Η.Π.Α.: Συζήτηση για την Ελληνική οικονομική κρίση στο Μανχάταν
Η κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, ήταν το θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά στο Μανχάταν, σήμερα το πρωί.
Η συζήτηση αφορούσε την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι συνέπειες που θα υποστεί η οικονομία και οι κεφαλαιαγορές, αλλά και ο απόηχος των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 6 Μαΐου, σε Ελλάδα και Γαλλία.
Υπήρξαν επισημάνσεις για την άρνηση των Γερμανών να ενδώσουν στις πιέσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου δέχθηκαν πλήγμα οι ασκούμενες πολιτικές λιτότητας, τη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ολάντ και Μέρκελ και το ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσουν τελικά να συνυπάρξουν με «γεφυρωτικές ιδέες» για στήριξη της απασχόλησης και οικονομική ανάκαμψη από τη μια και χαλάρωση εργασιακών συμβάσεων με επώδυνες επιπτώσεις από την άλλη, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που εξαρτώνται όχι μόνο από τους οικονομικούς δείκτες, αλλά κυρίως από τις πολιτικές αποφάσεις.
Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Pimm Fox, δημοσιογράφο του Bloomberg, ενώ σαν εισηγητές συμμετείχαν οι : Irene Aldridge (σύμβουλος επενδύσεων), Irene Finel-Honigman (καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Νέας Υόρκης και πρώην σύμβουλος οικονομικών της κυβέρνησης Κλίντον), Hans Humes (πρόεδρος επενδυτικής εταιρίας), Matthew Hurlock (δικηγόρος και ειδικός για αναδιαρθρώσεις χρέους) και Georges Pineau (μόνιμος αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και παρατηρητής στο ΔΝΤ).
Την συζήτηση διοργάνωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νιόβη Χριστοπούλου, η οποία είναι δικηγόρος για θέματα Εταιρικού Δικαίου και Επενδύσεων σε μεγάλη επενδυτική εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Συμπεράσματα από τη συζήτηση:
Τολμηρές και συλλογικές αποφάσεις, χρειάζονται για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την κ. Χριστοπούλου, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως τεχνικής μορφής. Όλοι τόνισαν την ανάγκη ότι θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και η συλλογική ψυχολογία στην Ευρώπη, όπως και το παρελθόν. Επίσης, ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι, παρά τα σημερινά αδιέξοδα, ακόμη και μπροστά στην εικόνα ότι θα μπορούσε να επέλθει κατάρρευση της οικονομίας, ειδικότερα στην Ελλάδα, εντούτοις, οι ομιλητές δεν ήταν τόσο απαισιόδοξοι για το μέλλον. Δηλαδή, βλέπουν τώρα ότι έχει δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα και από τις ελληνικές εκλογές και από τις γαλλικές και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχει καλύτερα το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκείνες οι δυναμικές, που μέσα από τη συνεργασία οι Ευρωπαίοι μπορούν -και είναι υποχρεωμένοι- να παραμείνουν ενωμένοι για να δώσουν συλλογικές λύσεις. Σε σχέση με άλλες συζητήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, διαπίστωσα ότι πράγματι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και όλοι επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση για αντιμετώπιση του προβλήματος, με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, επισημαίνοντας επιπλέον ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο Β. Το σημαντικότερο στοιχείο που συμφώνησαν όλοι είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να υποστηρίξει τις αδύναμες χώρες αυτήν τη στιγμή».