Ενεργειακή κρίση: Σιγά η Ευρώπη… κοιμάται

O Πούτιν κλειδώνει το Nord Stream 1 επ΄αόριστον αλλά η Ευρώπη συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου αφήνοντας στο έλεος του θεού νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενεργειακή κρίση: Σιγά η Ευρώπη… κοιμάται
AP Photo/Michael Probst
4'

Για περισσότερους από 6 μήνες η Ευρώπη κοιμάται όρθια και αφήνει οι λάθος επιλογές της να πέσουν στα κεφάλια των πολιτών και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μας διαβεβαιώνει γενικά κι αόριστα ότι «η Ευρώπη θα επικρατήσει και ότι η ΕΕ θα βοηθήσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι τίθεται σοβαρό πρόβλημα επάρκειας και όχι μόνο τιμών.

Ο Ρώσος πρόεδρος βάζει λουκέτο στον αγωγό και η λύση που δίνει η Κομισιόν, είναι μια πρόταση η οποία αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες, η οποία είναι στην κυριολεξία εκτός πραγματικότητας:

  • Μειώστε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
  • Βοηθήστε τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
  • Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια.

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά αποτελούν εμπόδιο για την παράδοση αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1. «Τα προβλήματα προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα στην άντλησης», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του κ. Πεσκόφ αποτελούν την πιο αυστηρή διατύπωση του Κρεμλίνου για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Μακρόν και Σολτς θα τα βολέψουν μεταξύ τους

Το σενάριο να μείνει η Ευρώπη το χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο είναι πλέον το επικρατέστερο, για αυτό πλέον Βερολίνο και Βρυξέλλες, παρά το ότι φτάσαμε στο παρά πέντε της κρίσης συνεχίζουν να αντιδρούν νωχελικά και αρνούνται να ξυπνήσουν. Άλλωστε οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης κάνουν μεταξύ τους συμφωνίες αλληλοκάλυψης αφήνοντας επ’ έξω τις υπόλοιπες χώρες. Γαλλία – Γερμανία συμφώνησαν να ανταλλάζουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό, εφόσον χρειαστεί. Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε. Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Η λογική πλέον είναι ο «σώζων εαυτόν σωθήτω». Για να είμαστε ειλικρινείς η Γερμανία που φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας αφού καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε τον εαυτό της. Δεν το έκανε σε άλλες περιπτώσεις όταν μπορούσε, δεν θα το κάνει και τώρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή