Βασανιστήρια και κακομεταχείριση Παλαιστινίων στις Ισραηλινές φυλακές

Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται οι Παλαιστίνοι στις Ισραηλινές φυλακές εδώ και πολλά χρόνια.
3'

Κρατούμενοι χωρίς δικαιώματα και συχνά χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλάκισης που αποτελεί βασικό στοιχείο του συστήματος της Ισραηλινής κατοχής, εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Συγκεκριμένα, περίπου το 40% του ανδρικού πληθυσμού των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ. Μέχρι τον Απρίλιο του 2012, υπήρχαν 4.610 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε Ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 203 φυλακισμένων παιδιών, 6 φυλακισμένων γυναικών και 27 μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το parallhlografos.wordpress.com.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή κρατούνται 322 Παλαιστίνιοι υπό διοικητική κράτηση, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη. Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι αντιμετωπίζουν συστηματικά βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη σύλληψη και την κράτησή τους και στερούνται συχνά τις επισκέψεις της οικογένεια τους και των δικηγόρων τους. Οι ευρείες και συλλογικές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων περιόδων απομόνωσης, οι επιθέσεις στους κρατουμένους από ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις και η απαγόρευση στην εκπαίδευση, χρησιμοποιούνται εναντίον των Παλαιστινίων κρατουμένων σε μια προσπάθεια να κατασταλεί κάθε μορφή πολιτικής ανυπακοής εντός των φυλακών.

Το Ισραηλινό σύστημα απαρτχάιντ, κατοχής και εποικισμού δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τη συστηματική καταπίεση και τον εγκλεισμό των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, οι Ισραηλινές πολιτικές και οι μηχανισμοί καταστολής δεν θα υφίσταντο χωρίς τη διεθνή σιωπή και την ενεργό συνενοχή. Ενώ οι φορείς του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις Ισραηλινές πρακτικές φυλάκισης και την έλλειψη δίκαιων μέτρων στις δίκες, οι διεθνείς εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες και εξοπλισμό στις Ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές.

Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσουν οι Ισραηλινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων κρατουμένων και είναι καιρός να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε απεργία πείνας, που απαιτούν τουλάχιστον, την τήρηση των διεθνών προτύπων για δίκαιη δίκη, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Απεργία πείνας για την αξιοπρέπεια»

Η 17η Απριλίου 2012 «Ημέρα των Παλαιστίνιων Κρατουμένων» ήταν η μέρα που διάλεξαν 1600 περίπου Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για να ξεκινήσουν μια αορίστου διαρκείας απεργία πείνας, την «Απεργία πείνας για την αξιοπρέπεια (Karameh)» όπως την ονόμασαν. Η απεργία πείνας είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουν οι κρατούμενοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και υποστηρίζεται από το κίνημα των κρατουμένων στο σύνολό του.

Σύμφωνα με το Κέντρο Υποστήριξης Παλαιστινίων κρατουμένων (Addameer) οι κρατούμενοι που συμμετέχουν στην απεργία πείνας αυξάνονται καθημερινά και εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 2000.

Τα αιτήματα των απεργών πείνας

1.Τέλος στην πολιτική της απομόνωσης που έχει χρησιμοποιηθεί για να στερεί από τους παλαιστίνιους κρατούμενους τα δικαιώματά τους για περισσότερο από μια δεκαετία.

2. Να μπορούν οι οικογένειες των κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας να επισκέπτονται τους κρατούμενους. Το δικαίωμα αυτό έχει απαγορευτεί σε όλες τις οικογένειες για πάνω από 6 χρόνια.

3. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων και τερματισμό του νόμου «Σαλίτ» , ο οποίος απαγορεύει εφημερίδες, εκπαιδευτικό υλικό και πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

4. Τέλος στις πολιτικές της ταπείνωσης που υπόκεινται οι φυλακισμένοι και οι οικογένειές τους όπως σωματικές έρευνες, νυχτερινές επιδρομές, και συλλογική τιμωρία.

Επιπλέον, οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τη διοικητική κράτηση, υπό την οποία κρατούνται επ’ αόριστον, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

Στόχος της απεργίας πείνας είναι να στραφεί σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνή επίπεδο και να ασκήσει πίεση στην κατοχική κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την υγεία όλων των κρατουμένων.