Ο Ερντογάν θυμάται την Τριπολιτσά - Νέα προκλητική ανάρτηση του Τούρκου προέδρου

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική του απέναντι στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ακραία επίθεση που εξαπέλυσε κατά της χώρας μας, από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
6'

Αυτή τη φορά, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρεται στην άλωση της Τριπολιτσάς, στην επέτειό της.

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς», αναφέρει συγκεκριμένα ο Ερντογάν στην ανάρτησή του στο twitter.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, επέμεινε στις κατηγορίες κατά της Ελλάδας για διώξεις Τούρκων πολιτών από τη Δυτική Θράκη, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι θάνατοι βρεφών μεταναστών ήταν «αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή».

Επιπλέον αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο έναρξης απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα Κατεχόμενα.

Για τα F-16 υποστήριξε πως οι συζητήσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν κινούνται «σε θετική κατεύθυνση», ενώ για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σχολίασε πως δεν είναι συνομιλητής του. «Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Μπέη (σ.σ. Τσαβούσογλου) και ας μιλήσει μαζί του», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η δίωξη των πολιτών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια»

Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία σημείωσε ότι «ποτέ δεν έδιωξαν κανέναν Έλληνα από τη Τουρκία» και ότι «η δίωξη των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια».

«Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. "Πού είναι τα παιδιά σου;" "Στην Αμερική", μου είπαν. Τους είπα "Φέρτε τους να ζήσουν εδώ". Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτά τα παιδιά αν δεν είχαν», υποστήριξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας:

«Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. μουφτήδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ κλπ; Όχι» σχολίασε, ξεχνώντας ότι ο διορισμός μουφτήδων από την ελληνική πολιτεία προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να εμπλέξει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας:

«Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: "Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο". Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα!», ισχυρίστηκε.

«Η πόρτα μας, υποστήριξε, είναι πάντα ανοιχτή (για τους Έλληνες), δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τα σκάφη μεταναστών»

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τους προκλητικούς ισχυρισμούς του για θανάτους προσφυγόπουλων εξαιτίας του ελληνικού λιμενικού:

«Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το άψυχο σώμα του βρέφους Ασίμ , που ήταν 9 μηνών, και του Aμπντούλ Βαχάπ, 4, που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς» δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις για τα F-16»
Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα F-16 και αν αυτές ανοίξουν το δρόμο για τα F-35 ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι προς το παρόν η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά F-16 και υποστήριξε πως υπήρξαν θετικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ότι είχε και κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για αυτό το θέμα.

«Η υπόθεση εξελίσσεται σε θετική κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Νομίζω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό», είπε, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι δεν υπήρξε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Ίσως έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα μέσω της τηλεφωνικής διπλωματίας. Θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού μας Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών μας. Προς το παρόν οι εξελίξεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση», είπε ο Ερντογάν.

Απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς τα Κατεχόμενα

«Δεν βλέπουμε τη Βόρεια Κύπρο ως μια τυχαία χώρα. Την έχουμε σχεδόν αποδεχθεί ως εαυτούς μας, έτσι τη βλέπουμε και έτσι θα τη δούμε», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έθιξε και το ζήτημα της «Βόρειας Κύπρου κατά τις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν».

Δηλώνοντας ότι θα είναι ευχαριστημένοι με την έναρξη των απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα, ο Ερντογάν σημείωσε: «Μια από τις πολύ σημαντικές πτυχές αυτού του τόπου είναι ότι η Ρωσία έχει πολύ υψηλές τουριστικές δυνατότητες. Ο τουρισμός είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές εισοδήματος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Πιστεύω ότι μια τέτοια ροή προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα οδηγήσει σε ένα σοβαρό οικονομικό άλμα για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι μια χώρα με πολύ καλές υποδομές για τον τουρισμό. Ελπίζω ότι με την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου την επόμενη περίοδο, σε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

O Ερντογάν, οι Σύροι πρόσφυγες και τα «καραβάνια του φωτός»

Κομπίνα Ερντογάν: Στήνει σύρραξη με την Ελλάδα για να γλιτώσει τις εκλογές; Το ύπουλο σχέδιο

«Πληρωμένη» η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν - Όσα θα πει από το βήμα του ΟΗΕ