NASA - «Άρτεμις 1»: Αναβλήθηκε και η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου SLS προς τη Σελήνη
Νέο τεχνικό πρόβλημα λίγο πριν την εκτόξευση - Εντοπίστηκε επικίνδυνη διαρροή
Αναβλήθηκε και η δεύτερη απόπειρα της NASA να εκτοξεύσει τον πρωτοποριακό πύραυλο SLS του διαστημικού προγράμματος «Άρτεμις 1» γύρω από τη Σελήνη.
Η εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα είχε προγραμματιστεί για απόψε, Σάββατο, στις 21.17 ώρα Ελλάδας (14.17, τοπική ώρα), εντούτοις αναβλήθηκε καθώς διαπιστώθηκε διαρροή σε δεξαμενή υδρογόνου, η οποία δεν μπορούσε να αποκατασταθεί εγκαίρως.
Γιατί απέτυχε η πρώτη προσπάθεια της αποστολής «Άρτεμις 1»
Mία ρωγμή στον κινητήρα 3 του πανίσχυρου πυραύλου «Space Launch System» (SLC) τίναξε στον... αέρα την έναρξη της ιστορικής διαστημικής αποστολής «Άρτεμις 1» της ΝΑSΑ που σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη.
Οι μηχανικοί της NASA αξιολόγησαν το πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα 3, έναν εκ των τεσσάρων (κινητήρων) RS-25, που διαθέτει ο πανίσχυρος πύραυλος και βρίσκεται στο κάτω μέρος του.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές εκτόξευσης, ο κινητήρας 3 δεν μπορούσε να ρυθμίσει σωστά τη διαδικασία εξαέρωσης και οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα αναβάλλοντας έτσι την έναρξη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η ρωγμή στο σύστημα θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες του κινητήρα ήταν η αιτία που η ΝΑSA αποφάσισε την αναβολή της εκτόξευσης του πυραύλου «SLC».
14 κάμερες βουλγαρικής κατασκευής εξοπλίζουν τον πύραυλο «Artemis 1»
Η εκτόξευση της αποστολής «Artemis 1» ήταν προγραμματισμένη να μεταφέρει 14 κάμερες αεροδιαστημικής απεικόνισης κατασκευασμένες από Βούλγαρους, δήλωσε ο δρ Πέτκο Ντίνεφ στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΤΑ.
Οι συσκευές κατασκευάστηκαν από την εταιρία Imperx, της οποίας ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο δρ Ντίνεφ. Οι συσκευές είναι της σειράς Bobcat που μπορούν να λειτουργούν σε ένα εύρος θερμοκρασιών από μείον 40 Κελσίου έως 85 Κελσίου, αντέχουν σε ισχυρούς κραδασμούς και σε επιτάχυνση 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Οι συγκεκριμένες κάμερες επρόκειτο να παρακολουθούν τη λειτουργία των κινητήρων, τα συστήματα καυσίμων και τον διαχωρισμό της κάψουλας του πληρώματος Orion (Ωρίων), κατά την πρώτη πτήση στο πλαίσιο της αποστολής Artemis 1 στη Σελήνη.
Ο Ντίνεφ σχεδίασε τις κάμερες για τον μεγα-πύραυλο 98 μέτρων. Όλα τα εξαρτήματα και η προπαρασκευαστική εργασία έγιναν στη Βουλγαρία και στη συνέχεια οι κάμερες συναρμολογήθηκαν από Βούλγαρους στο γραφείο της Imperx στη Μπόκα Ράτον της Φλόριντα. "Μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι αυτά είναι προϊόντα βουλγαρικών εγκεφάλων και χεριών", είπε ο Ντίνεφ.
Απόφοιτος του Μαθηματικού Λυκείου στο Καζανλούκ της κεντρικής Βουλγαρίας, ο Ντίνεφ απέκτησε το μεταπτυχιακό του στην Εφαρμοσμένη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας όπως και μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Florida Atlantic στη Μπόκα Ρατόν. Έχει εργαστεί τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στη βιομηχανία, μεταξύ άλλων ως επίκουρος καθηγητής Φυσικής και Οπτικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, ήταν μέλος του τεχνικού προσωπικού της Sarnoff Corp. με έδρα το Πρίνστον στο Νιού Τζέρσι και ανώτερος ερευνητής στην Concord Camera Corp. στο Χόλιγουντ της Φλόριντα.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και διέθεσε με επιτυχία στην αγορά πολυάριθμες φωτογραφικές μηχανές, από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και προηγμένες κάμερες υψηλής ευκρίνειας έως ειδικές εφαρμογές συστημάτων απεικόνισης στον στρατιωτικό και τον διαστημικό τομέα.
Η εταιρία του, η Imperx, είναι κορυφαίος σχεδιαστής και κατασκευαστής ψηφιακών καμερών υψηλής απόδοσης και ποιότητας για ποικίλες βιομηχανικές, εμπορικές, στρατιωτικές και αεροδιαστημικές εφαρμογές απεικόνισης, μεταξύ των οποίων η βιομετρία, η εναέρια χαρτογράφηση, η επιτήρηση, η διαχείριση κυκλοφορίας, η επιστημονική και ιατρική απεικόνιση, η εσωτερική ασφάλεια και η εξερεύνηση του διαστήματος.