Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι, απεργούν ζητώντας να μην κατατίθεται ο μισθός τους στην τράπεζα

Ο νέος τρόπος πληρωμής συμφωνήθηκε μεταξύ των παλαιστινιακών και των ισραηλινών αρχών
Περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι περνούν καθημερινά στο Ισραήλ ή σε εβραϊκούς οικισμούς για να εργαστούν
AP
2'

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ κατέβηκαν σήμερα σε μονοήμερη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να κατατίθενται οι μισθοί τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς αντί να λαμβάνουν μετρητά στο χέρι.

Ο νέος τρόπος πληρωμής συμφωνήθηκε μεταξύ των παλαιστινιακών και των ισραηλινών αρχών, που τον θεωρούν πιο αποτελεσματικό και ασφαλή, όμως οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι με τις κρυφές χρεώσεις και τους φόρους οι μισθοί τους θα εξανεμιστούν.

Περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι περνούν καθημερινά στο Ισραήλ ή σε εβραϊκούς οικισμούς για να εργαστούν. Κατά μέσο όρο, κερδίζουν τα διπλάσια χρήματα σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονται σε παλαιστινιακές δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους αυτούς δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Με την καταχώριση των μισθών τους θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα πηγή εσόδων για την Παλαιστινιακή Αρχή, που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αλλά και απρόσμενα κέρδη, λόγω των προμηθειών και των χρεώσεων, για τις παλαιστινιακές τράπεζες.

Σύμφωνα με εργαζόμενους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, με βάση τη συμφωνία οι μισθοί θα καταβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση και η προμήθεια των τραπεζών θα ανέρχεται στο 1 δολάριο για κάθε μεταφορά. Ο υπουργός Εργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής Νάσρι Άμπου Τζέις είπε ότι η νέα αυτή διευθέτηση έχει ως στόχο να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επιβολή νέων φόρων.

Ο Μοχάμαντ Κασίμπ, 43 ετών, που εργάζεται σε ένα εργοστάσιο χάλυβα στο Ισραήλ, είπε ότι ο ίδιος και χιλιάδες άλλοι διαμαρτύρονται για την απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των εργαζομένων. «Αποφάσισαν χωρίς να συμβουλευτούν το συνδικάτο. Ο εργαζόμενος, αν δεν συμφωνήσει, θα χάσει την άδεια εργασίας» υποστήριξε.

Ο Μπάσιμ Αλ Ουαχέιντι, 55 ετών, που εργάζεται σε οικοδομές, είπε ότι εκτός από τα χρήματα που θα χάνουν λόγω των φόρων και των τραπεζικών προμηθειών, οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να μεταφέρονται οι μισθοί τους στις τράπεζες της Παλαιστινιακής Αρχής. «Φοβόμαστε για το μέλλον και υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης», εξήγησε.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είπαν ότι αν δεν ακυρωθεί το μέτρο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και ίσως προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