Συρία: Μετά το ρωσικό βέτο, πολλοί εκτοπισμένοι φοβούνται διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας
Την Παρασκευή, η Ρωσία, σύμμαχος και στρατιωτικός υποστηρικτής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, έθεσε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια πρόταση που είχαν υποβάλει η Νορβηγία και η Ιρλανδία, με την οποία προβλεπόταν η παράταση, για διάστημα ενός έτους, της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από ένα μεθοριακό πέρασμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού.
Η Μόσχα είχε αντιπροτείνει μια μικρότερη παράταση, διάρκειας έξι μηνών.
Το πρόγραμμα αυτό λήγει την Κυριακή. Είχε τεθεί σε ισχύ από το 2014 και προέβλεπε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ Χάουα, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τζιχαντιστικές οργανώσεις και αντάρτες.
Οι 13 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της παράτασης. Η Κίνα, που συχνά ακολουθούσε το παράδειγμα της Ρωσίας, προτίμησε αυτή τη φορά την αποχή.
Τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να προτείνουν παράταση εννέα μηνών για να αρθεί το αδιέξοδο, είπαν διπλωμάτες.
«Το σχέδιο περιφρονούσε την κυριαρχία της Δαμασκού», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, καταγγέλλοντας την «αδιαλλαξία» των δυτικών χωρών και υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα είχε βάλει στο τραπέζι μια δική της πρόταση για παράταση έξι μηνών.
«Η Ρωσία κατέστρεψε τα σπίτια μας, κατέστρεψε τα παιδιά μας και μας εξανάγκασε να τραπούμε σε φυγή (...) Σήμερα, θέλει να κλείσει το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα», είπε η 45χρονη Φατίμ στο Γαλλικό Πρακτορείο που ζει σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένη στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.
«Αν κλείσει το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα (...) θα πεθάνουμε», δήλωσε εξοργισμένη η μητέρα 14 παιδιών.
«Λιμός»
Περισσότερα από 4.600 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα διέλευσαν φέτος από το πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Το Σάββατο, το πέρασμα κλειστό εξαιτίας της μουσουλμανικής γιορτής Ιντ αλ-αντχά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους των (εκτοπισμένων) καταυλισμών εξαρτώνται από αυτή τη βοήθεια», είπε αγανακτισμένος ο Αμπντέλ Σαλάμ Γιούσεφ. Το ρωσικό βέτο είναι «μια καταστροφή», πρόσθεσε.
Η επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, φιλοξενεί την πλειοψηφία των εκτοπισμένων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Το ρωσικό βέτο ενσαρκώνει «την πολιτική της πολιορκίας και του λιμού στην οποία καταφεύγει η Ρωσία στη Συρία», κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μαζέν Αλούσε, υπεύθυνος για τη διέλευση του Μπαμπ αλ-Χάουα.
«Περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή»
Η μη ανανέωση της εξουσιοδότητης θα είναι ένα «προοίμιο ενός ανεξέλεγκτου λιμού και θα απειλείσει άμεσα την επισιτιστική ασφάλεια περισσότερων από τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων», πρόσθεσε ο Αλούσε.
Το σύστημα διασυνοριακής βοήθειας περιλαμβάνει ιατρική βοήθεια που θεωρείται ζήτημα ζωής και θανάτου στον τομέα της υγείας της περιοχής, που έχει καταστραφεί μετά από 11 χρόνια πολέμου.
Η μη ανανέωσή του «θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του τομέα της υγείας», προειδοποίησε ο Σάλεμ Αμπντάνε, διευθυντής στον τομέα υγείας της Ιντλίμπ.
Αυτό θα οδηγήσει στο «κλείσιμο 21 νοσοκομείων, 12 ιατρικών κέντρων και θα θέτει τέλος σε πολλά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών εμβολιασμού», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για «αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας και ασθενειών».
Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει στον ΟΗΕ σε ψηφίσματα που αφορούν τη Συρία. Το χθεσινό ήταν το 17ο βέτο που άσκησε μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούσαν επιτακτικά από τις χώρες μέλη του ΣΑ να εγκρίνουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για διάστημα ενός έτους.
«Το κυνικό βέτο της Ρωσίας (...) δείχνει ότι η περιφρόνηση της ρωσικής ηγεσίας για την ανθρώπινη ζωή ενδέχεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων