Το Τwitter μηνύει τον Έλον Μασκ - «Δεν είσαι υπεράνω του νόμου»

Νομική διαμάχη με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου εγκαινιάζει το Twitter, για την αθέτηση της συμφωνίας εξαγοράς του

Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ
ΑΡ
5'

Ο Τwitter αποφάσισε να σύρει τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ στο δικαστήριο για να προσπαθήσει να τον αναγκάσει να αγοράσει την εταιρεία social media, εγκαινιάζοντας μια νομική μάχη με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την προτεινόμενη εξαγορά του Twitter με 44 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή. Υποστήριξε ότι το Twitter δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων και ανεπιθύμητων λογαριασμών στην πλατφόρμα.

Το Twitter ζητά τώρα από ένα δικαστήριο του Ντέλαγουερ να διατάξει τον Μασκ να ολοκληρώσει τη συγχώνευση στα συμφωνηθέντα 54,20 δολάρια ανά μετοχή του Twitter. «Έχοντας δημιουργήσει ένα δημόσιο θέαμα για να βάλει το Twitter στο παιχνίδι, και αφού πρότεινε και στη συνέχεια υπέγραψε μια φιλική προς τον πωλητή συμφωνία συγχώνευσης, [ο κ.] Μασκ προφανώς πιστεύει ότι σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο που υπόκειται στο δίκαιο των συμβάσεων του Ντέλαγουερ είναι ελεύθερος να αλλάξει γνώμη, να εξευτελίσει την εταιρεία, να διαταράξει τις δραστηριότητές της, να καταστρέψει την αξία των μετόχων και να απομακρυνθεί», αναφέρει η αγωγή.

Η μήνυση συνέχισε κατηγορώντας τον Μασκ για «μια μακρά λίστα» παραβιάσεων της συμφωνίας συγχώνευσης που «έπληξαν το Twitter και τις δραστηριότητές του». Ο πρόεδρος του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, ανάρτησε στο Twitter ότι ο ιστότοπος μικρομπλογκ ήθελε «να καταστήσει τον Έλον Μασκ υπόλογο για τις συμβατικές του υποχρεώσεις».

Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έγραψε στο Twitter την Τρίτη: «Ω, η ειρωνεία lol [γελώντας δυνατά]». Η μήνυση ανέφερε ότι ο Μασκ υπαναχώρησε από τη συμφωνία επειδή «δεν εξυπηρετεί πλέον τα προσωπικά του συμφέροντα».

Η μήνυση ανέφερε ότι αφού ο Μασκ συμφώνησε στη συμφωνία, το χρηματιστήριο έπεσε, μαζί με τις μετοχές της Tesla. Η αξία του μεριδίου του Μασκ στην Tesla, η άγκυρα της προσωπικής του περιουσίας, έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την κορύφωσή της τον Νοέμβριο του 2021. Άρα [ο κ.] Μασκ θέλει να φύγει", ανέφερε.

«Αντί να επωμιστεί το κόστος της ύφεσης της αγοράς, όπως απαιτεί η συμφωνία συγχώνευσης, [ο κύριος] Μασκ θέλει να το μεταφέρει στους μετόχους του Twitter», πρόσθεσε. Η τιμή της μετοχής του Twitter έπεσε περισσότερο από 8% τον περασμένο μήνα και τον Μάιο έπεσε από το υψηλά των 50 δολαρίων ανά μετοχή, καθώς ο Μασκ αμφισβήτησε τον αριθμό των ψεύτικων και ανεπιθύμητων λογαριασμών στο Twitter και είπε ότι η συμφωνία ήταν "προσωρινά σε αναμονή".

Την Παρασκευή, ο Μασκ είπε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με λογαριασμούς ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και ανακριβείς δηλώσεις ισοδυναμούσε με «ουσιώδες ανεπιθύμητο συμβάν».

Είπε επίσης ότι οι απολύσεις στο Twitter σημαίνουν ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Σε απάντηση, το Twitter είπε ότι σχεδιάζει να κινήσει νομικά μέτρα για την επιβολή της συμφωνίας, λέγοντας ότι «δεσμεύτηκε να κλείσει τη συναλλαγή με την τιμή και τους όρους που συμφωνήθηκαν με τον Μασκ». Η αρχική συμφωνία συγχώνευσης περιλαμβάνει ένα τέλος διάλυσης ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η μήνυση χρησιμοποιεί τη λέξη «ολοκλήρωση» 55 φορές. Ο Μασκ λέει ότι δεν θέλει πλέον να αγοράσει την εταιρεία. Αλλά στο δίκαιο των συμβάσεων, αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη συνάψει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με το Twitter, από την οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αποχωρήσει

Τι μέλλει γενέσθαι

Και αυτή η μήνυση επιβεβαιώνει ότι το Twitter θέλει να αναγκάσει τον γάμο να προχωρήσει. Το τίμημα που συμφώνησε να πληρώσει ο Μασκ για την εταιρεία είναι πολύ μεγαλύτερο από την τρέχουσα αποτίμησή της. Τώρα εναπόκειται στον κ. Μασκ να αποδείξει ότι το Twitter είναι εκείνο που παραβιάζει τη σύμβαση

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την περίεργη προοπτική να χρειαστεί να αγοράσει μια εταιρεία που δεν θέλει να αποκτήσει. Υπάρχουν και άλλα πιθανά αποτελέσματα. Ο Μασκ θα μπορούσε φυσικά να κερδίσει, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά αυτή θα μπορούσε επίσης να είναι η πρώτη κίνηση σε μια παρτίδα σκάκι, μια αναλογία στην οποία ο Έλον Μασκ φαινομενικά αναφέρθηκε με ένα tweet την περασμένη εβδομάδα. Το Twitter θα μπορούσε να πιέσει για μια διευθέτηση, ένα εφάπαξ ποσό για να συμφωνήσουν να αποχωρήσει.

Ο Μασκ θα μπορούσε επίσης να ζητήσει μια αναθεωρημένη, καλύτερη τιμή για το Twitter. Όμως, ό,τι κι αν συμβεί, ο Έλον Μασκ, πλησιάζοντας λίγο πολύ το Twitter, μπήκε σε μία μεγάλη νομική περιπέτεια.Ο αυτοαποκαλούμενος «υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου», είχε δεσμευτεί να χαλαρώσει τους κανόνες εποπτείας περιεχομένου του Twitter όταν η εταιρεία θα ήταν υπό την κυριότητα του.

Υπήρξε έντονος επικριτής της λογικής του Twitter να απαγορεύσει ορισμένους λογαριασμούς, όπως εκείνον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ζήτησε επίσης περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα παρουσιάζει tweets στους χρήστες, ένα σύστημα που επιτρέπει επί του παρόντος σε ορισμένους να προωθηθούν και να αποκτήσουν ευρύτερο κοινό.

Οι μετοχές του Twitter αυξήθηκαν περισσότερο από 4% στη Νέα Υόρκη την Τρίτη και πρόσθεσαν 1% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου. Ωστόσο, οι μετοχές εξακολουθούν να είναι περίπου 20 δολάρια χαμηλότερες από την τιμή προσφοράς του Μασκ στα 54,20 δολάρια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή