Αϊτή: Αναβάλλεται για έναν μήνα η επιστροφή στις τάξεις, με φόντο την οικονομική κρίση
«Το υπουργείο Παιδείας θέτει εν γνώσει του κοινού ότι η επιστροφή στις τάξεις κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 πλέον ορίστηκε για τη Δευτέρα 3η Οκτωβρίου 2022», αντί της 5ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε προχθές Παρασκευή.
Το κείμενο δεν δίνει καμιά εξήγηση για την αναβολή αυτή, πάντως το υπουργείο διαβεβαίωσε πως θα δημοσιοποιήσει νέο χρονοδιάγραμμα της σχολικής χρονιάς και ότι ο αριθμός των ημερών που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα τηρηθεί.
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο για να ζητήσει σχόλιο.
Πολλοί Αϊτινοί αναρωτιούνταν τις τελευταίες εβδομάδες αν η επιστροφή στις τάξεις θα γινόταν την προβλεπόμενη ημερομηνία, λόγω της ανασφάλειας, του πληθωρισμού και της έλλειψης καυσίμων, που περιπλέκει τις μετακινήσεις.
Τον Ιούλιο του 2022, ο πληθωρισμός έφθασε το 29%, σύμφωνα με δεδομένα του αϊτινού ινστιτούτου στατιστικής και πληροφορικής (Institut haïtien de statistique et d'informatique, IHSI). Οι τιμές βασικών προϊόντων δεν σταματούν να ανεβαίνουν, όπως και αυτές των σχολικών ειδών.
Μολονότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας αναμενόταν γενικά από πολλούς, ο συντονιστής της εθνικής ένωσης φοιτητών και εκπαιδευτικών της Αϊτής, ο Κένσον Ντελίς, επέκρινε το ότι οι αρχές δεν ανακοίνωσαν κανένα μέτρο για να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες ενόψει της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία σε έναν μήνα και κάτι.
«Η κυβέρνηση περιορίζεται να ανακοινώσει την αναβολή της επιστροφής στις τάξεις χωρίς να λέει τι σκοπεύει να κάνει για να ανακουφίσει τη μιζέρια του κόσμου, να επιλύσει το πρόβλημα της ανασφάλειας και να καταστήσει διαθέσιμα καύσιμα», στηλίτευσε.
Η Αϊτή είναι βυθισμένη ταυτόχρονα σε πολιτική κρίση και κρίση ασφαλείας επί χρόνια και, μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω. Συμμορίες δρουν με σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία κι η βία δεν σταματά να κλιμακώνεται στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων