Βρετανία: Τα έργα και οι ημέρες του αντισυμβατικού Μπόρις Τζόνσον στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Η εποχή Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία λήγει και επίσημα στις 5 Σεπτέμβρη, όταν θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του. Υπερφίαλος, εγωκεντρικός και απρόβλεπτος ο «mr Brexit» αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά, όπως ο ίδιος είπε. Το άστρο του έδυσε με φόντο μία σειρά απο κρίσεις και σκάνδαλα, αλλά και μία πολυσυζητημένη θερινή απόδραση στην Ελλάδα.

Βρετανία: Τα έργα και οι ημέρες του αντισυμβατικού Μπόρις Τζόνσον στο Ιnfographic του Newsbomb.gr
3'

Ο Μπόρις Τζόνσον ήθελε να βαδίσει στα χνάρια Ουίνστον Τσόρτσιλ και να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς όλων των εποχών (!) Στόχος του να παραμείνει στο αξίωμα περισσότερο από τα 11 χρόνια της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στις 7 Ιουλίου του 2022 ωστόσο λιγότερο από τρία χρόνια αφότου έγινε πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι παραιτείται, μετά από «πραξικόπημα» των στενών συνεργατών του. O ίδιος τόνισε τότε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι αποχωρεί υπερήφανος και «με το κεφάλι ψηλά» και είπε το περίφημο «hasta la vista», αφήνοντας υπονοούμενα για μία ενδεχόμενη επιστροφή του κάποια στιγμή.

Το αιφνίδιο πολιτικό του τέλος είναι ταπείνωση για έναν ηγέτη που ολοκλήρωσε το Brexit και ανέλαβε καθήκοντα με την υπόσχεση να υπηρετήσει μία «σύγχρονη, ανεξάρτητη Βρετανία» Το σκάνδαλο που προκάλεσε την πτώση του δεν ήταν το πρώτο του. Για την ακρίβεια, καθ 'όλη τη διάρκεια της θητείας του θεωρήθηκε ως ένας «πολιτικός Χουντίνι», ικανός να παραμένει στην εξουσία και να ανακάμπτει από απανωτές κρίσεις

Παρά το «ταλέντο» του ωστόσο, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη διαδοχή των σκανδάλων τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωση το «Partygate», τις αποκαλύψεις δηλαδή για τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την κυβέρνησή των δικών της κανόνων για το lockdown. Ακόμη και πριν γίνει πρωθυπουργός, ο πρώην δημοσιογράφος Τζόνσον ήταν επιρρεπής στα σκάνδαλα και είχε μία μάλλον...περίεργη σχέση με την αλήθεια.

Η εφημερίδα Times, όπου εργαζόταν κάποτε ως ρεπόρτερ, τον απέλυσε επειδή επινόησε ένα άρθρο. Και το 2001 έχασε την ανώτερη θέση του στο Συντηρητικό Κόμμα επειδή είπε ψέματα για μια υπόθεση. Ωστόσο, είχε πάντα μια εντυπωσιακή ικανότητα να ξεγλιστρά.

Η κληρονομιά του Τζόνσον πάντως δεν θα περιοριστεί στα σκάνδαλα. Η θητεία του συνέπεσε με μεγάλες προκλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για ορισμένες από αυτές, όπως η πανδημία του κορονοϊού και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, δεν ευθύνεται ο ίδιος, για άλλες πάλι όπως Brexit, έβαλε το χέρι του και θα κριθεί απο την ιστορία.

Η χαοτική αποχώρησή του, αφήνει τη χώρα και το κόμμα του διχασμένα, ενώ η κληρονομιά των σκανδάλων του, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτιναχθεί. Το ίδιο δύσκολο θα είναι και για τους Τόρις να ενώσουν τα κομμάτια τους, μετά από τη σκληρή μάχη που μαίνεται ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους του. Την καρέκλα του διεκδικούν πλέον οεκατομμυριούχος πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ οργιάζουν οι φήμες για το τι θα κάνει την επόμενη ημέρα ο πολυμήχανος «Βojo». Φήμες λένε οτι ο Τζόνσον δεν αποκλείεται να επιστρέψει στη δημοσιογραφία αφού φύγει από τη Ντάουνιγκ Στριτ. Ο υπό αναχώρηση πρωθυπουργός αναζητά νέες πηγές εισοδήματος, καθώς ο μισθός του θα μειωθεί κατά το ήμισυ στις 84.000 λίρες (99 xιλιάδες ευρώ) όταν αποχωρήσει από την εξουσία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή