HΠΑ: Το αμερικανικό σχέδιο για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο σήμερα στο τραπέζι της G7
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το σχέδιο τους για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal
Η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα ειναι το κύριο αντικείμενο συζήτησης από τους υπουργούς Οικονομικών των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, της λεγόμενης Ομάδας των Επτά (G7), που έχουν σήμερα (2/9) κρίσιμο, διαδικτυακό ραντεβού.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal που επικαλείται πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας το σχέδιο είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί κατά τη σημερινή συνάντηση και τα μέλη της G7 έχουν ήδη συμφωνήσει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατά βάση θα αφορά στην άρνηση από τους «7» να προβαίνουν σε ναυτιλιακή ασφάλιση και χρηματοδότηση φορτίων πετρελαίου με τιμές πάνω από μη προσδιορισμένο επίπεδο.
Η αναμενόμενη ανακοίνωση ανοίγει ένα νέο μέτωπο στις μέχρι στιγμής -σε μεγάλο βαθμό- ανεπιτυχείς προσπάθειες της Δύσης να συμπιέσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν πολλά σύνθετα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε το ανώτατο όριο τιμών.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παραμένουν μια τεράστια πηγή εσόδων για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, αποτελώντας περίπου το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας. Δυτικοί αξιωματούχοι εργάζονται εδώ και μήνες για να βρουν έναν τρόπο να μειώσουν αυτές τις οικονομικές εισροές διατηρώντας παράλληλα αρκετό ρωσικό πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές για να αποτρέψουν ένα νέο άλμα στις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητούσαν οι αξιωματούχοι αυτό το καλοκαίρι, οι χώρες της G-7 θα απαγόρευαν τη χρηματοδότηση και την ασφάλιση ρωσικών αποστολών πετρελαίου εκτός εάν το πετρέλαιο πωληθεί κάτω από μια καθορισμένη τιμή. Οι χώρες αυτές αποτελούν λίγο περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ασφαλίζουν πάνω από το 90% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel.
«Ο στόχος μας εδώ είναι να δημιουργήσουμε μια δομή αδειών που επιτρέπει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου αλλά μειώνει τα έσοδά τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουάλι Αντεγιέμο.
Μεταξύ των βασικών λεπτομερειών που συζητούνται ακόμη είναι η τιμή στην οποία θα καθοριστεί το ανώτατο όριο. Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του περιορισμού των ρωσικών εσόδων και της διατήρησης ενός κινήτρου για τη Ρωσία να πουλήσει το πετρέλαιο της. Το πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε στη Νέα Υόρκη περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη (31/8). Το ρωσικό αργό πωλείται ήδη με έκπτωση άνω των 20 δολαρίων το βαρέλι κάτω από τα παγκόσμια σημεία αναφοράς, σύμφωνα με αναλυτές.
Το σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών θα ισχύει επίσης για τα προϊόντα πετρελαίου, όπως το μαζούτ, μια άλλη σημαντική ρωσική εξαγωγή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν άρχισε να προωθεί την ιδέα του ανώτατου ορίου τιμών αυτή την άνοιξη εν μέσω ανησυχίας ότι ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, για την απαγόρευση της εισαγωγής και της ασφάλισης του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει ταχεία άνοδο των τιμών.
Προειδοποίησε ότι το σχέδιο της ΕΕ θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα και να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αντισταθμίσει χαμηλότερους όγκους πωλήσεων πετρελαίου μέσω υψηλότερων τιμών.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι το σχέδιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι αγορές υποτιμούν τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η απαγόρευση της ΕΕ στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου, με εσωτερικές εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η τιμή του αργού μπορεί να αυξηθεί περίπου στα 140 δολάρια το βαρέλι.
Οι κυρώσεις της ΕΕ για τις ασφάλειες και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για το ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών, η απαγόρευση ασφάλισης της ΕΕ θα αντιστραφεί, επιτρέποντας στις δυτικές εταιρείες να συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για αποστολή και πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου εκτός ΗΠΑ και Ευρώπης στην καθορισμένη τιμή.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές εντός της G-7 σχετικά με την πρόταση. Οι αξιωματούχοι έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσες χώρες εκτός της G-7 πρέπει να υπογράψουν το ανώτατο όριο τιμών για να λειτουργήσει.
Επειδή οι ίδιες οι χώρες της G-7 κινούνται προς την οριστική απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, το σχέδιο βασίζεται στην προθυμία άλλων παγκόσμιων αγοραστών στην Αφρική, την Ασία και αλλού να συμμορφωθούν με την πρόταση ανώτατου ορίου τιμών. Οι χώρες ή οι εταιρείες σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν στο ανώτατο όριο τιμών για να δεχτούν εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε δυτικά ασφαλισμένα πλοία.
Οι δυτικοί ηγέτες επιζητούν να υψώσουν ανάχωμα μέσω ενός πλαφόν ώστε να περιοριστεί το ποσό που μπορούν να πληρώσουν τα διυλιστήρια και οι έμποροι για το ρωσικό αργό – μια κίνηση την οποία όμως η Μόσχα λέει ότι μπορεί πρακτικά να ακυρώσει στέλνοντας πετρέλαιο σε κράτη που δεν θα τηρούν το πλαφόν στις τιμές. Το θέμα τέθηκε κατά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Ναντιμ Ζαχάουι.
«Το πλαφόν είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό διασφαλίζοντας σταθερή ροή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλότερες τιμές», δήλωσε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιορίσει και τις δυνατότητες της ρωσικής χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία και εκφράζοντας την αισιοδοξία της για σύμπνοια στους κόλπους της G7. Υπενθυμίζεται ότι η G7 αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πολλές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά Κίνα και Ινδία, οι βασικοί καταναλωτές πετρελαίου έχουν αυξήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις εισαγωγές ρωσικών βαρελιών σε τιμές με έκπτωση. Έμποροι και αναλυτές της αγοράς πετρελαίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσο ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργούσε καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να μεταφέρει το πετρέλαιο της στην Ασία χωρίς χρήση της θαλάσσια ασφάλισης των Δυτικοών.