Η Gazprom «τρολάρει» τους Ευρωπαίους με προειδοποιητικό βίντεο: «Έρχεται βαρύς χειμώνας»

Με ένα σύντομο ειρωνικό βίντεο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο, η Gazprom υπόσχεται στους Ευρωπαίους...βαρύ χειμώνα, λόγω έλλειψης φυσικού αερίου σε επαρκή ποσότητα.
Η Gazprom ειρωνεύεται τους Ευρωπαίους
2'

Επιστροφή στην εποχή των παγετώνων, υπόσχεται η Gazprom στους Ευρωπαίους, «παίζοντας» με την ανησυχία των «27» για την ενεργειακή κρίση. Σε ένα σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η ρωσική εταιρεία έστειλε μια απροκάλυπτη προειδοποίηση στις χώρες της «γηραιάς ηπείρου», οι οποίες διατηρούν τις ισχυρές κυρώσεις τους έναντι της Μόσχας και χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους για το ρωσικό αέριο.

Το κλιπ, έχει τίτλο «Ο χειμώνας θα είναι σκληρός» και δείχνει έναν υπάλληλο της εταιρείας να πηγαίνει στις εγκαταστάσεις για να κλείσει κυριολεκτικά τη στρόφιγγα του γκαζιού. Σκοτάδι και ψύχος καλύπτουν στη συνέχεια τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη. Η απειλή μετά βίας συγκαλύπτεται με τη διαδοχική εμφάνιση της σημαίας της ΕΕ και των στιγμιότυπων από το Βερολίνο και το Παρίσι.

Η Gazprom φτάνει στο σημείο να κοροϊδεύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισημαίνοντας ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάνελ και άλλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σαν να λέει ότι δεν θα είναι αρκετοί σε περίπτωση οριστικής διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. Μία δραματική μουσική ακούγεται στο φόντο, προσδίδοντας ακόμα περισσότερη δύναμη στις εικόνες.

Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική εταιρεία, η οποία σταδιακά τερματίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο, ισχυρίζεται τόσο ανοιχτά ότι είναι πολιτικό όπλο της ρωσικής προεδρίας. Είναι η πρώτη φορά που η Gazprom ισχυρίζεται ανοιχτά ότι είναι η ένοπλη πτέρυγα του Κρεμλίνου. Μέχρι τώρα, η εταιρεία έβρισκε καταφύγιο κυρίως πίσω από υποτιθέμενες τεχνικές βλάβες, ιδίως εκείνες του στρατηγικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Προς το παρόν, αυτό το διπλό παιχνίδι φαίνεται να αποδίδει καρπούς για τη Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις. Έτσι, η Μόσχα κέρδισε 158 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 χάρη στις εξαγωγές υδρογονανθράκων της. Ομοίως, αν και όγκος του εξαγόμενου φυσικού αερίου μειώθηκε κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2022 (-25%), τα έσοδα του Κρεμλίνου εκτινάχθηκαν (+30%).

Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξαπέλυσε νέες απειλές λέγοντας ότι η ροή φυσικού αερίου δεν θα αποκατασταθει εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.