Ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στη Γερμανία, απάντηση στο ρωσικό «μαρτύριο της σταγόνας»
Η Γερμανία παρουσιάζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μετά την εν μέρει αποκατάσταση της παροχής ρωσικού αερίου. Η επανέναρξη του 40% των προμηθειών είναι ανεπαρκής για να αποτρέψει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, λένε οι ειδικοί
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ένα νέο κύμα έκτακτων μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα μετά την επανέναρξη των ροών από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 σε μειωμένα επίπεδα, μετά από προγραμματισμένο κλείσιμο.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η χώρα δεν μπορεί να βασιστεί στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κάλεσε τους ανθρώπους να ενωθούν για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατόν με σκοπό να απενερgοποιηθούν τα συστήματα θέρμανσης σε μεγαλύτερα κτίρια, μια νομική υποχρέωση για την απαλλαγή από τα αναποτελεσματικά συστήματα θέρμανσης και την απαγόρευση χρήσης φυσικού αερίου για τη θέρμανση ιδιωτικών πισινών.
Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε το κλείσιμο του Νordstream 1 για εργασίες συντήρησης ως πρόσχημα για να διακόψει οριστικά την παροχή ήταν αβάσιμοι, αλλά οι ειδικοί είπαν ότι η επανέναρξη στο 40% περίπου των προμηθειών δεν θα αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.
Ο«πονοκέφαλος» της Ουγγαρίας
Περιπλέκοντας τις προσπάθειες της ΕΕ να παρουσάσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας φάνηκε να ενεργεί μονομερώς την Πέμπτη όταν ο υπουργός Εξωτερικών της, Πέτερ Σιγιάρτο, ταξίδεψε στη Μόσχα για να συζητήσει την αγορά περισσότερου φυσικού αερίου.
«Για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επιπλέον των ποσοτήτων που προβλέπονται στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», ανέφερε το κυβερνών κόμμα Fidesz σε δήλωση στο Facebook. .
Ο Χάμπεκ είπε ότι οι διάδρομοι στα δημόσια κτίρια θα πρέπει να παραμένουν χωρίς θέρμανση όπου είναι δυνατόν και ότι οι καπνοδοχοκαθαριστές θα πρέπει να ελέγχουν ότι τα συστήματα θέρμανσης ενός νοικοκυριού λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Δεν θα εισάγουμε «αστυνομία θερμότητας»
Ο υπουργός είπε ότι δεν σκοπεύει να εισαγάγει μια «αστυνομία θερμότητας» για τον έλεγχο των νοικοκυριών, καθώς πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν στους ανθρώπους για να ενεργούν υπεύθυνα, αλλά είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαζόταν «σημαντική δύναμη» και οτι η πρόκληση θα συνεχιστεί για δύο χειμώνες.
Στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες πιστεύεται ότι η Ρωσία σκόπιμα συμπιέζει τις προμήθειες για να εκδικηθεί ενάντια στις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Gazprom τις τελευταίες εβδομάδες μείωσε τις ροές προς τη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 κατά 60%. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχει τεχνική δικαιολογία» για τη μείωση των παραδόσεων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τετάρτη τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο κατά 15% στο άμεσο μέλλον, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα χειμερινά αποθέματα φυσικού αερίου και να νικήσουν αυτό που η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, ανέφερε ως «εκβιασμό» από τη Ρωσία.
Ζητήθηκε επίσης από τα κράτη μέλη να δώσουν στις Βρυξέλλες την εξουσία να εισαγάγουν υποχρεωτικό ενεργειακό δελτίο, το οποίο θα επέτρεπε την ιεράρχηση των προμηθειών σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Οι προειδοποιήσεις για καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία που θα μπορούσαν να βυθίσουν ορισμένες χώρες σε ύφεση είναι ευρέως διαδεδομένες, ξεκινώντας από το κλείσιμο των εργοστασίων και συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της θερμότητας στα νοικοκυριά. Το σημαντικά υψηλότερο κόστος ενέργειας και οι τιμές στην κατανάλωση είναι ήδη πραγματικότητα, αλλά προβλέπεται να επιδεινωθούν.
Το «εφιαλτικό σενάριο»
Ο Χάμπεκ έχει μιλήσει για ένα «εφιαλτικό σενάριο» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ειδικά η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος αντιμετωπίζει την κρίση από το σπίτι του, έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό, μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει για να μειώσει την προσωπική του κατανάλωση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου σε διάρκεια ντους και του σβησίματος των φώτων, όπως έχουν κληθεί να κάνουν οι Γερμανοί καταναλωτές και οι δήμοι. Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών μερών για την κρίση αερίου που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του σχεδίου θα ήταν ένα δραματικό βήμα που συνεπάγεται παρέμβαση στην εσωτερική αγορά για να προσδιοριστεί ποιες βιομηχανίες έλαβαν ποιο επίπεδο προμηθειών. Μεταξύ των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Χάμπεκ την Πέμπτη, θα απαγορευτεί στις εταιρείες να πωλούν φυσικό αέριο που έχουν ήδη αποθηκεύσει σύμφωνα με αυτό που ονόμασε πολιτική «χρησιμοποιήστε το ή χάστε το».
Το υπουργείο του θα ενεργοποιήσει επίσης ένα απόθεμα λιγνιτικών σταθμών για να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, ώστε οι λιγνιτικές μονάδες να επιστρέψουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αντικαθιστώντας τους σταθμούς φυσικού αερίου, είπε. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Χάμπεκ ανακοίνωσε την επανέναρξη των πολύ ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, οι οποίοι είχαν καταστραφεί.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Μόσχα για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών του, ενώ η Γαλλία εξαρτάται από αυτήν για περίπου το ένα πέμπτο. Οι γερμανικές προμήθειες φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης διαμορφώθηκαν στο 65% την Τετάρτη. Ο στόχος ήταν να έχουν γεμίσει στο 90% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για να ξεπεράσουν τον χειμώνα. Την Πέμπτη, ωστόσο, ο Klaus Müller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας Bundesnetzagentur, δήλωσε ότι οι στόχοι αναθεωρούνται προς τα πάνω λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο αποκορύφωμα αυτού που έμοιαζε με παιχνίδι γάτας με ποντίκι, η Μόσχα χλεύασε τη Γερμανία, λέγοντας ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μέσω του Nord Stream 2, ενός ολοκληρωμένου, έτοιμου προς λειτουργία αγωγού πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε σκοπό να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Η λειτουργία του σταμάτησε από τη γερμανική κυβέρνηση ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.