Έρευνα: Ο λόγος μίσους αυξάνει στο Twitter όταν κάνει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο

Οι ακραίες θερμοκρασίες -πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές- τροφοδοτούν την επιθετική συμπεριφορά και τον λόγο μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει μια νέα γερμανική μελέτη σχετικά με το Twitter.

Έρευνα: Ο λόγος μίσους αυξάνει στο Twitter όταν κάνει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο
Pixabay
3'

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών του Πότσνταμ για τις Κλιματικές Επιπτώσεις, με επικεφαλής την Λεονί Βεντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για διεθνή θέματα υγείας «The Lancet Planetary Health», ανέλυσαν περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια μηνύματα (tweets) στο Twitter κατά την περίοδο 2014-2020. Συσχετίζοντας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης το περιεχόμενο των «τιτιβισμάτων» με μετεωρολογικά στοιχεία, διαπίστωσαν ότι τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και σε ποσοστό τα μηνύματα μίσους και επιθετικότητας εμφανίζουν αυξητική τάση όταν η θερμοκρασία ξεφεύγει από τα συνήθη επίπεδα.

«Οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν πιο επιθετική online συμπεριφορά όταν ο καιρός είναι είτε πολύ κρύος είτε πολύ ζεστός. Το να γίνεται κάποιος στόχος ενός λόγου μίσους στο διαδίκτυο, συνιστά σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία του. Η ψυχολογική βιβλιογραφία μας λέει ότι το διαδικτυακό μίσος μπορεί να επιδεινώσει τις διαταραχές ψυχικής υγείας, ιδίως στους νέους ανθρώπους και στις περιθωριοποιημένες ομάδες», επεσήμανε η ερευνήτρια Ανίκα Στεχεμέσερ.

«Βλέπουμε π.χ. ότι έξω από το θερμοκρασιακό "παράθυρο" που κάποιος συνήθως νιώθει καλά, δηλαδή τους 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ο online λόγος μίσους αυξάνει έως 12,5% για τις πιο κρύες θερμοκρασίες (-6 έως -3 βαθμούς) και έως 22% για τις πιο ζεστές στις ΗΠΑ (42-45 βαθμούς)», πρόσθεσε. Το «παράθυρο» αυτό δεν είναι ίδιο όμως για όλες τις χώρες, αλλά ποικίλει ανάλογα με την κλιματική ζώνη και εξαρτάται από το ποιές είναι οι συνήθεις μέσες θερμοκρασίες. Πάντως βρέθηκε ότι θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου συνδέονται ευρύτερα με μια αισθητή αύξηση του λόγου μίσους σε όλες τις κλιματικές ζώνες, ανεξάρτητα από τα επίπεδα εισοδήματος, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων.

Ως λόγος μίσους, σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό των Ηνωμένων Εθνών, θεωρείται εκείνος που χρησιμοποιεί γλώσσα διακρίσεων κατά ατόμων ή ομάδων στη βάση της θρησκείας τους, της εθνικότητας, της εθνότητας, της φυλής, του χρώματος, της καταγωγής, του φύλου ή άλλου παράγοντα ταυτότητας.

«Ακόμη και στις περιοχές υψηλού εισοδήματος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έχουν κλιματιστικά και άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση της ζέστης, παρατηρούμε μια αύξηση στον λόγο μίσους στις ακραία ζεστές μέρες», ανέφερε ο καθηγητής Άντερς Λέβερμαν του Ινστιτούτου του Πότσνταμ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Εδώ και αιώνες οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το ερώτημα πώς οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και την κοινωνική σταθερότητα, κάτι που λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τον online λόγο μίσους ως ένα νέο κανάλι μέσω του οποίου η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει γενικά την κοινωνική συνοχή και την ψυχική υγεία των ανθρώπων», δήλωσε η ερευνήτρια Λεονί Βεντς.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή