Μαργκρέτε της Δανίας: Η εκκεντρική βασίλισσα που καπνίζει αρειμανίως - Η μακροβιότερη στην Ευρώπη
Γνωστή για τις καλλιτεχνικές της τάσεις και τις περιστασιακά αμφισβητήσιμες στιλιστικές επιλογές της, η Μαργκρέτε 'Β της Δανίας είναι πλέον η μακροβιότερη βασιλισσα στην Ευρώπη μετά από 50 χρόνια στον θρόνο. Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' στις 8 Σεπτεμβρίου, η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας είναι πλέον η μόνη βασίλισσα στον κόσμο, η μακροβιότερη αρχηγός κράτους της Ευρώπης και η μακροβιότερη μονάρχης στη διεθνή σκηνή εκτός απο τον Σουλτάνο του Μπρουνέι.
Αν και πολλές άλλες βασιλικές οικογένειες έχουν τις δικές τους βασίλισσες, πρόκειται για συζύγους βασιλιάδων που απέκτησαν τίτλους μετά το γάμο τους, αντί να έχουν κληρονομήσει την ευθύνη να κυβερνούν, όπως έκανε η βασίλισσα Μαργκρέτε.
Η 82χρονη μονάρχης παρακολούθησε την κρατική κηδεία της Ελισάβετ, μαζί με τον γιο της, τον διάδοχο του θρόνου Φρέντερικ και εθεάθη να δακρύζει στο θέαμα του φέρετρου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Η Μαργκρέτε ήταν στην πραγματικότητα τρίτη ξαδέρφη της Ελισάβετ, καθώς και οι δύο γυναίκες ήταν δισέγγονες της Βασίλισσας Βικτώριας και η φιλία τους μετράει πολλές δεκαετίες
Και οι δύο μοιράζονταν το πάθος τους για τα σκυλιά και είχαν αρκετή οικειότητα, ώστε να απευθύνονται η μια στην άλλη με τα παρατσούκλια «Νταίζη» και «Λίλιμπετ» αντίστοιχα. Όταν έμαθε για τον θάνατο της Ελισάβετ, ήταν η πρώτη ξένη μονάρχης που απέτισε φόρο τιμής στην Αυτή Μεγαλειότητα, γράφοντας μια συγκινητική επιστολή στον βασιλιά Κάρολο Γ΄ εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της.
«Στέλνω σε εσάς και την Καμίλα τις θερμότερες σκέψεις και τις προσευχές μου», είπε. «Ήταν μια πανύψηλη προσωπικότητα μεταξύ των ευρωπαίων μοναρχών και μια μεγάλη έμπνευση για όλους μας. Θα μας λείψει τρομερά. Τα 70 χρόνια της βασιλείας και της υπηρεσίας της στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας είναι ένα άνευ προηγουμένου και αξιοσημείωτο επίτευγμα. Θα θυμόμαστε πάντα τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ευημερία τους».
Λόγω μιας ατυχούς συγκυρίας, μια εκδήλωση για τον εορτασμό του χρυσού ιωβηλαίου της Mαργκρέτε και των 50 χρόνων δημόσιας υπηρεσίας είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα αμέσως μετά το θάνατο της Ελισάβετ. Μιλώντας πριν από το πλατινένιο ιωβηλαίο της Ελισάβετ νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η Mαργκρέτε είπε σε συνέντευξη στο ITV News ότι η Ελισάβετ ήταν μια «τεράστια έμπνευση» για εκείνη.
«Ήταν 26 ετών όταν έγινε βασίλισσα», είπε η Μαργκρέτε. «Όταν μεγάλωνα, ήλπιζα ότι δεν θα ήμουν τόσο νέα όταν θα πέθαινε ο πατέρας μου. Μου έκανε τεράστια εντύπωση. Το γεγονός ότι αφιέρωσε τη ζωή της».
Η Mαργκρέτε γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940, το μεγαλύτερο παιδί του Φρειδερίκου ΙΧ της Δανίας και της Iγκριντ της Σουηδίας, μόλις μια εβδομάδα μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην πατρίδα της. Αυτή και οι δύο μικρότερες αδερφές της, οι πριγκίπισσες Μπένεντικτ και Άννα Μαρία, μεγάλωσαν σε παλάτια στην Κοπεγχάγη και στη Βόρεια Ζηλανδία.
Έγινε κληρονόμος πριν από τον θείο της, πρίγκιπα Κνουντ, χάρη σε μια συνταγματική τροποποίηση που τέθηκε σε ισχύ το 1953, χωρίς την οποία θα είχε αποτραπεί από το να γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κάθισε στον θρόνο της Δανίας μετά τη συνονόματή της, Μαργκρέτε ενώ κυβέρνησε τα σκανδιναβικά βασίλεια μεταξύ 1375 και 1412.
Δεν φόρεσε το στέμμα μέχρι τον θάνατο του πατέρα της στις 14 Ιανουαρίου 1972, όταν ήταν 32 ετών, έξι χρόνια μεγαλύτερη από την Ελισάβετ την περίοδο της στέψης της. Μέχρι τότε, είχε σπουδάσει στο Κέιμπριτζ και τη Σορβόννη, είχε περιοδεύσει στην Αμερική και γνώρισε τους Έλβις Πρίσλεϋ, Ντιν Μάρτιν και Τζέρι Λιούις και παντρεύτηκε τον Γάλλο διπλωμάτη Henri de Laborde de Monpezat τον Ιούνιο του 1967, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, τον Φρειδερίκο και τον Ιωακείμ.
Η Μαργκρέτε έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής μονάρχης σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας της, παρά το γεγονός ότι περιστασιακά επέπληξε το κοινό για κακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών ομιλιών, ιδίως κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι γνωστή για το πάθος της για την εικονογράφηση, τη μετάφραση, τα κοστούμια και τα σκηνικά και την αρχαιολογία και για την εντυπωσιακή άρνησή της να κόψει το κάπνισμα, μια συνήθεια που την έκανε να ονομαστεί «Βασίλισσα του σταχοδοχείου».
Το μοναδικό γούστο της στα ρούχα έχει επίσης προκαλέσει συζητήσεις, οπως λόγου χάρη το λουλουδάτο αδιάβροχο σε έντονα χρώματα που φόρεσε σε έναν εορτασμό των 70ων γενεθλίων της βασίλισσας Sonja της Νορβηγίας το 2007.Η βρετανική Vogue έκανε λόγο ως «μια αφανή ηρωίδα του στυλ».
Υπερασπιζόμενος το αδιάβροχο, ο συγγραφέας μόδας Άντερς Κρίστιαν Μάντσεν έγραψε: «Εκκεντρική στην καρδιά της, νόμιζε ότι θα λάμπριζε τις γκρίζες καλοκαιρινές μέρες που θα έπρεπε να αποβιβάσει το βασιλικό της γιοτ στη βροχή. «Έχει φτιάξει μια βασιλική γκαρνταρόμπα που κρέμεται ανάμεσα στη φαντασία και την ιστορία».