Άλλαξαν το όνομα της πρωτεύουσας, το μετάνιωσαν και το ξανάλλαξαν
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ άλλαξε γνώμη και συμφώνησε με μια πρόταση μιας ομάδας Καζάκων νομοθετών να επιστρέψει η Νουρ-Σουλτάν στο προηγούμενο όνομα της
Το Καζακστάν, η 9η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου, προχωρά και πάλι σε αλλαγή ονόματος της πρωτεύουσάς του, μετά από μόλις τρία χρόνια.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ άλλαξε γνώμη και συμφώνησε με μια πρόταση μιας ομάδας Καζάκων νομοθετών να επιστρέψει η Νουρ-Σουλτάν στο προηγούμενο όνομα της, Αστάνα, έγραψε την Τρίτη στο Facebook ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ρουσλάν Ζιλντιμπάι. Η αλλαγή θα ακολουθήσει μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν σε δημοψήφισμα του Ιουνίου, το οποίο αφαίρεσε τον μακροχρόνιο ηγέτη από το ειδικό καθεστώς του «ηγέτη για τη ζωή».
Η πρωτεύουσα του Καζακστάν μετονομάσθηκε από Αστανά σε Νουρ-Σουλτάν τον Μάρτιο του 2019, μετά από πρόταση που είχε κάνει ο Τοκάγιεφ στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του.
Τον Ιανουάριο του 2022 στο Καζακστάν υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αίτημα αρχικά την μείωση των τιμών στα καύσιμα. Στην συνέχεια προστέθηκαν πολιτικά συνθήματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα τότε, ήταν το "Σαλ Κετ!" ( Γέρο φύγε!) μέσω του οποίου ζητούσαν την παραίτηση του Ναζαρμπάγιεφ.
Μετά την κρίση του Ιανουαρίου, ο Τοκάγιεφ είχε επικρίνει δημοσίως τον προκάτοχό του, κατηγορώντας τον ότι προστατεύει τους "πλούσιους", ενώ εξήρε παράλληλα το έργο που είχε επιτελέσει ο πρώην αξιωματούχος του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το καλοκαίρι του 2022 στο Καζακστάν διοργανώθηκε δημοψήφισμα για τις τροπολογίες στο Σύνταγμα της χώρας. Τις αλλαγές στο σύνταγμα υποστήριξε το 77% των πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθούν μεταξύ άλλων από το κείμενο του Συντάγματος όλες οι αναφορές στον Ναζαρμπάγεφ ως ηγέτη του έθνους , ή ως "ελμπασί" (αρχηγός του έθνους).
Ο Ναζαρμπάγεφ κυβέρνησε αυταρχικά την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ανεξαρτησία της το 1991 έως το 2019.