Antonov 12: Λαθρεμπόριο όπλων πίσω από τη μοιραία πτήση; Ο αποστολέας,ο παραλήπτης και τα ερωτήματα
Το μυστήριο του Antonov 12 καλά κρατεί – Ποια ήταν τα αίτια της πτώσης; Ποια η προέλευση και ποιος ο προορισμός του φορτίου – Γιατί εξετάζεται μήπως τα νατοϊκά όπλα που στέλνονται για βοήθεια στην Ουκρανία ενδέχεται να καταλήγουν σε Συρία, Αφρική ή και Ρωσία.
Ένα σκοτεινό παρασκήνιο φαίνεται πως καλύπτει την πτήση του μοιραίου αεροσκάφους Antonov 12, το οποίο συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου (16/07) σε αγροτική περιοχή στο Παλαιοχώρι Καβάλας.
Οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να φωτίσουν τα αίτια της τραγωδίας, ενώ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ επιχειρούν να εντοπίσουν τον αποστολέα και τον παραλήπτη του επικίνδυνου φορτίου, αλλά και την προέλευση του πολεμικού υλικού.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, εκτιμάται ότι ενδεχομένως η συντριβή του αεροσκάφους να σχετίζεται με το καταγγελλόμενο λαθρεμπόριο όπλων που έχει στηθεί με επίκεντρο την Ουκρανία.
Τι εννοούμε; Οπλικά συστήματα της Δύσης δεν πηγαίνουν στο μέτωπο αλλά μεταπωλούνται εκτός της Ουκρανίας, σε εμπόλεμες ζώνες σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Από σφαίρες, τυφέκια και ατομικό εξοπλισμό, μέχρι αντιαρματικά, νάρκες και μυδραλιοβόλα.
Τα κυκλώματα φυσικά είναι τεράστια, δαιδαλώδη και με διασυνδέσεις σε κάθε σημείο του πλανήτη, ενώ έχουν εισχωρήσει ακόμα και μέσα σε Κοινοβούλια.
Ποιος ήταν ο εντολέας του φορτίου και τι προέλευσης τα οπλικά συστήματα;
Όπως ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του σερβικού υπουργείου Άμυνας, η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir είναι ο εντολέας της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου, με τα πυρομαχικά των 12 τόνων.
Όπως ανέφερε, «ήταν εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67».
Τα ερωτήματα ωστόσο είναι πάρα πολλά και απαιτούν έρευνα και απαντήσεις ουσιαστικές Κατ’ αρχάς θα πρέπει να απαντηθεί, από πού προέρχονται αυτά τα οπλικά συστήματα; Τι κατασκευής είναι; Είναι αμερικανικής, γερμανικής, γαλλικής, ρωσικής; Πότε παρελήφθησαν αυτά τα όπλα από τη σερβική Valir και από ποιους; Ποιοι χρηματοδότησαν την πτήση προς το Μπαγκλαντές και τι πραγματικά μετέφερε το θηριώδες αεροσκάφος;.
Τα ερωτήματα αυτά τίθενται ακόμα πιο δυνατά μετά την προειδοποίηση της Ιντερπόλ στις 3 Ιουνίου 2022, η οποία ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου για την τύχη των όπλων που αποστέλλει η Δύση στην Ουκρανία, είτε απευθείας στην ίδια τη χώρα είτε μέσω τρίτων όμορων χωρών (Πολωνία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Τουρκία).
Η υπόθεση έφτασε και στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τη ρεπουμπλικανή βουλευτή, Βικτόρια Σπάρτς να αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την τύχη της στρατιωτικής βοήθειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Η ίδια υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον δεν έχει τρόπο να ελέγξει τις αποστολές μόλις τα όπλα φτάσουν στην Ουκρανία και θα μπορούσαν αυτά να καταλήξουν ακόμη και «στη Συρία ή και στη Ρωσία». Σκεφτείτε λοιπόν οι Γάλλοι να στέλνουν οπλικά συστήματα στους Ουκρανούς και αυτά να πωλούνται στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική και να στρέφονται εναντίον τους.
Το περίεργο της υπόθεσης επίσης, σύμφωνα με την Βικτόρια Σπάρτς, είναι πως στην ουκρανική ηγεσία προσφέρθηκε ένας μηχανισμός ελέγχου, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωστόσο να την απορρίπτει! Σαφέστατα, η συγκεκριμένη κίνηση της ουκρανικής προεδρίας προκάλεσε έκπληξη στις ΗΠΑ, με πολλά και έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης να αφήνουν σαφείς αιχμές και κατά του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Επίσης, γεννά πολλά ερωτήματα και ενισχύει τις φήμες ότι τα δυτικά όπλα… χάνονται ως δια μαγείας στη διαδρομή για Κίεβο και τελικά γίνονται βορρά στα χέρια κυκλωμάτων λαθρεμπορίου όπλων.
Το γεγονός πως στο μοιραίο Antonov 12 που κατέπεσε στην Καβάλα επέβαινε οκταμελές πλήρωμα από την Ουκρανία, αποτελεί βεβαίως ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά από μόνο του δεν στοιχειοθετεί πιθανό λαθρεμπόριο.
Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους κάνουν λόγο για ρωσική προπαγάνδα, υποστηρίζοντας πως οι ίδιοι δεν έχουν κανένα λόγο να μεταπωλήσουν πολεμικό υλικό και έχουν κάθε συμφέρον να διατηρήσουν όλη τη βοήθεια αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν οι δυτικοί.
Είναι σαφές πάντως πως το ζήτημα απασχολεί έντονα το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ καθώς, πιθανή επιβεβαίωση θέτει εν αμφιβόλω το αφήγημα της υποστήριξης των Ουκρανών από τη Δύση έναντι της επίθεσης που δέχονται από τους Ρώσους εδώ και πέντε μήνες.