Βρετανία: Οι ουρές το 1952 για τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου - Σαν να μη πέρασε μια μέρα
Ανάλογες εικόνες με τις σημερινές είχε να δει η Βρετανία από το 1952 με τον θάνατο του πατέρα της Ελισάβετ, βασιλιά Γεώργιο - Τεράστια ήταν επίσης η συμμετοχή του κόσμου στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Η μοναρχία στην Βρετανία έχει πολύ βαθιές ρίζες και αυτό αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά με την συμμετοχή των πολιτών στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σήμερα η ουρά για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα για την βασίλισσα Ελισάβετ, στο Ουεστμίνστερ Χολ, έκλεισε προσωρινά αφού συμπλήρωσε τη χωρητικότητά της, με την αναμονή να φτάνει τις 14 ωρες.
«Η συμμετοχή (στην ουρά) θα διακοπεί για τουλάχιστον έξι ώρες», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο πολιτισμού της Βρετανίας. «Παρακαλώ μην επιχειρήσετε να συμμετάσχετε στην ουρά μέχρι να ανοίξει ξανά».
Η συνεχώς κινούμενη ουρά αρχίζει από το Σάουθγουορκ Παρκ και περίπου 750.000 άνθρωποι συνολικά αναμένεται να περάσουν μπροστά από το φέρετρο της βασίλισσας έως το πρωί της Δευτέρας.
Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος η ουρά έφτανε στα 8 χιλιόμετρα μήκος, όπως φάνηκε από την απευθείας μετάδοση της κίνησης στην ουρά.
Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία εκφράζει με τέτοιο τρόπο την αγάπη του προς ένα μονάρχη. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύει σήμερα η Mirror από το λαϊκό προσκύνημα πριν την κηδεία του βασιλιά Γεωργίου, πατέρα της Ελισάβετ που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1952, πριν από 70 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι προθχες, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκε η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ προκειμένου να πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα.
Το φέρετρο ξεκίνησε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά. Το φέρετρο συνόδευαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.
Της πομπής ακολούθησε εικοσάλεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.
Ήδη έχουν πάρει σειρά - έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο - πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Από το βράδυ της Τρίτης η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα Bow Row του Μπάκιγχαμ, όπως η ίδια επιθυμούσε, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του παλατιού να της πει το τελευταίο αντίο.
Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.