουν σχεδιαστεί για να διαδίδουν πληροφορίες σε μεγάλο αριθμό ατόμων και να χειραγωγούν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με την πλατφόρμα. Την Πέμπτη, το Twitter είπε ότι αφαιρούσε περίπου 1 εκατομμύριο τέτοιους λογαριασμούς κάθε μέρα.
Ο κ. Μασκ πιστεύει ότι οι λογαριασμοί spam ή bot θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 20% ή περισσότερο των χρηστών του Twitter. Οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν κατά 7% στις εκτεταμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση.
Ο Έλον Μασκ προσπαθούσε εδώ και εβδομάδες να πάρει πληροφορίες για το πόσους καθημερινούς ενεργούς χρήστες έχει το Twitter. Σε κατάθεσή του είπε ότι του είχαν επανειλημμένα αρνηθεί πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των λογαριασμών bot στο Twitter, γι' αυτό ήθελε να τερματίσει τη συμφωνία.
Ωστόσο, ο μεγιστάνας έχει ήδη βάλει χαρτί σε αυτή τη συμφωνία και δεν είναι απολύτως σαφές εάν μπορεί να υποχωρήσει σε αυτό το στάδιο. Θα πρέπει να αποδείξει ότι το Twitter παραβίασε τη συμφωνία τους. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο Μασκ μπορεί να θέλει να αποχωρήσει από τη συμφωνία.
Η χρηματιστηριακή τιμή για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχει πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, άρα μήπως ο Μασκ πρόσφερε πάρα πολλά για να αποκτήσει το Twitter; Και μετά υπάρχει ο αντίκτυπος που είχε η πιθανή συγχώνευση στις άλλες εταιρείες του κ. Μασκ. Η τιμή της μετοχής της Tesla μειώθηκε σημαντικά από τότε που ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του για το Twitter.
Η θέση του για την ελευθερία του λόγου και το πώς το Twitter θα μπορούσε να ρυθμιστεί στο μέλλον με βάση τους νόμους μεμονωμένων χωρών, επίσης μερικές φορές θεωρήθηκε αφελής.
Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι ο ιδρυτής της εταιρείας πυραύλων SpaceX και της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Ένας αυτοαποκαλούμενος «απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου», είχε δεσμευτεί να χαλαρώσει τους κανόνες ελέγχου περιεχομένου του Twitter μόλις η εταιρεία τεθεί υπό την κυριότητα του.
Έχει επικρίνει εδώ και καιρό την απαγόρευση ορισμένων λογαριασμών από το Twitter, όπως αυτός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ζήτησε επίσης περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα παρουσιάζει tweets στους χρήστες, ένα σύστημα που επιτρέπει επί του παρόντος σε ορισμένους να προωθηθούν και να δοθεί ευρύτερο κοινό.
Το χρονολόγιο του «σίριαλ»εξαγοράς
4 Απριλίου: Ο Έλον Μασκ αποκαλύπτει πως διαθέτει πάνω από το 9% των μετοχών του Twitter
5 Απριλίου:Το Twitter λέει ότι ο Μασκ θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας
10 Απριλίου: Ο Μασκ λέει ότι δεν θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter
14 Απριλίου: Ο Μασκ προσφέρει 54,20 δολάρια ανά μετοχή, 38% premium στην τιμή κλεισίματος του Twitter την 1η Απριλίου
15 Απριλίου: Το Twitter υιοθετεί την πρακτική του «poison pill» για να προστατεύσει την εταιρεία από την εξαγορά στην επόμενη συνεδρίαση
21 Απριλίου: Ο Μασκ παρουσιάζει χρηματοδότηση ύψου 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συμφωνία
25 Απριλίου: Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποδέχεται την προσφορά του Μασκ
29 Απριλίου: Ο Μασκ πουλά μετοχές της Tesla αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει την εξαγορά
2 Μαΐου: Ο Μασκ επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές στην επόμενη συνεδρίαση
5 Μαΐου: Ο Μασκ αποκαλύπτει χρηματοδότηση 7,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων
11 Μαΐου:Ο συνιδρυτής του Twitter Jack Dorsey λέει ότι δεν θα επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος μετά την εξαγορά του Mασκ
13 Μαΐου: Ο Μασκ λέει ότι η συμφωνία του Twitter έχει παγώσει, εν αναμονή της εξέτασης των ανεπιθύμητων και ψεύτικων λογαριασμών. Σε νέα tweet δηλώνει οτι παραμένει προσηλωμένος στη συμφωνία
25 Μαΐου: Οι επενδυτές του Twitter ψηφίζουν κατά της επανεκλογής του συμμάχου του Μασκ για να συμμετάσχει στην επόμενη συνεδρίαση
26 Μαΐου: Ο Μασκ μηνύθηκε από επενδυτές στο Twitter για «χειραγώγηση» μετοχών κατά την εξαγορά
6 Ιουνίου: Ο Μασκ απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία εξαγοράς εάν το Twitter δεν παράσχει δεδομένα για ανεπιθύμητους και ψεύτικους λογαριασμούς
8 Ιουλίου: Ο Μασκ λέει ότι τερματίζει τη συμφωνία επειδή το Twitter παραβίασε πολλαπλές διατάξεις της συμφωνίας συγχώνευσης Το Twitter ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να μηνύσει τον Musk για να ολοκληρώσει τη συγχώνευση.