Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο για πλαφόν που εισηγείται η Κομισιόν και η ηχηρή προειδοποίηση Πούτιν
Στο «κόκκινο» η ενεργειακή κρίση. Η ΕΕ σχεδιάζει ανώτατο όριο τιμής 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια που δεν παράγεται με φυσικό αέριο, την ώρα που η Μόσχα απελεί να σταματήσει τις προμήθειες και κατηγορεί τη Δύση για κινήσεις που απειλούν την παγκόσμια οικονομία
Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται την επιβολή πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταστολή της ενεργειακής κρίσης της ΕΕ.
Σε ένα προσχέδιο προτάσεων που περιήλθαν στην κατοχή των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, τα οποία καθορίζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το σημείο αναφοράς στην περιοχή είναι πάνω από 450 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται είτε με φυσικό αέριο είτε με άλλα μέσα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι οι μέσοι όροι της τελευταίας δεκαετίας.
Το σχέδιο της Κομισιόν
Ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα μιμείται «τα αποτελέσματα της αγοράς που θα μπορούσαν να αναμένονται εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν κανονικά και δεν θα υπόκεινταν στην μετατροπή της ενέργειας ως όπλου μέσω διακοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», σημειώνει η Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο της πρότασης της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά μετά από μια σειρά διαταραχών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από μια σκόπιμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως πολιτικό όπλο.
Περαιτέρω διακοπές του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου με αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στο επίπεδο του πληθωρισμού, στη συνολική χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα της ΕΕ και στους πολίτες»
Ανέφερε ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν παράγουν φυσικό αέριο. Το έγγραφο προτείνει επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής των τιμών - κάτι που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ένας κοινός τρόπος για να ενθαρρυνθούν οι βιομηχανικοί χρήστες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας σε ώρα αιχμής είναι μέσω συμβάσεων που επιτρέπουν στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνουν την προσφορά σε αντάλλαγμα για αποζημίωση ή χαμηλότερους μελλοντικούς λογαριασμούς. Το έγγραφο της επιτροπής προειδοποιούσε ότι τα κίνητρα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι «οικονομικά αποδοτικά». Οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν από διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ σήμερα Τετάρτη (7/9), ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.
Αρκετά κράτη μέλη έχουν παραπονεθεί ότι οι Βρυξέλλες δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχουν πιέσει ώστε η Επιτροπή να αποσυνδέσει τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.
H απάντηση της Μόσχας
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι ο εφοδιασμός μέσω του Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, θα περιοριστεί έως ότου αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.
Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Μόσχας. Μιλώντας σε ετήσιο οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ είπε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ως μέρος των κυρώσεων για την Ουκρανία ήταν «ανόητες», προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει αρκετούς πελάτες στην Ασία.
Ο 69χρονος Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη σύμβαση προμήθειας εάν η Δύση επιβάλει ανώτατα όρια τιμών στις εξαγωγές της χώρας. «Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή στις παγκόσμιες αγορές που δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να το πουλήσουμε», είπε στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής. Μια απόπειρα περιορισμού των τιμών με διοικητικά μέσα είναι απλώς κραυγές, είναι σκέτη ανοησία», πρόσθεσε ο Πούτιν. «Θα οδηγούσε μόνο σε αύξηση των τιμών».