Πακιστάν: Οι Aρχές προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πλημμύρες - Η ανησυχία του ΠΟΥ

Πακιστάν: Οι αρχές κινητοποιούν όλα τα μέσα για να φτάσουν στους ανθρώπους που αποκλείστηκαν από τις πλημμύρες - Φόβους για εμφάνιση ασθενειών εκφράζει ο ΠΟΥ.

Πακιστάν: Οι Aρχές προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πλημμύρες - Η ανησυχία του ΠΟΥ
Προσπάθειες να απομακρύνουν ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στα ορεινά, στον βορρά του Πακιστάν γίνονται από τις Αρχές.
AP / Muhammad Sajjad
3'

Με κάθε μέσο προσπαθούν οι Αρχές να απομακρύνουν ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στα ορεινά, στον βορρά του Πακιστάν, την ώρα που στον νότο οι κάτοικοι κυκλοφορούν με βάρκες στις πλημμυρισμένες πεδιάδες. Με ελικόπτερα και ότι μέσο έχουν στη διάθεσή τους προσπαθούν να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας.

Το ένα τρίτο του Πακιστάν έχει βυθιστεί κάτω από τα νερά και 1.191 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. Τεράστιες αγροτικές εκτάσεις, κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της χώρας, έχουν πλημμυρίσει, τα σπαρτά καταστράφηκαν και πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια υπέστησαν τεράστιες ζημιές ή χάθηκαν εντελώς μέσα στα νερά.

«Το Πακιστάν πλημμυρίζει οδύνη. Ο πακιστανικός λαός αντιμετωπίζει έναν κατακλυσμικό μουσώνα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 160 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα στήριξης του πληθυσμού τους επόμενους έξι μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και αποδέσμευσε 10 εκατομμύρια δολάρια ως έκτακτη βοήθεια. Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας Πακιστανός στους επτά, έχουν πληγεί από «τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του Πακιστάν», όπως τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ. Η κυβέρνησή του υπολογίζει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια για να αποκατασταθούν οι υποδομές, ιδίως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του οδικού δικτύου και της γεωργίας.

Προτεραιότητα ωστόσο παραμένει να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί στα βουνά και τις κοιλάδες του βορρά και στα απομονωμένα χωριά του νότιου και δυτικού Πακιστάν.

«Χρειαζόμαστε απελπισμένα βοήθεια», είπε ο Μουχάμαντ Αμίρ, για το χωριό του οποίου, το Μπαλακότ, δεν υπάρχει πλέον οδική πρόσβαση, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Σουάτ, στα βορειοδυτικά. «Χρειαζόμαστε φάρμακα», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό εδώ και μία εβδομάδα. Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε κεριά ν’ ανάψουν. Πολλοί έχουν διάρροια», συνέχισε.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών λόγω του μολυσμένου νερού (δερματοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια, δάγκειος πυρετός…), σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και ιατροφαρμακευτικών υλικών.

Σε μια αυτοσχέδια κλινική στο Σιντ, στα νότια, οι γιατροί φρόντιζαν ασθενείς που αναγκάστηκαν να περπατήσουν μέχρι εκεί, ξυπόλυτοι, μέσα στα βρόμικα, λασπώδη νερά, ανάμεσα σε διάφορα συντρίμμια. «Το πόδι του παιδιού μου πονάει πολύ. Και τα δικά μου πόδια επίσης», είπε η 23χρονη Άζρα Μπάμπρο, που έφτασε μέχρι εκεί αναζητώντας βοήθεια.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το Πακιστάν δέχτηκε φέτος το καλοκαίρι διπλάσια ποσότητα βροχής από τη συνηθισμένη. Στις νότιες επαρχίες (Μπαλουτσιστάν και Σιντ) η ποσότητα της βροχής ήταν τετραπλάσια από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.

Το Πακιστάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία και με την καταστροφή αυτή οι τιμές πολλών προϊόντων (κρεμμύδια, τομάτες, φακές…) έχουν πάρει την ανιούσα. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η διεθνής βοήθεια θα δαπανηθεί «με διαφάνεια» και όλα τα χρήματα θα πάνε «σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικής αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα, αυτοσχέδιοι καταυλισμοί κάνουν την εμφάνισή τους λίγο-πολύ παντού, για να φιλοξενηθούν προσωρινά οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τη ζέστη και την έλλειψη πόσιμου νερού και φαγητού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή