Γαλλία: Ακτιβιστές για το κλίμα τσιμέντωσαν τρύπες του γκολφ - «Πόλεμος» εν μέσω ξηρασίας
Ακτιβιστές για το κλίμα στη νότια Γαλλία γέμισαν τρύπες του γκολφ με τσιμέντο, καθώς η απαγόρευση του νερού που είχε επιβληθεί στην περιοχή λόγω ξηρασίας εξαιρούσε το γήπεδο γκολφ
Ακτιβιστές για το κλίμα στη νότια Γαλλία γέμισαν τις τρύπες των γηπέδων του γκολφ με τσιμέντο για να διαμαρτυρηθούν για την εξαίρεση των γηπέδων γκολφ από τις απαγορεύσεις νερού εν μέσω της έντονης ξηρασίας της χώρας.
Η ομάδα στόχευσε τοποθεσίες κοντά στην πόλη της Τουλούζης, αποκαλώντας το γκολφ «βιομηχανία αναψυχής των πιο προνομιούχων». Η εξαίρεση πυροδότησε διαμάχες καθώς 100 γαλλικά χωριά έχουν έλλειψη πόσιμου νερού.
Οι υπεύθυνοι του γκολφ λένε ότι οι εγκαταστάσεις τους...θα πέθαιναν μετά από τρεις μόνο ημέρες χωρίς νερό. «Ένα γήπεδο γκολφ χωρίς πράσινο είναι σαν ένα παγοδρόμιο χωρίς πάγο», είπε ο Ζεράρ Ρουζιέ της Γαλλικής Ομοσπονδίας Γκολφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο France Info. Πρόσθεσε ότι 15.000 άνθρωποι εργάζονταν σε γήπεδα γκολφ σε όλη τη χώρα.
Η πρόσφατη δράση στόχευε στις πόλεις Vieille-Toulouse και Blagnac και την ευθύνη ανέλαβε το τοπικό παράρτημα του κινήματος Εxtinction Rebellion. Σε μια αναφορά, οι ακτιβιστές είπαν ότι η εξαίρεση δείχνει ότι «η οικονομική τρέλα υπερισχύει του οικολογικού λόγου».
Ενώ οι κάτοικοι δεν μπορούν να ποτίσουν τους κήπους τους ή να πλύνουν τα αυτοκίνητά τους στους δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο, τα γήπεδα γκολφ έχουν ξεφύγει από τους πανεθνικούς περιορισμούς.
Οι απαγορεύσεις υδάτων ορίζονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά η επιβολή είναι στη διακριτική ευχέρεια των περιφερειακών αξιωματούχων. Μέχρι στιγμής μόνο μία περιοχή, το Ille-et-Villaine στη δυτική Γαλλία, έχει αποκλίνει, απαγορεύοντας το πότισμα των γηπέδων γκολφ.
Ο Πράσινος δήμαρχος της νοτιοανατολικής πόλης της Γκρενόμπλ, Éric Piolle, επέκρινε την εξαίρεση λέγοντας: «Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τους πλούσιους και ισχυρούς». Παραμένουν ορισμένοι περιορισμοί στο γήπεδο του γκολφ. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τη νύχτα με όχι περισσότερο από το 30% του συνήθους όγκου νερού.
Ορισμένα τμήματα του ποταμού Λίγηρα έχουν ουσιαστικά στερέψει. Στα δύο τρίτα της Γαλλίας, έχει κηρυχθεί κατάσταση κρίσης, με τις βροχοπτώσεις να έχουν μειωθεί κατά περίπου 85%.