WP: Ντιλ με Ερντογάν επιδιώκει ο Πούτιν για να παρακάμψει τις Δυτικές κυρώσεις

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάπτυξη περαιτέρω δεσμών στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο
ΑΠΕ-ΜΠΕ
3'

Ειδική συνεργασία με την Τουρκία επιδιώκει η Ρωσία ώστε να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που υπέκλεψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες πριν τη χθεσινή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Washington Post» και «Financial Times».

Η ρωσική πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία μεταξύ ρωσικών και τουρκικών τραπεζών η οποία θα επέτρεπε την αποφυγή ορισμένων κυρώσεων και τη δυνατότητα ρωσικών επενδύσεων σε τουρκικά διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, μέσω των οποίων η Μόσχα θα μπορούσε να αποκρύψει την πραγματική προέλευση των πετρελαϊκών εξαγωγών της όταν θα τεθεί σε ισχύ το σχεδόν ολικό εμπάργκο της ΕΕ στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τη WP.

Μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ -που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους στον χώρο της ενεργειακής πολιτικής- δήλωσε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάπτυξη περαιτέρω δεσμών στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Προσέθεσε ότι εξετάστηκε επίσης το ενδεχόμενο συναλλαγών σε ρούβλια και τουρκικές λίρες.

Δεν είναι γνωστό εάν η Άγκυρα έχει εξετάσει σοβαρά τις ρωσικές προτάσεις ή αν είναι δεκτική σε κάποιες εξ αυτών, ούτε είναι σαφές εάν το ζήτημα τέθηκε κατά τη συνάντηση στο Σότσι, η οποία διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες. Οι δύο ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των FT η Ουκρανία έχει κοινοποιήσει το επίμαχο έγγραφο σε μέλη του NATO. Δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στην εφημερίδα ανέφερε ότι θεωρεί το έγγραφο αυθεντικό.

Δυτικές ανησυχίες για τη στάση Ερντογάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας προκαλεί ανησυχίες στη Δύση, ειδικά δεδομένης της πεποίθησης που επικρατεί στην Ουάσιγκτον ότι η τουρκική τράπεζα Halkbank βοήθησε παλαιότερα το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις που αφορούσαν το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν οι FT, το νούμερο δύο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκε τον Ιούνιο με τούρκους αξιωματούχους και ανώτατα τραπεζικά στελέχη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να τους προειδοποιήσει να μην διευκολύνουν απόπειρες παράκαμψης των κυρώσεων από την πλευρά της Μόσχας.

Η Τουρκία εξ αρχής τηρεί στάση «επιτήδειου ουδέτερου» όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αφενός έχει παράσχει drones στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κι έχει μεσολαβήσει ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και να συνεχιστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Αφετέρου έχει αρνηθεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, έχει θέσει προσκόμματα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO κι έχει επιτρέψει σε μεταγωγικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη να περάσουν τα Στενά και να ξεφορτώσουν σε τουρκικά λιμάνια.