Πακιστάν: Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε μία απο τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου

Ένας από τους παλαιότερους διατηρημένους ανθρώπινους οικισμούς στον κόσμο, το Μοχέντζο-ντάρο στο Πακιστάν, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της.

Το ιστορικό μνημείο του Πακιστάν υπέστη τεράστιες ζημιές
Το ιστορικό μνημείο του Πακιστάν υπέστη τεράστιες ζημιές
3'

Το Μοχέντζο-ντάρο, μια τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς στην κοιλάδα του ποταμού Ινδού, 508 χιλιόμετρα από το Καράτσι, χτίστηκε την Εποχή του Χαλκού, περίπου 5.000 χρόνια πριν. «Δυστυχώς γίναμε μάρτυρες μαζικής καταστροφής στην τοποθεσία», αναφέρει μια επιστολή από το Τμήμα Πολιτισμού, Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της πολιτείας Singh που στάλθηκε στην UNESCO.

Η επιστολή προσθέτει ότι η τοποθεσία χρησιμοποιούνταν ως προσωρινή στέγαση για τους κατοίκους των γύρω περιοχών που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν. «Για ανθρωπιστικούς λόγους τους δώσαμε καταφύγιο στους χώρους μας, τους χώρους στάθμευσης, τα καταστήματα (και) το ισόγειο του μουσείου», εξηγεί η επιστολή. Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο του Πακιστάν βρίσκεται κάτω από το νερό μετά από τις βροχοπτώσεις των μουσώνων, σε συνδυασμό με τα νερά απότους παγετώνες που λιώνουν.

Οι περισσότερες από τις κατασκευές του Mοχεντζο-ντάρο που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1920, είναι πάνω από το έδαφος και είναι επιρρεπείς σε περιβαλλοντικές ζημιές. Οι εικόνες που περιλαμβάνονται στην επιστολή των κηδεμόνων της τοποθεσίας δείχνουν κατεστραμμένους τοίχους από τούβλα και στρώματα λάσπης να καλύπτουν την τοποθεσία.

Η επιστολή εξηγεί ορισμένες από τις άμεσες ενέργειες που έχει λάβει η ομάδα του χώρου για να μετριάσει τις ζημιές από τις πλημμύρες, όπως η εισαγωγή αντλιών νερού, η επισκευή τούβλων και ο καθαρισμός των αποχετεύσεων. Αλλά είναι σαφές ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά. Οι αρχές ζητούν 45 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη του κόστους πλήρους επισκευής.

Οι συντηρητές του μνημείου γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό ότι οι πλημμύρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την τοποθεσία. Ο επίσημος κατάλογος του στην UNESCO σημειώνει ότι η πολιτεία Σινγκ έχει επισημάνει το ζήτημα στο παρελθόν και προειδοποίησε ότι »μια παραβίαση του φράγματος θα προκαλούσε καταστροφική ζημιά»

Ιστορικός και αρχιτεκτονικός χώρος τεράστιας σημασίας, το Μοχεντζο-ντάρο όταν προστέθηκε στο μητρώο της UNESCO το 1980, ο οργανισμός έγραφε οτι «φέρει εξαιρετική μαρτυρία για τον πολιτισμό του Ινδού», που περιλαμβάνει «την πιο αρχαία σχεδιασμένη πόλη στην ινδική υποήπειρο». Κατά τη διάρκεια της ακμής της, ήταν μια πολύβουη μητρόπολη. Υπήρχαν αγορές, δημόσια λουτρά, αποχετευτικό σύστημα και μια βουδιστική στούπα, από τούβλα.

Στην επιστολή τους, οι πακιστανικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το Μοχέντζο-νταρο θα μπορούσε να προστεθεί στον κατάλογο με τις τοποθεσίες της UNESCO που βρίσκονται σε κίνδυνο, τον οποίο ο φορέας διατήρησης ενημερώνει περιοδικά. Η λίστα περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Everglades της Φλόριντα, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, και την πόλη του Λίβερπουλ της Αγγλίας, της οποίας το ιστορικό κέντρο της πόλης θεωρείται ότι κινδυνεύει από την αστικοποίηση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή