Ανταρκτική: Ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» λιώνει με ανησυχητικούς ρυθμούς - Ο πλανήτης εκπέμπει SOS
Ο παγετώνας Toυέιτς, ένας από τους ευρύτερους στη Γη είναι μεγαλύτερος από την πολιτεία της Φλόριντα. Ονομάζεται «παγετώνας της αποκάλυψης» επειδή συνεχίζει να λιώνει υποβρύχια καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει, κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να ανεβάσει αρκετά την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη καταστροφή των ακτών.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα προηγμένο ρομποτικό υποβρύχιο για να αποκτήσουν μια νέα προοπτική για τον παγετώνα στη Δυτική Ανταρκτική, με τις πρωτοποριακές νέες εικόνες του πυθμένα να τονίζουν την επισφαλή κατάστασή του με νέες λεπτομέρειες. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο παγετώνας έχει υποστεί «εκρήξεις ταχείας υποχώρησης» στο παρελθόν κάτι που οι επιστήμονες αναμένουν να δουν ξανά στο μέλλον.
Ο ρυθμός τήξης του επιταχύνεται, με την ταχύτητα εκροής του να διπλασιάζεται τα τελευταία 30 χρόνια και ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να απέχει μόλις χρόνια από την πλήρη κατάρρευση. Αν συνέβαινε αυτό, η ποσότητα του νερού που απελευθερώνεται από το γιγάντιο ρεύμα πάγου θα ήταν αρκετή για να ανεβάσει τα επίπεδα της παγκόσμιας θάλασσας κατά αρκετά μέτρα.
Είναι γνωστό ότι ο παγετώνας βρίσκεται σε φάση ταχείας υποχώρησης, αλλά η νέα έρευνα με επικεφαλής θαλάσσιους γεωφυσικούς στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα αποκαλύπτει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει πιο γρήγορα από ό, τι αντιλαμβανόμαστε. Το 2019, η ομάδα έστειλε ένα προηγμένο υποβρύχιο ρομπότ φορτωμένο με αισθητήρες απεικόνισης σε μια αποστολή 20 ωρών για να χαρτογραφήσει τον βυθό μπροστά από τον παγετώνα.
Οι ακραίες καλοκαιρινές συνθήκες και η έλλειψη θαλάσσιου πάγου επέτρεψαν στους επιστήμονες να έχουν πρόσβαση σε αυτό το τμήμα του πυθμένα για πρώτη φορά. Αυτή η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στη γεωγραφία του θαλάσσιου πυθμένα μπροστά από τον παγετώνα. Αυτό αποκάλυψε χαρακτηριστικά που ήταν προηγουμένως άγνωστα στους επιστήμονες, με πιο αξιοσημείωτο ένα σύνολο 160 παράλληλων κορυφογραμμών που σχηματίστηκαν καθώς η γραμμή γείωσης του παγετώνα υποχώρησε και εκτινάχθηκε προς τα πάνω και προς τα κάτω με τις μεταβαλλόμενες παλίρροιες.
«Είναι σαν να κοιτάτε ένα μετρητή παλίρροιας στον πυθμένα της θάλασσας», είπε ο Alastair Graham, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή τους δύο τελευταίους αιώνες, σε διάρκεια πέντε ή έξι μηνών, ο παγετώνας υποχώρησε με ρυθμό περίπου 2,1 χιλιομέτρων,μέγεθος διπλάσιο από το ποσοστό υποχώρησης που μετρήθηκε από τους δορυφόρους από το 2011 έως το 2019.
«Ο παγετώνας Τουέιτς πραγματικά κρατιέται σήμερα με νύχια και με δόντια και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μεγάλες αλλαγές σε μικρά χρονικά διαστήματα στο μέλλον –ακόμα και από το ένα έτος στο άλλο», είπε ο θαλάσσιος γεωφυσικός και συγγραφέας της μελέτης, Robert Larter, από το British Antarctic Survey. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.