Σρι Λάνκα: Το πάρτι οργής των «αθλίων» στο προεδρικό μέγαρο - Κρίκετ, μαξιλαροπόλεμος και βουτιές

Διαδηλωτές οργισμένοι για την οικονομική κρίση έκαναν ξέφρενο πάρτι στο προεδρικό μέγαρο της Σρι Λάνκα, λίγο μετά την αποχώρηση του προέδρου για λόγους ασφαλεία
Πάρτι από τους οργισμένους πολίτες στο προεδρικό μέγαρο της Σρι Λάνκα
ΑΡ
4'

Οι εικόνες απο το προεδρικό μέγαρο της Σρι Λάνκα που καταλήφθηκε απο το οργισμένο πλήθος κάνουν το γύρου του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι έσπασαν τα οδοφράγματα και μπήκαν στην κατοικία του προέδρου για εκτονώσουν την οργή τους εναντίον ενός ηγέτη που θεωρούν υπεύθυνο για τη χειρότερη κρίση του έθνους.

Διαδηλωτές εμφανίζονται να απολαμβάνουν μαξιλαρομαχίες, κρίκετ, αλλά και να δοκιμάζουν το ιδιωτικό γυμναστήριο και την πισίνα του πρώην ισχυρού άνδρα, λίγες ώρες πριν οι διαδηλωτές πυρπολήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και το σπίτι του πρωθυπουργού της χώρας. Η σφοδρή εξέγερση ήταν αρκετή για να οδηγήσει στην παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και του Πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, μετά από μήνες απογοήτευσης που προκλήθηκε από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Εκτός από ένα αυτοσχέδιο πάρτι δίπλα στην πισίνα, οι διαδηλωτές απόλαυσαν ένα μελωδικό πάρτι στο πιάνο του προέδρου, έναν μαξιλαροπόλεμο στα υπνοδωμάτια του πρωθυπουργού, και μάλιστα αφιέρωσαν χρόνο νια να κάνουν άρση βαρών στο ιδιωτικό γυμναστήριο του προέδρου.

Αλλά η ανάλαφρη διάθεση έδωσε γρήγορα τη θέση της σε έναν πιο έντονο θυμό καθώς ξέσπασε φωτιά στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Temple Trees που κάηκε τη νύχτα. Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλήθος να επευφημεί την πυρκαγιά.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε που δεν ήταν παρών εκείνη την ώρα είπε ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμα μόλις τεθεί σε ισχύ μια διακομματική προσωρινή κυβέρνηση. Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα δήλωνε ότι ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί επίσης την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Η σχετική ηρεμία επέστρεψε σήμερα (10/7) στο Κολόμπο, καθώς οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα περιπλανήθηκαν στο λεηλατημένο προεδρικό μέγαρο μια μέρα μετά την εισβολή διαδηλωτών στο κτίριο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Κολόμπο το Σάββατο για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την κακή διαχείριση των οικονομικών του έθνους και για τις δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα. Η αστυνομία είχε προσπαθήσει να ματαιώσει τις διαμαρτυρίες με απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά στη συνέχεια ήρε τους περιορισμούς καθώς οι δικηγόροι και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης την κατήγγειλαν ως παράνομη.

Αφού εισέβαλαν στις πύλες του προεδρικού μεγάρου, ένα πλήθος διαδηλωτών πέρασε μέσα από τα δωμάτιά του, με κάποιους να πηδούν στην πισίνα του συγκροτήματος. Άλλοι εθεάθησαν να γελούν και να χαλαρώνουν στα εντυπωσιακά υπνοδωμάτια της κατοικίας, με ορισμένους ακόμη και να γελοιοποιούν το προεδρικό ζεύγος, περιφέροντας ένα ζευγάρι εσώρουχα της πρώην πλέον πρώτης κυρίας, όπως έγραψε η Daily Mail.

Την Κυριακή, έκπληκτοι απλοί πολίτες βρήκαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν το κτίριο της αποικιακής εποχής. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, μερικοί με όπλα, στάθηκαν έξω από το συγκρότημα, αλλά δεν εμπόδισαν τους ανθρώπους να μπουν μέσα. Μεταξύ αυτών που έριξαν μια ματιά ήταν και ο 61χρονος πωλητής B.M. Chandrawathi, ο οποίος μπήκε σε ένα υπνοδωμάτιο στον πρώτο όροφο μαζί με την κόρη και τα εγγόνια του

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μέρος στη ζωή μου», είπε, καθώς δοκίμαζε έναν βελούδινο καναπέ. «Απολάμβαναν σούπερ πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε», είπε. «Μας είχαν ταπεινώσει. Ήθελα τα παιδιά και τα εγγόνια μου να δουν τον πολυτελή τρόπο ζωής που απολάμβαναν». Την ίδια ώρα περίπου, ο ηγέτης είχε επιβιβαστεί σε ένα σκάφος στο λιμάνι του Κολόμπο και μεταφερόταν στο νότο του νησιού, όπου άφησε να γίνει γνωστό ότι τελικά υποκύπτει στις πολύμηνες εκκλήσεις για παραίτησή του.

«Για να διασφαλιστεί μια ειρηνική μετάβαση, ο πρόεδρος είπε ότι θα παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», δήλωσε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Mahinda Abeywardana σε τηλεοπτική δήλωση. Θα παραμείνει προσωρινά για να διασφαλίσει την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παλεύει με μία σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος που έχει περιορίσει τις βασικές εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία του το 1948. Μεγάλο μέρος της οργής του κοινού έχει επικεντρωθεί στην οικογένεια Ραζαπάκσα με τους διαδηλωτές να τους κατηγορούν ότι έσυραν τη Σρι Λάνκα στο χάος λόγω κακοδιαχείρισης, κάνοντας λόγο για διαφθορά και νεποτισμό.