Χαρι - Μέγκαν: «Κάνει πίσω» το παλάτι; –Μετά τις 26/9 ανακοινώσεις για τους τίτλους των παιδιών τους
Αναστάτωση προκάλεσαν χθεσινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου τα οποία ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ είναι έξαλλοι για το γεγονός ότι τα παιδιά τους Άρτσι και Λίλιμπετ δεν θα λάβουν το καθεστώς της «Βασιλικής Υψηλότητας» - Μια μέρα μετά τα ταμπλόιντ γράφουν ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και οι ανακοινώσεις – σύμφωνα με πηγές του παλατιού - θα γίνουν μετά τις 26 Σεπτεμβρίου
Μπορεί όλες αυτές τις ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο να κυριαρχεί το πένθος για το θάνατο της Βασίλισσας, όμως τα ταμπλόιντ δεν αφήνουν καμμιά κίνηση των Σάσσεξ ασχολίαστη.
Χθες, η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου ήταν το γεγονός ότι ο Χάρι και η Μεγκαν είχαν ενοχληθεί με την απόφαση του Βασιλιά να μην λάβουν ο Άρτσι και η Λίλιμπετ το καθεστώς της «Βασιλικής Υψηλότητας».
Ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα η Daily Mail δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για τους μελλοντικούς τίτλους των παιδιών του Χάρι και της Μέγκαν κατά την περίοδο του βασιλικού πένθους.
Μετά τον θάνατο της προγιαγιάς τους, ο Άρτσι και η Λίλιμπετ είναι ο έκτος και η έβδομη στη σειρά για τον θρόνο και δικαιούνται να ονομάζονται πρίγκιπας και πριγκίπισσα. Ωστόσο προκειμένου τα παιδιά των Σάσσεξ να απολαμβάνουν τα βασιλικά προνόμια θα πρέπει να συνοδεύουν τους τίτλους από το καθεστώς της «Βασιλικής Υψηλότητας».
Χθες ένας εκπρόσωπος του βασιλιά Καρόλου είπε ότι οι ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα είναι «απίθανο» να γίνουν πριν τις 26 Σεπτεμβρίου, όταν λήγει η περίοδος του βασιλικού πένθους.
«Σίγουρα θα υπάρξει κάποια στιγμή συζήτηση, αλλά όχι κατά την περίοδο του βασιλικού πένθους », προσθέτουν βασιλικέ πηγές στην Daily Mail.
Από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα «Sun» έγραψε ότι όλες αυτές τις ημέρες που οι Σάσσεξ βρίσκονται στο Λονδίνο έχουν γίνει «τεταμένες» συζητήσεις για το θέμα.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Θα ταφεί δίπλα σε 10 άλλους μονάρχες της Βρετανίας
Ένα πρωτόκολλο αιώνων θα τηρηθεί στην ταφή της Βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς θα ταφεί δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο, αλλά και 11 ακόμα μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας συμπεριλαμβανομένου και του πατέρας Γεώργιο ΣΤ.
Οι υπόλοιποι βασιλείς που είναι θαμμένοι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ είναι:
- Βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ' - πέθανε το 1471
- Βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ - πέθανε το 1483
- Βασιλιάς Ερρίκος VIII - πέθανε το 1547
- Βασιλιάς Κάρολος Α' - πέθανε το 1649
- Βασιλιάς Γεώργιος Γ' - πέθανε το 1820
- Βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ - πέθανε το 1830
- Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Δ' - πέθανε το 1837
- Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' του Ανόβερου - πέθανε το 1878 (*Ο Γεώργιος δεν ήταν βασιλιάς της Αγγλίας)
- Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ - πέθανε το 1910
- Βασιλιάς Γεώργιος Ε' - πέθανε το 1936
- Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' - πέθανε το 1952
Επιπλέον στο ίδιο μέρος έχουν ενταφιαστεί:
- Η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα - πέθανε το 2002 (η αδελφή της Ελισάβετ)
- Η Βασίλισσα Ελισάβετ η Βασίλισσα Μητέρα - πέθανε το 2002 (η μητέρα της Ελισάβετ)
- Η Βασίλισσα Μαρία - χήρα του βασιλιά Γεωργίου Ε'
Να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος παρέμενε άταφος για περίπου ενάμιση χρόνο , καθώς έπρεπε να περιμένει μέχρι να πεθάνει η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να ταφεί στην τελευταία του κατοικία.
Σύμφωνα με το τελετουργικό η σορός του τοποθετήθηκε σε αναμονή στο Βασιλικό θησαυροφυλάκιο, ένα σκοτεινό σπήλαιο που είναι κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι άγνωστες λεπτομέρειες της κηδείας
Αφού ολοκληρωθεί η κρατική κηδεία, στην οποία θα παρευρίσκονται περίπου 2.000 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και άλλοι αξιωματούχοι, το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας θα μεταφερθεί στην ιστορική καρδιά του Λονδίνου με άμαξα, πριν οδηγηθεί με την κρατική νεκροφόρα στο Ουίνδσορ.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί και πάλι της οικογένειάς του και θα παρελάσει πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας όταν αυτό μεταφερθεί, στις 10.44 π.μ. της Δευτέρας (τοπική ώρα), στο Αββαείο του Ούστμινστερ για την κρατική κηδεία της βασίλισσας.
Θα περπατήσει μαζί με την πριγκίπισσα Άννα, τον Έντουαρντ και τον Άντριου, και πίσω τους θα είναι τα εγγόνια της βασίλισσας.
Θα τους ακολουθούν ο γαμπρός της εκλιπούσας αντιναύαρχος Sir Tim Laurence, ο δούκας του Γκλόστερ, ξάδελφος της βασίλισσας, και ο ανιψιός της κόμης του Σνόουντον.
Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί κατά τη διάρκεια της πομπής πάνω σε κιλλίβαντα ηλικίας 123 ετών που θα ρυμουλκείται από 98 ναύτες του Βασιλικού Ναυτικού, σε μια παράδοση που χρονολογείται από την κηδεία της βασίλισσας Βικτωρίας.
Της πομπής θα ηγούνται μαζικά μπάντες από Σκωτσέζικα και Ιρλανδικά Συντάγματα, την Ταξιαρχία των Gurkhas και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία - που αριθμεί 200 μουσικούς.
Στις 8 π.μ. (τοπική ώρα) οι πόρτες του Αββαείου του Ουέστμινστερ θα ανοίξουν για να αρχίσει το εκκλησίασμα να παίρνει τις θέσεις του.
Οι αρχηγοί κρατών και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων βασιλικών οικογενειών και των πρωθυπουργών του Βασιλείου, θα συγκεντρωθούν στο Βασιλικό Νοσοκομείο Τσέλσι και θα μετακινηθούν στο Αββαείο.
Στο Ουέστμινστερ το φέρετρό της για το λαϊκό προσκύνημα
Υπενθυμίζεται ότι προθες, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκε η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ προκειμένου να πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα.
Το φέρετρο ξεκίνησε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά. Το φέρετρο συνόδευαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.
Της πομπής ακολούθησε εικοσάλεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.
Ήδη έχουν πάρει σειρά - έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο - πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Από το βράδυ της Τρίτης η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα Bow Row του Μπάκιγχαμ, όπως η ίδια επιθυμούσε, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του παλατιού να της πει το τελευταίο αντίο.
Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.