Ολένα Ζελένσκα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τον γιο μου να θέλει να γίνει στρατιώτης»

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Oλένα Ζελένσκα λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τον εννιάχρονο γιο της να θέλει να γίνει στρατιώτης.
H Oλένα Ζελένσκα
ΑΡ
2'

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο NBC, η κα Ζελέσνκα είπε ότι το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει πλέον ο γιος της Kίριλο είναι να μάθει «πολεμικές τέχνες και πώς να χρησιμοποιεί τουφέκι».

Ελπίζει όπως είπε πως η παιδική ηλικία του γιου της θα του «επιστραφεί». Η σύζυγος του προέδρου της Ουκρανίας Βόλοντιμιρ Ζελένσκι, πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου ζήτησε από την Ουάσιγκτον περισσότερα όπλα για την Ουκρανία.

Μιλώντας για τον αντίκτυπο του πεντάμηνου πολέμου με τη Ρωσία στον γιο της, είπε: «Πριν τον πόλεμο, ο γιος μου πήγαινε στο σύνολο του λαϊκού χορού. Έπαιζε πιάνο. Μάθαινε αγγλικά». Αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας, «προφανώς θέλει να γίνει στρατιώτης», είπε.

«Δεν μπορώ να τον επαναφέρω στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. «Και αυτό που θέλω πραγματικά να διασφαλίσω είναι ότι η παιδική ηλικία του γιου μου θα του δοθεί πίσω και ότι θα απολαύσει τη ζωή του στο έπακρο».

Η Ολένα Ζελένσκα η οποία είναι επίσης μητέρα της 18χρονης Αλεξάνδρα, μίλησε για τα δεινά άλλων παιδιών και γονέων κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια μιας 15λεπτης ομιλίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τετάρτη, παρουσίασε φωτογραφίες και βίντεο παιδιών από την Ουκρανία που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μία από τις εικόνες που περιλαμβάνονται ήταν μιας τετράχρονης της Liza Dmytriyeva, η οποία σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην κεντροδυτική πόλη Βινίτσια. «Θέλουμε κάθε πατέρας και κάθε μητέρα να μπορούν να πουν στο παιδί τους: "Πήγαινε να κοιμηθείς ήσυχος. Δεν θα υπάρξουν άλλες αεροπορικές επιδρομές, όχι άλλες επιδρομές με πυραύλους". Είναι πολύ αυτό για να το ευχηθώ;» είπε κατά την ομιλία της. «Αλλά δυστυχώς, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, ο τρόμος συνεχίζεται».

Κάνοντας έκκληση για περισσότερα όπλα και συστήματα αεράμυνας, είπε: "Ζητώ όπλα. Όπλα που δεν θα χρησιμοποιηθούν για να διεξάγουν πόλεμο στη γη κάποιου άλλου, αλλά για να προστατεύσουν το σπίτι και το δικαίωμα να ξυπνήσουν ζωντανοί σε αυτό το σπίτι. "

Τα μέλη του Κογκρέσου υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα της Ουκρανίας για περισσότερη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και έχουν μέχρι στιγμής προμηθεύσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία. Κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, η κυρία Ζελένσκα -η οποία ανέλαβε πρόσφατα έναν πιο δημόσιο ρόλο- συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν και τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.