Προειδοποίηση ΠΟΥ: Ο κορονοϊός παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κορονοϊός παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη
AP
5'

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κορονοϊός παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, σχεδόν 2-1/2 χρόνια μετά την πρώτη ανακήρυξή της.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, η συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού και η πίεση στις υπηρεσίες υγείας σε ορισμένες χώρες σημαίνουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επείγουσα.

Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 30% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ανέφερε η ανακοίνωση, αν και η επιτροπή αποδέχτηκε ότι η αυξημένη ανοσία του πληθυσμού, κυρίως από τα εμβόλια, δείχνει μια «αποσύνδεση» των κρουσμάτων από νοσηλείες και θανάτους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους αποδέχτηκε τη σύσταση της επιτροπής.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ κήρυξε για πρώτη φορά το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, γνωστό ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου 2020. Ένας τέτοιος προσδιορισμός μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έρευνας, της χρηματοδότησης και των διεθνών μέτρων δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της νόσου.

Συνιστά τέταρτη δόση εμβολίου

Την ίδια ώρα το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη συνέστησε σήμερα να κάνουν και δεύτερη δόση αναμνηστικού εμβολίου για την Covid-19 οι πιο ευάλωτοι πολίτες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ήπειρο.

Οι περίπου 50 χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ Ευρώπης καλούνται να χορηγήσουν δεύτερη αναμνηστική δόση σε «μετρίως έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικίας από 5 ετών και άνω, καθώς και στο στενό περιβάλλον τους». Συστήνεται επίσης να εξετάσουν οι χώρες το ενδεχόμενο να προτείνουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως στους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και τις έγκυες, ει δυνατόν σε συνδυασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, όπου είναι εφικτό.

Ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παραμένει «προτεραιότητα στην Ευρώπη», υπενθύμισε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε, σε ανακοίνωσή του.

Στα τέλη Ιουνίου ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι αναμένει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 αυτό το καλοκαίρι και ζήτησε από τις χώρες να παρακολουθούν την κατάσταση, μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε έναν μήνα. Την Δευτέρα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησαν επίσης να χορηγείται δεύτερη αναμνηστική δόση για την Covid-19 σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν ήδη αυτήν την δεύτερη αναμνηστική δόση στους ηλικιωμένους, ακόμη και πριν το συστήσουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Στις χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει μεγάλη αύξηση από τα τέλη Μαΐου. Τις τελευταίες 7 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 3 εκατομμύρια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν επίσης αύξηση των νοσηλειών που συνδέονται με την Covid-19, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων παραμένει σχετικά χαμηλός.

Κορονοϊός: Για 20ημερο πίεσης στο ΕΣΥ προειδοποιεί ο Πλεύρης – Το σχέδιο του υπ. Υγείας

Την εκτίμηση ότι το κύμα κορονοϊού που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες φτάνει στην κορύφωσή του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εξηγώντας ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των διασωληνωμένων παραμένει ελεγχόμενος.

Παρόλα αυτά ο υπουργός Υγείας εκτίμησε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ότι το επόμενο 20ήμερο θα υπάρξει μια πίεση στο ΕΣΥ σε απλές κλίνες Covid αλλά και non – Covid αποκαλύπτοντας ότι αναπτύσσονται περισσότερες κλίνες στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε, πάντως, πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, κυρίως γιατί αυτή η πίεση δεν μεταφέρεται στις κλίνες ΜΕΘ.

Όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού είπε ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα «γίνεται κατά βάση στους ανοιχτούς χώρους όπου και συγκεντρώνεται ο πληθυσμός» καθώς και ότι «είπα το αυτονόητο και κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν».

«Στους κλειστούς χώρους γίνεται πάντοτε μετάδοση, το ξέρουμε αυτό. Κλειστοί χώροι δεν υπάρχουν το καλοκαίρι στη χώρα μας. Όπου υπάρχουν και έχουμε μεγάλο συνωστισμό, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκεί πέρα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οπουδήποτε αλλού υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Κορονοϊός: Οι δύο χώροι που είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας

Τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει τη Δευτέρα στο Newsbomb.gr σχετικά με το πότε θα κορυφωθεί το εν εξελίξει κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα επανέλαβε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σχολιάζοντας ότι η κορύφωση του κύματος θα εξαρτηθεί από «το πώς ζούμε και τι μέτρα παίρνουμε».

Σο πλαίσιο αυτό η κυρία Λινού χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» τη χρήση μάσκας «σε κλειστούς χώρους και χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς».

Παράλληλα χαρακτήρισε «απαραίτητη» την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ειδικά για τους «ανθρώπους που είναι ευάλωτοι η 4η δόση» μολονότι παραδέχθηκε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε τους ανθρώπους να κάνουν την 4η δόση».

Η Αθηνά Λινού προειδοποίησε, τέλος, ότι είναι υπαρκτό το σενάριο για νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και πρόσθεσε: «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επιβαρύνει το εμβόλιο, αντιθέτως, αν έχεις νοσήσει, δεν σημαίνει ότι αν νοσήσεις πάλι θα το περάσεις πιο ελαφριά».

Σχετικές ειδήσεις