Βασίλισσα Ελισάβετ: Το αντίο Μακρόν και Μπάιντεν - «Έκραξαν» τον Γάλλο πρόεδρο για τα...αθλητικά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ πριν από την κηδεία.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το αντίο Μακρόν και Μπάιντεν - «Έκραξαν» τον Γάλλο πρόεδρο για τα...αθλητικά
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
AP
7'

Λίγες ώρες έμειναν για να αποχαιρετίσει η Βρετανία την επί 70 χρόνια μονάρχη της, τη στιγμή που το Λονδίνο «βουλιάζει» από τους ηγέτες που θα βρεθούν την Δευτέρα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μπάιντεν: Απέτισε ύστατο φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β' πριν από την κηδεία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ εμφανίσθηκαν σε υπερυψωμένο χώρο μέσα στην αίθουσα του Ουεστμίνστερ όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας ενώ ουρά ανθρώπων περνούσε μπροστά του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε το σχήμα του σταυρού και έβαλε το χέρι του στην καρδιά του.

Υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την αίσθηση της «αξιοπρέπειας» και της «υπηρεσίας» της Ελισάβετ και πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη σ' αυτή».

«Έχω ήδη πει πως η μητέρα μου και ο πατέρας μου πίστευαν πως όλοι αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και αυτό ακριβώς ήταν που απέπνεε εκείνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως είχε «πάνω απ' όλα αίσθηση της έννοιας της υπηρεσίας».

Νωρίτερα σήμερα είχαν αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στην Ελισάβετ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ' της Ισπανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραστεί απόψε με τον βασιλιά Κάρολο και άλλους ηγέτες σε δεξίωση πριν από την αυριανή τελετή της κηδείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και τα αθλητικά

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ επισκέφθηκαν το Γουεστμίνστερ, όπου βρίσκεται το φέρετρο της βασίλισσας με μία χαλαρή εμφάνιση, φορώντας γυαλιά ηλίου και αθλητικά. Ο Μακρόν, εμφανίστηκε με ένα μπλε κοστούμι, ένα σκούρο ναυτικό σακάκι, γκρι παντελόνι και μαύρα παπούτσια αθλητικά. Με παρόμοιο τρόπο ντύθηκε και η Μπριζίτ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι αυτή ασυνήθιστη για τα δεδομένα εμφάνιση του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας δεν πέρασε ασχολίαστη. Η εμφάνισή τους δεν εκτιμήθηκε από τους χρήστες του διαδικτύου. Κάποιοι μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησαν για ασέβεια, ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν πλάκα με το ασορτί ντύσιμο του ζεύγους.

Συνοδευόμενοι από ασφάλεια αλλά και τους βοηθούς τους, καθώς περπατούσαν στο κεντρικό Λονδίνο, οι Μακρόν έδειχναν να απολαμβάνουν τη βόλτα τους, χαιρετώντας και όποιον τους αντιλαμβανόταν.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η σύζυγός του κατευθύνθηκαν στο Μπάκιγχαμ, για τη δεξίωση που παραθέτει ο βασιλιάς Κάρολος.

Αμφιλεγόμενοι προσκεκλημένοι

Εκατοντάδες ξένοι αξιωματούχοι και εστεμμένοι αναμένεται να παρακολουθήσουν αύριο, Δευτέρα, στο Λονδίνο την επίσημη κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β', μια σπαζοκεφαλιά για την ασφάλεια και τη διπλωματία, ανάμεσα σε προνόμια για ορισμένους και σε αμφιλεγόμενους προσκεκλημένους.

Καθώς το αββαείο του Ουέστμινστερ δεν μπορεί να υποδεχθεί παρά περίπου 2.000 άτομα, μόνο οι αρχηγοί κρατών και ένας ή δύο προσκεκλημένοι ανά χώρα έχουν προσκληθεί σ' αυτή την πρώτη εθνική κηδεία που τελείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1965.

