Πούτιν: Αποκρυπτογραφώντας το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου - Η επιστράτευση, τα πυρηνικά και η Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, στη χώρα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για επτά περίπου μήνες και η Μόσχα χάνει έδαφος στο πεδίο των μαχών.

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
Α.Ρ
7'

Στη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν έθεσε το φάσμα της πυρηνικής σύγκρουσης, ενέκρινε ένα σχέδιο προσάρτησης τμήματος της Ουκρανίας -στο μέγεθος της Ουγγαρίας- και κάλεσε 300.000 εφέδρους για τα πεδία των μαχών.

Το διάγγελμα του Πούτιν στο έθνος έρχεται μια ημέρα αφότου οι περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία ανακοίνωσαν σχέδια διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για να γίνουν αναπόσπαστα μέρη της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη χώρα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει τους επτά περίπου μήνες και η Μόσχα χάνει εδάφη. Αυτό θα βοηθούσε τη Ρωσία στην επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία και θα έθετε ολόκληρη τη χώρα σε πραγματικό πολεμικό συναγερμό. Είναι η πρώτη κινητοποίηση της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα επίμαχα δημοψηφίσματα

Η ομιλία του Πούτιν έρχεται μια ημέρα αφότου οι περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τις επίμαχες ψηφοφορίες που προκάλεσαν έντονη αντίδραση στη Δύση. «Θα υποστηρίξουμε την απόφαση για το μέλλον τους, η οποία θα ληφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στη Ζαπορίζια και στην Χερσώνα», είπε ο Πούτιν.

Δεν μπορούμε, δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να παραδώσουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους στους δήμιους, δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε στην ειλικρινή επιθυμία τους να καθορίσουν τη μοίρα τους» σημείωσε, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη προσάρτηση του 15% περίπου της ουκρανικής επικράτειας.

Η Δύση και η Ουκρανία καταδίκασαν το σχέδιο του δημοψηφίσματος ως «απάτη» και υποσχέθηκαν να μην αποδεχτούν ποτέ τα αποτελέσματά του. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι το σχέδιο είναι «παρωδία». Το Κίεβο αρνείται ότι διώκει Ρώσους ή Ρωσόφωνους.

Οι υποστηριζόμενες από το Κρεμλίνο προσπάθειες να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το ιδανικό σκηνικό για να κλιμακώσει η Μόσχα τον πόλεμο. Ο πρόεδρος είπε ότι έχει ήδη υπογράψει διάταγμα για τη μερική επιστράτευση, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει την Τετάρτη.

Αναλυτές σημειώνουν οτι ο Πούτιν θεωρεί ότι αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ένα βήμα δηλαδή προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δύση θα κλείσει τα μάτια στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Τι σημαίνει η μερική επιστράτευση στη Ρωσία

Η κινητοποίηση, η πρώτη από τότε που η Σοβιετική Ένωση πολέμησε τη Ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκινά άμεσα. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου εξήγησε ότι με το διάταγμα του Πούτιν για μερική επιστράτευση θα κληθεί προσωπικό 300.000 ατόμων για να υπηρετήσουν στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ρωσία έχει τεράστιους πόρους, 25 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους θα κληθούν 300.000 έφεδροι», δήλωσε ο Σόιγκου.

Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα ήταν θεωρητικά επικίνδυνη για το Κρεμλίνο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει να διατηρήσει μια φαινομενική ειρήνη στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου η υποστήριξη για τον πόλεμο είναι χαμηλότερη από ό,τι στις επαρχίες.

Είπε ότι οι φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως στρατεύσιμοι δεν θα κληθούν και ότι η πλειοψηφία των εκατομμυρίων εφέδρων της Ρωσίας δεν θα επιστραφεί. Η μερική επιστράτευση κλιμακώνει σημαντικά τη σύγκρουση με την Ουκρανία και έρχεται καθώς η Ρωσία μάχεται μια ουκρανική αντεπίθεση που ανάγκασε τα στρατεύματά της να υποχωρήσουν και να παραδώσουν κάποια κατεχόμενα εδάφη.

Σκοπός της κινητοποίησης

Ο Πούτιν τόνισε περαιτέρω τον σκοπό της μερικής επιστράτευσης στη χώρα, λέγοντας ότι έχει έρθει η ώρα για τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις απειλές της Ουκρανίας. «Σκοπός της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διχάσει και τελικά να καταστρέψει τη χώρα μας. Λένε ήδη ότι το 1991 μπόρεσαν να διαλύσουν τη Σοβιετική Ένωση, και τώρα ήρθε η ώρα για την ίδια τη Ρωσία να διαλυθεί. Και το σχεδίαζαν εδώ και καιρό», είπε.

Είπε ότι η απόφαση ελήφθη για την προστασία της Ρωσίας, του λαού της, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και θα διασφαλίσει την ασφάλεια των ανθρώπων στα απελευθερωμένα εδάφη. Πριν από την ομιλία του Πούτιν, σε μια προφανώς συντονισμένη κίνηση ,φιλορώσοι ηγέτες εγκατεστημένοι από τη Μόσχα σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με σκοπό την ένταξη στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες.

Τα δημοψηφίσματα, τα οποία είχαν προαναγγελθεί από τους πρώτους μήνες του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις περιοχές Λουγάνσκ, Χερσώνα και τις εν μέρει ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές Ζαπορίζια και Ντόνετσκ.

Ο Πούτιν προειδοποιεί την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης τη Δύση ότι «δεν μπλοφάρει» και ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προστατεύσει το έδαφός της. Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι εμπλέκεται σε «πυρηνικό εκβιασμό» και αναφέρθηκε σε «δηλώσεις ορισμένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων των κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ για τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής κατά της Ρωσίας».

«Σε εκείνες τις χώρες που κάνουν τέτοιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η χώρα μας έχει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής. Και για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προειδοποίησε ο Πούτιν.

Από τότε που ο Πούτιν έλαβε τη βαλίτσα με τα πυρηνικά από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999, η βασική του προτεραιότητα ήταν να αποκαταστήσει τουλάχιστον ένα μέρος της δύναμης που έχασε η Μόσχα όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ώθηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, ειδικά το «φλερτ» με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί μέρος της δικής της σφαίρας επιρροής, μια ιδέα που και τα δύο έθνη απορρίπτουν.

Οι απώλειες της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει εξαπολύσει πληθωριστικό κύμα στην παγκόσμια οικονομία και έχει πυροδοτήσει τη χειρότερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβούνταν ότι επίκειται πυρηνικός πόλεμος.

Συνολικά 5.937 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής. Οι δυτικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ενημέρωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σόιγκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Σόιγκου δημοσιοποιεί τους αριθμούς των νεκρών του ρωσικού στρατού. Η τελευταία ενημέρωση ήταν στο τέλος Μαρτίου, όταν το υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι 1.351 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή