Πούτιν: «Αναβλήθηκε για αύριο» το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, λέει πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο

Το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας ήταν προγραμματισμένο για τις 20.00 απόψε - Πρώην στενός σύμβουλός του ανέφερε στο Telegram ότι το διάγγελμα θα γίνει τελικά αύριο - Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στην επαρχία του Ντονμπάς, δηλαδή στο Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ, αλλά και στη Χερσώνα

Πούτιν: «Αναβλήθηκε για αύριο» το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, λέει πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο
Ο ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
AP
6'

Στη Μόσχα είναι στραμμένα τα βλέμματα, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να προχωρήσει στο πρώτο του διάγγελμα μετά τον Φεβρουάριο, όταν και ανακοίνωσε την εισβολή στην Ουκρανία.

Το διάγγελμά του ήταν προγραμματισμένο για τις 20.00 απόψε, ωστόσο μετά από πολύωρη αναμονή ο Σεργκέι Μάρκοφ, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και πρώην στενός σύμβουλος του Πούτιν, ανέφερε στο Telegram ότι το διάγγελμα θα γίνει τελικά αύριο.

Παρόλα αυτά μέχρι ώρας δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της Ρωσίας να κάνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, προχωρώντας στην προσάρτηση των περιοχών, όπως ακριβώς συνέβη και με την Κριμαία.

Αντιδράσεις από Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

"Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία", δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τα δημοψηφίσματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε.

Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.

Στο χρηματιστήριο της Μόσχας οι μετοχές άρχισαν να καταρρέουν μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων

Οι ρωσικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα, καθώς η Μόσχα αναζωπύρωσε τους φόβους για επιβολή στρατιωτικού νόμου βάσει ενός νέου νομοσχεδίου που ενέκρινε σήμερα η ρωσική κάτω βουλή και τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία επιταχύνθηκαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant o δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχα έπεσε περισσότερο από το 10% , κάτω από τις 2.200 μονάδες.

Οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Αυγούστου, με τον δείκτη RTS που βασίζεται στο δολάριο να υποχωρεί κατά 5,2% στις 1.206,5 μονάδες στις 13.09 GMT. Ο δείκτης MOEX που βασίζεται στο ρούβλι υποχώρησε κατά 5,1% στις 2.305,7 μονάδες.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιστράτευσης ή εχθροπραξιών.

«Οι δείκτες καταρρέουν σαφώς εν μέσω φόβων γύρω από το ενδεχόμενο επιστράτευσης και επιβολής στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο αναλυτής της Tinkoff Investments Κιρίλ κομάροφ, προσθέτοντας ότι η κατάρρευση της Τρίτης θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη MOEX από τις 30 Ιουνίου.

«Τροφοδοτούνται από τις ειδήσεις για επικείμενα δημοψηφίσματα... καθώς και από την εντολή του προέδρου να ενισχυθεί η αμυντική παραγωγή».

Οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα ενώ ένας σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ψηφοφορίες θα αλλάξουν για πάντα το γεωπολιτικό τοπίο υπέρ της Μόσχας.

«Η ρευστοποίηση προκλήθηκε σε σχέση με τον γεωπολιτικό παράγοντα», αναφέρει η BCS Express σε σημείωμά της. «Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης να εισαγάγει πρόσθετο φόρο στους εξαγωγείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2023».

Οι ενεργειακές εταιρείες κυριαρχούν στον δείκτη blue-chip της Ρωσίας.

Το ρούβλι παρέμενε σταθερό διατηρώντας την ισοτιμία του στο όριο των 60 ρουβλίων έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ρούβλι παρέμεινε σταθερό στο όριο 60,15 ρουβλίων ανά δολάριο και ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,3% φθάνοντας τα 59,98 ρούβλια ανά ευρώ

Το ρωσικό νόμισμα πρόκειται να ενισχυθεί από τη φορολογική περίοδο στο τέλος του μήνα, κατά την οποία συνήθως οι εξαγωγείς της Ρωσίας μετατρέπουν τα κέρδη τους σε ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια για να καταβάλουν τις πληρωμές στα δημόσια ταμεία. Η κορύφωση των πληρωμών πέφτει στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Επισημαίνουμε ότι η δυναμική των συναλλαγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, παρά την έναρξη της εβδομάδας-κλειδί πριν από την πληρωμή των φόρων από τους εξαγωγείς, μπορεί εν μέρει να συνδέεται με την έλλειψη ρευστότητας σε συνάλλαγμα για έναν αριθμό παικτών» δήλωσε ο αναλυτής της Promsvyazbank Γιεγκόρ Ζίλνικοφ.

Ο Ζίλνικοφ, δήλωσε ότι μετά τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5% στην οποία προέβη η Κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, η βάση του δολαρίου σε μια νύχτα έγινε αρνητική, «πράγμα που σημαίνει ότι η ανταλλαγή δολαρίων με ρούβλια άρχισε να κοστίζει στις τράπεζες περισσότερο από τα απευθείας δάνεια σε ρούβλια».

Το ρούβλι φέτος ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ενισχυμένο από τους έκτακτους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) που έθεσε σε εφαρμογή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την μαζική ρευστοποίηση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή