Οι Τούρκοι έβγαλαν στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»
Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανό της Τουρκίας, βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι Τασουκου της Τουρκίας ενώ η έξοδος του τουρκικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Την ίδια ώρα οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους και παραμένουν σε ετοιμότητα.
Η προκλητική αυτή ενέργεια των Τούρκων αναμενόταν αρχικά να γίνει στις 9 Αυγούστου, ωστόσο η Άγκυρα προσπάθησε (ή τουλάχιστον έτσι πίστευε) να πιάσει στον... ύπνο την Ελλάδα.
Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.
«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδωσε το τουρκικό κανάλι A Haber στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ
Πού αναμένεται να τρυπήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»
Έξι σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου φαίνεται πως έχει μαρκάρει η Τουρκία για να τοποθετήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, το οποίο θα αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια στις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.
Το σημείο που θα κατέβει τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Κύπρος και η Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου να αποτρέψουν νέα τουρκικά τετελεσμένα και εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες ότι οι κινήσεις τους θα έχουν αποτέλεσμα.
Από τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η Λευκωσία, φαίνεται πως η Τουρκία θα κινηθεί σε «απόσταση ασφαλείας» από τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στις οποίες δραστηριοποιούνται ξένοι κολοσσοί που είναι στα οικόπεδα 5, 10 και 6. Ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλείεται η τουρκική κίνηση να μην περιοριστεί μόνο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Δένδιας, είχαν χθες στη Λευκωσία συνομιλίες κατά τη διάρκεια των οποίων εξέτασαν τις νέες τουρκικές προκλήσεις εναντίον και των δύο χωρών. Συζήτησαν σειρά αντιδράσεων και καθόρισαν τα επόμενα βήματα με στόχο την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων.
Σε κοινές δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε «αναμένουμε ότι το γεωτρύπανο θα έλθει και έχουμε επίσης συζητήσει για κάποιες κινήσεις, με την ελπίδα ότι αυτές θα αποτρέψουν τη δημιουργία αυτών των εντάσεων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη».
Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε πως «βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το διεθνές δίκαιο και παρά το δίκαιο της θάλασσας».