Μπάιντεν: Φουντώνουν οι φήμες για τη διαύγεια και τις αντοχές του καθώς φλερτάρει με τη 2η θητεία

Η προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν και η πνευματική του διαύγεια  συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πώς βάζει πλώρη για δεύτερη θητεία. 
Οι επικριτές του αμφισβητούν τη διαύγεια του Μπάιντεν
ΑΡ
5'

Επανέρχονται τα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία και την πνευματική ικανότητα του προέδρου Μπάιντεν, εν μέσω ενδείξεων ότι θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο. Ενώ οι βοηθοί του λένε ότι τα επίπεδα ενέργειας του Μπάιντεν είναι αξιοσημείωτα για έναν 79χρονο άνδρα, οι New York Times ανέφεραν οτι εξακολουθούν να ανησυχούν πως θα «σκοντάψει» λόγω του τρόπου με τον οποίο μπερδεύεται καθώς περπατά , ενώ φοβούνται δεν θα φτάσει στο τέλος μίας ομιλίας χωρίς γκάφα.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Μπάιντεν ο γηραιότερος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «δοκιμάζει τα όρια ηλικίας και την προεδρία». Είναι ήδη ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο τέλος της δεύτερης διακυβέρνησής του. Θα είναι 86 ετών εάν κέρδιζε ξανά τις εκλογές και εξασφάλιζε δεύτερη θητεία.

«Νιώθω ότι είναι ακατάλληλο να αναζητάς αυτό το αξίωμα αφού είσαι 80 ή γύρω στα 80 σου», είπε ο David Gergen, ένας προεδρικός σύμβουλος που χρονολογείται από την εποχή του Nίξον. «Μόλις έκλεισα τα 80 και ανακάλυψα ότι τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια νομίζω ότι δεν θα ήταν συνετό να προσπαθήσω να διευθύνω έναν οργανισμό. Δεν είσαι τόσο ζωντανός όσο κάποτε».

Ο πρόεδρος έχει πει οτι οι ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική και σωματική ικανότητα του προέδρου είναι εύλογες, αλλά κάποιοι αναρωτιούνται αν μπορεί να διατηρήσει τον απαιτητικό ρυθμό για άλλα έξι χρόνια, επισημαίνοντας ότι φαίνεται μεγαλύτερος από όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο το 2021 .

Ενώ η ηλικία του Μπάιντεν είναι ένα ευαίσθητο θέμα στον Λευκό Οίκο, νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι και σύμβουλοι τον περιέγραψαν ως πανταχού παρόντα, να ανακρίνει τους υπαλλήλους σε συνεδριάσεις, να τους ρωτάει για συγκεκριμένα σημεία σε υπομνήματα και να ξαναγράφει ομιλίες μέχρι και λίγες στιγμές πριν τις εκφωνήσει.

Ειδικοί βλέπουν τον Μπάιντεν, ο οποίος κάνει τακτικά ποδήλατο - αν και είχε μία πτώση την περασμένη εβδομάδα- και ασκείται πέντε ημέρες την εβδομάδα, ως ασυνήθιστα κατάλληλο για την ηλικία του. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ηλικία του Μπάιντεν πρέπει να έχει την ελάχιστη σημασία», είπε στους Times ο S. Jay Olshansky, ειδικός στη μακροζωία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο που μελέτησε τις ηλικίες των υποψηφίων το 2020. «Αν στους ανθρώπους δεν αρέσουν οι πολιτικές του, δεν τους αρέσουν αυτά που λέει, δεν πειράζει, μπορούν να ψηφίσουν κάποιον άλλο. Αλλά δεν έχει να κάνει με το πόσο χρονών είναι».

Αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει όταν ο Μπάιντεν φτάσει τα 86. «Αυτή είναι η σωστή ερώτηση που πρέπει να κάνουμε», είπε ο Olshansky. «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τη γήρανση. Τα πράγματα πάνε στραβά όσο μεγαλώνουμε και οι κίνδυνοι αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε».

Ο Μπάιντεν έπεσε από το ποδήλατό του ενώ οδηγούσε στην παραλία Rehoboth του Ντέλαγουερ στις 18 Ιουνίου 2022. Οι βοηθοί του Λευκού Οίκου λένε ότι δεν σχεδιάζουν καταλύματα για τον Μπάιντεν, αλλά ιδιωτικά, προσπαθούν να προστατεύσουν τα Σαββατοκύριακά του μακριά στο Ντέλαγουερ, ανέφεραν οι Times.

Ο Μπάιντεν αναχωρεί την Τρίτη για ένα τετραήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί αμέσως μετά το ταξίδι του τον περασμένο μήνα στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7. Το ταξίδι επανασχεδιάστηκε λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να ταλαιπωρήσει άσκοπα τον πρόεδρο, ανέφερε η έκθεση.

Ο Δρ. Kevin O'Connor, ο γιατρός του προέδρου, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι «κατάλληλος για να εκτελέσει επιτυχώς τα καθήκοντα της Προεδρίας» μετά από έλεγχο το περασμένο φθινόπωρο. Ο Ο'Connor ανέφερε ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να έχει βήχα που προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πιο δύσκαμπτο βάδισμα όταν περπατάει λόγω της ηλικίας του.

Αλλά η έκθεση των Times σημείωσε ότι δημόσια, ο Μπάιντεν μερικές φορές χάνει το ειρμό των σκέψεών του ή αγωνίζεται να θυμηθεί ένα όνομα. Έχει αναφερθεί στην αντιπρόεδρο Kάμαλα Χάρις ως «Πρόεδρο Χάρις» αρκετές φορές και εξακολουθεί να κάνει σαρδάμ, παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε ένα τραύλισμα από την παιδική του ηλικία.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών αυτό το χειμώνα κάλεσε τον Μπάιντεν να κάνει ένα γνωστικό τεστ σε μια επιστολή που ανέφερε πολλά παραδείγματα για την «απώλεια διαύγειάς» του και δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αμφισβήτησαν την ψυχική του ικανότητα. Επέμειναν ότι το αίτημά τους δεν ήταν κομματικό και επεσήμαναν ότι ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης υποβληθεί στο τεστ.

Οι βοηθοί του λένε ότι ο Μπάιντεν εργάζεται συνήθως πέντε ή πεντέμισι ημέρες την εβδομάδα, αλλά μπορεί να τον καλέσουν οποιαδήποτε ώρα, σύμφωνα με τους Times. Οι απογευματινές του ώρες, ωστόσο, είναι περιορισμένες και έχει δώσει λιγότερες από τις μισές συνεντεύξεις σε σχέση με τους προκατόχους του. Ο Μπάιντεν έχει δώσει 38 συνεντεύξεις, έναντι 116 για τον Τραμπ, 198 για τον Μπαράκ Ομπάμα, 71 για τον Τζορτζ Μπους και 75 για τον Μπιλ Κλίντον, ανέφεραν οι Times.