Πούτιν: Η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν θα αλλάξει τα σχέδια της Ρωσίας
Η πρόσφατη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν θα αλλάξει τα σχέδια της Ρωσίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για το θέμα.
Σε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν πάνω από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έξι ημέρες στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου
Όμως ο κ. Πούτιν είπε ότι δεν βιάζεται και ότι η επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας παραμένει σε καλό δρόμο. Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν είχε αναπτύξει τις πλήρεις δυνάμεις της. «Η επιθετική μας επιχείρηση στο Ντονμπάς δεν σταματά. Προχωρούν - όχι με πολύ γρήγορο ρυθμό - αλλά σταδιακά καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο έδαφος », είπε μετά τη σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν.
Η βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία είναι το επίκεντρο της εισβολής της Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με τον Πούτιν ψευδώς είναι απαραίτητη για να σωθούν οι ρωσόφωνοι από τη γενοκτονία.
Τμήματα του Ντονμπάς έχουν καταληφθεί από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014. Η περιοχή του Χαρκόβου, όπου ξεκίνησε η πρόσφατη αντεπίθεση της Ουκρανίας, δεν είναι μέρος του Ντονμπάς. Στα σχόλια της Παρασκευής, ο Πούτιν επεσήμανε επίσης ότι μόνο ένα μέρος του ρωσικού στρατού πολεμά στην Ουκρανία, απειλώντας με «πιο σοβαρή» απάντηση εάν συνεχιστούν οι ουκρανικές επιθέσεις.
«Σας θυμίζω ότι ο ρωσικός στρατός δεν πολεμά στο σύνολό του... Μόνο ο επαγγελματικός στρατός μάχεται». Η Ρωσία αρχικά αρνήθηκε ότι έστειλε στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά αρκετοί αξιωματικοί τιμωρήθηκαν καθώς ήρθαν στο φως περιπτώσεις στρατευσίμων που αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις αιχμαλωτίστηκαν. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναφέρεται μόνο στην εισβολή της ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Αλλά μετά τις πρόσφατες απώλειες της Ρωσίας, ορισμένοι σχολιαστές υπέρ του Κρεμλίνου ζήτησαν να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις. Ένα πρόσφατο βίντεο που διέρρευσε, το οποίο φαίνεται να δείχνει μια προσπάθεια στρατολόγησης καταδίκων σε ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία υποδηλώνει ότι η Ρωσία αγωνίζεται να βρει αρκετούς άντρες πρόθυμους να πολεμήσουν.
Ο Πούτιν σπάνια εγκατέλειπε τη Ρωσία μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο. Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στη Σαμαρκάνδη - όπου συνάντησε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ - υπογραμμίζει την ανάγκη του να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ασιατικές χώρες αφού παραγκωνίστηκε από τη Δύση.
Αλλά ακόμη και οι Ασιάτεςηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχία για την εισβολή. «Η σημερινή ώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο», είπε στον Πούτιν ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Και την προηγούμενη μέρα, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι ο Σι Τζινπίνγκ επίσης εξέφρασε δυσαρέσκεια «Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας», είπε στον Κινέζο ηγέτη αναφερόμενος στον πόλεμο.