Ιταλία: Ο «αειθαλής» Μπερλουσκόνι διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στις εκλογές -Τα βίντεό του στο Tik Tok
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε πείσμα της προχωρημένης ηλικίας, της επισφαλούς υγείας των σεξουαλικών σκανδάλων και της καταδίκης του απο τη δικαιοσύνη, βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο προεκλογικής εκστρατείας. Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας μάχεται για έναν κομβικό ρόλο στο προεκλογικό σκηνικό της Ιταλίας.
Ο «Καβαλιέρε» ο οποίος θα γίνει 86 ετών τέσσερις ημέρες μετά την ψηφοφορία της 25ης Σεπτεμβρίου, φαίνεται βέβαιο ότι θα βρίσκεται στην πλευρά των νικητών, έστω κι αν πλέον είναι ο μικρότερος εταίρος στη δεξιά συμμαχία όπου κάποτε κυριαρχούσε.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο συντηρητικό κόμμα του Forza Italia ποσοστό περίπου 8% των ψήφων. Αυτό αναμένεται να προστεθεί στο 12% της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και το 24% που όλα δείχνουν οτι θα εξασφαλίσει το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, οι δύο σκληροπυρηνικοί του συμμάχοι. Το μπλοκ αναμένεται να επικρατήσει των διχασμένων αριστερών και κεντρώων αντιπάλων του, δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις.
Η Μελόνι θα έχει όπως όλα δείχνουν τη μεγαλύτερη επιρροή σε έναν μελλοντικό συνασπισμό, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί την υποστήριξη του Μπερλουσκόνι για να σχηματίσει πλειοψηφία
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κυβέρνησε για πρώτη φορά την Ιταλία το 1994, βγήκε απο το προσκήνιο, μετά την πτώση της τελευταίας κυβέρνησής του πριν από 11 χρόνια με φόντο την κρίση χρέους και το σκάνδαλο για τα σεξουαλικά πάρτι «bunga bunga» στη βίλα του έξω από το Μιλάνο.
Καταδικάστηκε για φορολογική απάτη το 2013, υποβλήθηκε σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς το 2016, αρρώστησε βαριά με κορονοϊό το 2020 και μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο τον τελευταίο χρόνο με διάφορες παθήσεις. Συχνά μπερδεύει τα λόγια του και είναι επιρρεπής σε σύγχυση, ωστόσο η «συνταξιοδότηση» φαίνεται πως είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.
«Θέλει να μείνει ζωντανός στην πολιτική αρένα,να κάνει πράγματα, να προσφέρει, θέλει να είναι εκεί για όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, ο οποίος παρακολουθεί στενά το έργο του Μπερλουσκόνι.
Ο Μπερλουσκόνι ζήτησε ανεπιτυχώς να γίνει αρχηγός κράτους τον Ιανουάριο και θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Γερουσίας στο νέο κοινοβούλιο. Ακόμη και χωρίς επίσημο ρόλο, θα παραμείνει ενεργός στα παρασκήνια, επιχειρώντας να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική.
Έχει καλλιεργήσει την εικόνα του πιο μετριοπαθούς ηγέτη στο δεξιό μπλοκ, αλλά οι προεκλογικές του υποσχέσεις είναι γενναιόδωρες όσο ποτέ, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστων συντάξεων τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα και ενός ενιαίου συντελεστή φόρου εισοδήματος 23%. Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν είναι βιώσιμες για τα εύθραυστα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας.
Συνέβαλε επίσης στην πτώση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τη Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων,που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπιοσμό, αρνούμενος να υποστηρίξει τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.
Ο Μπερλουσκόνι έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με τον ηγέτη της Λέγκας Σαλβίνι σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κυριαρχία της Μελόνι στο δεξιό μπλοκ, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συνεχίζει να κερδίζει έδαφος εις βάρος των συμμάχων της. Οι υποστηρικές του Forza Italia προέρχονται πλέον από τον υποβαθμισμένο νότο της Ιταλίας μεταξύ των χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων που διατηρούν ισχυρή προσωπική πίστη στον ηγέτη και όχι στο κόμμα, λένε οι αναλυτές.
«Οι ψηφοφόροι του Μπερλουσκόνι είναι άνθρωποι που έχουν κολλήσει μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν τις υποσχέσεις του, δεν έχει νέους ψηφοφόρους»,τονίζει ο δημοσκόπος, Αντόνιο Νότο
Πρωταθλητής στο Τik Tok
Ο Μπερλουσκόνι έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης πριν από τις εκλογές σε προηχογραφημένες ομιλίες και συνεντεύξεις στα τρία εθνικά τηλεοπτικά κανάλια που έχει στην κατοχή του, ωστόσο και πάλι δεν κατάφερε να αποφύγει τα ολισθήματα.
Σε πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία είπε ότι ήταν ο τελευταίος Ιταλός πρωθυπουργός που πράγματι έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση «το 208» (αντί για το 2008) και υποσχέθηκε να «καταργήσει» τη φορολογική σφήνα, η οποία θα απαιτούσε πλήρη κατάργηση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών πρόνοιας.
Αυτόν τον μήνα ήταν ένας απο τους πολλούς πολιτικούς που «βγήκαν» στο TikTok για να φλερτάρουν νεότερους ψηφοφόρους, ξεκινώντας το σύντομο βίντεό του με ένα τυπικά χαρούμενο «γεια παιδιά, εδώ είμαι», ενώπαραδέχτηκε ότι «ζηλεύει λίγο» που οι περισσότεροι θεατές του είναι κάτω των 30 ετών.
Αργότερα είπε ότι το βίντεο είχε «σπάσει όλα τα προηγούμενα παγκόσμια ρεκόρ» όσον αφορά τον αριθμό των θεατών. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει τους τεράστιους οικονομικούς πόρους του για να αναρτήσει πόστερ του σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και μετρό, με το σύνθημα «τώρα περισσότερο από ποτέ, διάλεξε πλευρά».
Παρά την αναπόφευκτη πτώση της εξουσίας και της δημοτικότητας του Μπερλουσκόνι, ο καθηγητής πολιτικής Ορσίνα είπε ότι τα επιτεύγματά του για σχεδόν 30 χρόνια εξακολουθούν να τον κάνουν «γίγαντα» σε σύγκριση με τους αντιπάλους του. «Καλώς ή κακώς, στα μελλοντικά ιστορικά βιβλία για την Ευρώπη ο Μπερλουσκόνι θα έχει τέσσερις ή πέντε σελίδες. Οι περισσότεροι από τους άλλους που θα συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές δύσκολα θα αναφερθούν», είπε.