Οριστικό: Εκτός ζώνης κινδύνου από τον κινεζικό πύραυλο η Ελλάδα - Πού θα πέσουν τα συντρίμμια

Λήξη συναγερμού καθώς σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του EU-SST η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ζώνης πτώσης του κινεζικού πυραύλου.
3'

Με νεότερη ενημέρωση του EU-SST, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον κινεζικό πύραυλο ο οποίος θα εισέλθει σε λίγες ώρες στην ατμόσφαιρα.

Καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε συναγερμό για την επικείμενη πιθανή πτώση τμημάτων του τεράστιου κινεζικού πυραύλου Long March 5B (CZ-5B) στη Γη, νεότερη ενημέρωση υπολογίζει την ώρα που μπορεί να συμβεί η επανείσοδος αυτή στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας EUSST ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα πέσουν μεταξύ ινδικού κ ειρηνικού ωκεανού. Η πτώση εκτιμάται πως θα συμβεί στις 20:24 ώρα Ελλάδος, με απόκλιση +-58 λεπτών.

Το χρονικό του διαστημικού θρίλερ

Νωρίτερα, οι αρχές της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κλήθηκαν να επαγρυπνούν, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για απειλές στον εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Jonathan McDowel, η επανείσοδος υπολογίζεται να γίνει στις 31 Ιουλίου 2022.

Η ημέρα που αναμένεται να προσγειωθεί ο πύραυλος στην Γη φαίνεται να έχει «κλειδώσει» με βάση τους επιστήμονες και είναι η Κυριακή 31 Ιουλίου, ενώ οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες θα προσγειωθούν τα συντρίμμια, εναλλάσσονται διαρκώς.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), φαινόταν ότι τα συντρίμμια θα πέσουν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Αζόρες στον Ατλαντικό έως και την Ελλάδα.

Η αρχική πρόβλεψη ανέφερε ότι κομμάτια του πυραύλου ενδέχεται να πέσουν είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες υπήρχε ο κίνδυνος να προσγειωθούν συντρίμμια ήταν η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη.

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που κινεζικός πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη. Στο δεύτερο περιστατικό, τον Μάιο του 2021, τα συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό. Την πρώτη όμως φορά, τον Μάιο του 2020, μεταλλικά θραύσματα έπεσαν σε χωριά της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπου αναφέρθηκαν μάλιστα υλικές ζημιές.

Ασαφές παραμένει τι θα έχει απομείνει από το πρώτο στάδιο μέχρι να φτάσει μέχρι την επιφάνεια. Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, περίπου 5 με 9 τόνοι συντριμμιών θα πέσουν με μεγάλη ταχύτητα στο νερό ή το έδαφος.

Δεδομένου ότι το 70% του πλανήτη καλύπτεται από νερό, η πιθανότητα συντριβής σε κατοικημένες περιοχές είναι μικρή, και σύμφωνα με την Aerospace Corporation η πιθανότητα τραυματισμών κυμαίνεται από 1 στις 230 έως 1 στις 1.000.