Σε ενεργειακή «μέγγενη» η Ευρώπη: Ο φόβος για σιβηρικό χειμώνα και ο ρόλος του ασιατικού καιρού

Με... κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλη η Ευρώπη το ενεργειακό θρίλερ που εκτυλίσσεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς οι φόβοι για καθυστερημένη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο πληθαίνουν.
AP IMAGES
3'

Οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία έχουν φέρει την Ευρώπη στο χείλος του... Μεσαίωνα, καθώς αν δεν βρεθεί λύση (κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα) για το ενεργειακό, τότε οι ελπίδες όλων εναποτίθενται στον... καιρό!

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη πλέον κοιτάζει και τον καιρό καθώς ο εφιάλτης ενός «σιβηρικού χειμώνα» σε συνδυασμό με την εξάρτηση από το αέριο (κατά κύριο λόγο) και το πετρέλαιο (δευτερευόντως) από τη Ρωσία, μπορεί να φέρει το απόλυτο χάος!

Η Δύση προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να μην... ξεπαγιάσουν οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, η επιτυχία της προσπάθειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τι θα συμβαίνει στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, σημαίνει πως αν οι εν λόγω ασιατικές χώρες, μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) και άνθρακα στον κόσμο, βλέπουν τη ζήτηση να κορυφώνεται κατά τον χειμώνα, θα προσπαθήσουν να αντλήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους. Μην ξεχνάμε πως μόνο η Κίνα έχει 2 δισεκατομμύρια πληθυσμό...

«Ο καιρός είναι βεβαίως κάτι το απρόβλεπτο, ειδικά για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα» σχολιάζει ο Αμπισέκ Ροχάτζι, αναλυτής του BloombergNEF και συνεχίζει προσθέτοντας «ένας πιο ψυχρός του αναμενομένου χειμώνας θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλμα στις τιμές, αν οι ρωσικές προμήθειες στην Ευρώπη παραμείνουν χαμηλές, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν επιπλέον ποσότητες LNG».

Ο διεθνής ανταγωνισμός για την διασφάλιση καυσίμων έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Στην Ευρώπη η πίεση εντείνεται μετά και τη ραγδαία μείωση των ροών από τον Nord Stream. Από την επόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα θα τεθεί σε ισχύ και η απαγόρευση των ειαγωγών ρωσικού άνθρακα.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για ρωσικό αέριο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. (...), οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι στην νότια Ρωσία, όπου συνάντησε χθες Παρασκευή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε τον όγκο των μελλοντικών συναλλαγών σε ρούβλια.

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της σε διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, εν μέσω των άνευ προηγουμένου δυτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ καταδίκασε γρήγορα τη ρωσική επίθεση, η Τουρκία επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση και να μην συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και το 45% των αγορών φυσικού αερίου της.

Η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εν μέρει, σε ρούβλια θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να μην μειώσει περαιτέρω τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια.