Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο - Χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας
Χιλιάδες διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου Γκοταμπάγια Ραζαπάκσα, ο οποίος απομακρύνθηκε για λόγους ασφαλείας
Διαδηλωτές από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν πορεία στο Κολόμπο ζητώντας την παραίτησή του προέδρου, μετά από μήνες διαμαρτυρίας για την κακοδιαχείριση της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.
Ορισμένοι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και κράνη της Σρι Λάνκα, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου, σύμφωνα με βίντεο από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι NewsFirst. Πηγές του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Ραζαπάκσα είχε ήδη απομακρυνθεί από την επίσημη κατοικία του την Παρασκευή για την ασφάλειά του ενόψει της προγραμματισμένης συγκέντρωσης το Σαββατοκύριακο.
Βίντεο που μεταδόθηκαν ζωντανά στο Facebook μέσα από την προεδρική κατοικία έδειξαν εκατοντάδες διαδηλωτές, ορισμένους ντυμένους με σημαίες, να μαζεύονται σε δωμάτια και διαδρόμους, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ρατζαπάκσα. Η χώρα δίνει μάχη με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και παλεύει να εισάγει τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.
Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ταξίδεψαν με αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία προς την πρωτεύουσα, με αξιωματούχους να λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ορισμένοι είχαν «ναυλώσει» ακόμη και τρένα για να φτάσουν στο Κολόμπο.
Οι αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν τη διαδήλωση επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής. Αλλά οι οργισμένοι πολίτες δεν πτοήθηκαν και η απαγόρευση κυκλοφορίας ήρθη μετά την έντονη αντίρρηση των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τουλάχιστον 21 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται μετά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές στο Reuters.
Το νησί των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει ξεμείνει από αποθέματα ξένου συναλλάγματος και αγωνίζεται να εισάγει τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία το 1948.
Πολλοί κατηγορούν για την παρακμή της χώρας το Ραζαπάκσα. Ο ΟΗΕ προέτρεψε την Παρασκευή τόσο τις αρχές όσο και τους διαδηλωτές να διασφαλίσουν ότι η συγκέντρωση του Σαββάτου θα είναι ειρηνική.