Οι εστεμμένοι

Πολυάριθμοι εστεμμένοι επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην κηδεία της Ελισάβετ, η οποία βασίλευσε για περισσότερο από 70 χρόνια.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό από την ενθρόνισή τους το 2019.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό, η σύζυγός του Σαρλίν, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ, η βασίλισσα Μάξιμα και η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο βασιλιάς Φίλιππος των Βέλγων και ο βασιλιάς Χάραλντ Ε' της Νορβηγίας θα είναι άπαντες παρόιντες, όπως και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η οποία είναι πλέον η μοναδική βασιλεύουσα βασίλισσα της Ευρώπης.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ' θα είναι παρών, όπως και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος 1ος, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει πλέον εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όλοι στο λεωφορείο για το Αββαείο

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ Μπάιντεν, επικεφαλής στον κατάλογο των διπλωματικών προσκεκλημένων, προσγειώθηκαν χθες, Σάββατο, το βράδυ στο Λονδίνο.

Αντίθετα με άλλους ηγέτες, από τους οποίους ζητήθηκε να φθάσουν στο Αββαείο με λεωφορεία ναυλωμένα από τις αρχές, ο Τζο Μπάιντεν πήρε την άδεια να χρησιμοποιήσει «Το Κτήνος» («The Beast») την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του.

«Ας αφιερώσουμε μια σκέψη μας στον υπεύθυνο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων ο οποίος υποχρεώθηκε να ανακοινώσει στον πρόεδρο Μακρόν ότι στο Λονδίνο θα πρέπει να πάρει το λεωφορείο», γράφουν, μάλλον διασκεδάζοντας, σήμερα οι Times.

Ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι πράγματι παρών, φέρεται να είπε «όχι» στο λεωφορείο, αλλά δεν είναι γνωστό ποιες διευθετήσεις έχουν γίνει.

Μια άλλη δυσκολία έγκειται στο πώς θα τοποθετηθούν οι προσκεκλημένοι στο χώρο, υπογραμμίζουν οι Times: πρέπει «να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να αισθανθεί κάποιος προσβεβλημένος επειδή τοποθετήθηκε πίσω από μια κολώνα και να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες».

Αμφιλεγόμενοι προσκεκλημένοι

Εκτός από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία παρά τις εντάσεις που ακολούθησαν το Brexit, μεταξύ των προσκεκλημένων υπάρχουν μερικές μάλλον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου θα είναι παρόντες. Αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την παρουσία του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν (MBS), ο οποίος έχει παραμεριστεί από τη διεθνή σκηνή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σουαδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα είναι απών, όμως ο αντιπρόεδρός του Ουάνγκ Τσισάν θα παρευρεθεί στην κηδεία, ενώ σε μια επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία δεν επετράπη να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της βασίλισσας. Αυτό συνέβη μετά τις κυρώσεις που ελήφθησαν από την Κίνα σε βάρος βρετανών κοινοβουλευτικών οι οποίοι είχαν επικρίνει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ούτε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι παρών, αλλά η σύζυγός του Ολένα Ζελένσκα απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής μπροστά στο φέρετρο της Ελισάβετ Β'.

Ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Η Ρωσία και η Λευκορωσία περιλαμβάνονται σε μια μικρή ομάδα χωρών που έχουν αποκλειστεί από την κηδεία της βασίλισσας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ένας αποκλεισμός που χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα «βλάσφημος» και «ανήθικος».

Η Βιρμανία, πρώην βρετανική αποικία που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα στην οποία το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις, αλλά επίσης η Συρία, το Αφανιστάν και η Βόρεια Κορέα, αποκλείσθηκαν επίσης.

Η ασφάλεια

«Είμαστε πεπεισμένοι πως οι αξιωματούχοι ολόκληρου του κόσμου που θα έρθουν εδώ θα κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και μια ασυνήθιστη κατάσταση», είχε δηλώσει την Τρίτη ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, προκαταλαμβάνοντας τις επικρίσεις για το αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί απ' όλη τη χώρα κλήθηκαν για να ενισχύσουν τη Σκότλαντ Γιάρντ.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας, τα επεισόδια ήταν σπάνια στη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, όμως σ' έναν άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη της δημόσιας τάξης επειδή προχθές, Παρασκευή, βγήκε από την ουρά και πλησίασε το φέρετρο.

Σχετικές ειδήσεις:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Απόψε η «δεξίωση του αιώνα» από τον Κάρολο - Στο Λονδίνο ηγέτες όλου του κόσμου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το πρόγραμμα της κηδείας - Όλα όσα θα γίνουν το «τελευταίο σάλπισμα»

Κηδεία Ελισάβετ: Η βασίλισσα «δεν ήθελε μια μακρά, βαρετή τελετή» αποκάλυψε πρώην αρχιεπίσκοπος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή