Περού: Η εισαγγελία ξεκίνησε νέα προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του προέδρου Καστίγιο
«Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας Πέδρο Καστίγιο και του Γκέινερ Αλβαράδο (πρώην υπουργού Στέγασης) για το φερόμενο αδίκημα (…) της εγκληματικής οργάνωσης», ανέφερε η εισαγγελία στο Twitter.
Στο επίκεντρο της έρευνας είναι οι συμβάσεις για δημόσια έργα στις επαρχίες Καχαμάρκα (από όπου κατάγεται ο Καστίγιο) και Καχατάμπα (βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα).
Η Γένιφερ Παρέδες, κουνιάδα του προέδρου Καστίγιο, οι επιχειρηματίες Ούγκο και Άντζι Εσπίνο και ο δήμαρχος της Ανγκουία, ο Χοσέ Νενίλ Μεδίνα, συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η εισαγγελία κατηγορεί αυτήν την ομάδα για τη δημιουργία ενός κυκλώματος διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος υπό την ηγεσία του προέδρου Καστίγιο.
Η Παρέδες παρουσιάστηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών χθες Τετάρτη, αφότου το ένταλμα σύλληψής της οδήγησε σε έρευνα στο προεδρικό μέγαρο, στην κατοικία της οικογένειας Καστίγιο και στο σπίτι του προεδρικού ζεύγους στην Καχαμάρκα.
Η περουβιανή εισαγγελία έχει ξεκινήσει άλλες πέντε έρευνες σε βάρος του προέδρου Καστίγιο, κάτι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Οι υποθέσεις αφορούν την επιρροή στην αγορά καυσίμων από την κρατική εταιρεία Petroperu, τη φερόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης στην αποπομπή υπουργού Εσωτερικών, καταγγελίες για διαφθορά και συμπαιγνία σε δημόσια έργα, επιρροή σε φάκελο στρατιωτικής προαγωγής, καθώς και λογοκλοπή στην πανεπιστημιακή διατριβή του.
Η εισαγγελία εκτιμά ότι υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια ότι ο Πέδρο Καστίγιο είναι επικεφαλής «εγκληματικής οργάνωσης» στην οποία εμπλέκεται το πολιτικό και οικογενειακό περιβάλλον του.
Προστατευόμενος από την προεδρική ασυλία του μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2026, δεν μπορεί να κατηγορηθεί και να προσαχθεί σε δίκη. Πέραν των νομικών προβλημάτων, ο Πέδρο Καστίγιο έχει αντιμετωπίσει στο Κογκρέσο δύο απόπειρες παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 74% των ερωτηθέντων είχε αρνητική άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας, η οποία είδε τρεις αλλαγές πρωθυπουργών και επτά αλλαγές υπουργών Εσωτερικών μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων