Γαλλικές εκλογές: Το Παρίσι αλλάζει, η Ευρώπη αλλάζει

Σανζέ σημαίνει αλλαγή στα Γαλλικά.
4'

Όπως αυτή που προμηνύεται ότι θα έρθει στην Ευρώπη μετά και την αλλαγή φρουράς στα Ηλίσια Πεδία με τον Φρανσουά Ολαντ να παίρνει την προεδρική σκυτάλη από τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο διεθνής Τύπος βρίθει από ρεπορτάζ και αναλύσεις για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών με σχολιασμούς περί αλλαγής τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και της Ευρώπης.

«Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει», αναφέρει η Ιταλική La Stampa. «Πιθανότατα, πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη» σχολιάζει επιπλέον η εφημερίδα η οποία προειδοποιεί: «Θα δούμε πώς θα τηρήσει την υπόσχεσή του ο Ολάντ να σπάσει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο».

Σύμφωνα με το επίσης Ιταλικό φύλλο Corriere della Sera «Η Γαλλία στρέφεται προς τα αριστερά» και αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες ο Ολάντ-φαβορί κατόρθωσε να σπάσει την απομόνωση στην Ευρώπη.»Τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης) δείχνουν ότι ο Ολάντ έχει δίκιο στην πρόθεσή του για την προσθήκη ενός κεφαλαίου στο δημοσιονομικό σύμφωνο».

Η «La Repubblica» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της «Η Γαλλία γυρίζει σελίδα», ενώ για την οικονομική «Il Sole 24 Ore», ο Φρανσουά Ολάντ είναι «ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης, ένας ήρεμος άνθρωπος, που θέλει να κάνει αλλαγές χωρίς ανατροπές. Όπως δήλωσε στο ανήσυχο από τις επιθέσεις του κατά των πλουσίων και των χρηματοπιστωτικών κύκλων City του Λονδίνου, 'δεν είμαι επικίνδυνος'».

Η Ισπανική «El Pais» γράφει σχετικά ότι «Η ευρωπαϊκή αριστερά ξαναγεννιέται αυτήν την 6η Μαΐου στη Γαλλία» και ότι η εκλογή του σοσιαλιστή υποψήφιου «ανοίγει μία καινούργια πολιτική σελίδα στη Γαλλία, όπως και στην Ευρώπη», κυρίως με το τέλος «του διευθυντηρίου που έγινε γνωστό με την ονομασία Μερκοζί και την έμφασή του στην πολιτική της λιτότητας».

«Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκαν από την χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση εδώ και μισό αιώνα», γράφει η «El Mundo». Η καταλανική «El Periodico» σημειώνει ότι η «έλευση του Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανοίγει ένα νέο στάδιο στην ευρωπαϊκή πολιτική...καθώς υποσχέθηκε την αναθεώρηση των όρων της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την προσθήκη μέτρων λιτότητας».

Η βελγική «Le Soir» προειδοποιεί ότι «Μετά τη δοκιμασία της κατάκτησης, έρχεται η δοκιμασία της εξουσίας. Ο νικητής δεν θα έχει περίοδο χάριτος». Μια άποψη που ενστερνίζεται και η «Libre Belgique» , η οποία θεωρεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ οφείλει εν μέρει την εκλογή του στην απόρριψη της προσωπικότητας του Νικολά Σαρκοζί.

Βορειότερα στη Σουηδία η «Svenska Dagbladet» σημειώνει ότι «Η λιτότητα δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία». Το κρατικό ραδιόφωνο της Φινλανδίας, «YLE» κρίνει ότι «η έλευση του Ολάντ στην προεδρία δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γαλλία, αλλά θα συγκλονίσει το πολιτικό μέλλον του συνόλου τη Ευρώπης».

Αντίο στον Νικολά Σαρκοζί λέει η Ολλανδική NRC Handelsblad: «Η εποχή Σαρκοζί τελείωσε», και η «De Telegraaf»: «Η γιορτή έλαβε τέλος για τον Σαρκοζί».

Οι Γαλλικές εκλογές απασχόλησαν και τον Τύπο της ανατολής. Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Jiji Press» θεωρεί ότι η επιτυχία του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και κομμάτων που είναι αντίθετα στη λιτότητα στην Ελλάδα αποτελούν σοβαρή προειδοποίηση για την Ευρώπη.

«Επειτα από αυτές τις σοβαρές επικρίσεις των ψηφοφόρων, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει, αναπόφευκτα, να αναθεωρήσει την πορεία της».
Η επίσης ιαπωνική «Asahi Shimbun» κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Γαλλία επέλεξε την αλλαγή» ενώ στην Αυστραλία η εφημερίδα «The Australian» γράφει ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να αμβλύνει τη μιζέρια της λιτότητας». «Η Ευρώπη ξυπνά στην μετά τον Σαρκοζί εποχή», σύμφωνα με τη Sydney Morning Herald, ενώ η οικονομική «Australian Financial Review» προειδοποιεί ότι «οι αγορές είναι ανήσυχες από τη σοσιαλιστική νίκη».