ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Με το δάχτυλο στο κουμπί ο Πούτιν, με τις κούφιες απειλές η ΕΕ

Από θέση ισχύος και έχοντας στη διάθεσή του το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως θα τα χρησιμοποιήσει αν θα αναγκαστεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
7'

Η Μόσχα φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια της καταγγέλλοντας τη στάση της Δύσης η οποία φαίνεται να εμπλέκεται και στο πεδίο της μάχης, με πληροφορίες να θέλουν ξένες δυνάμεις να βρίσκονται σε ουκρανικά εδάφη.

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης αναμένεται να προκύψει από το γεγονός πως λιποτάκτες βρίσκουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες με το Βερολίνο πρώτο να τους καλωσορίζει.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ διατήρησε την «πυρηνική απειλή» του Πούτιν, επέμεινε στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας και τόνισε οτι πλέον «δεν υπάρχει επιστροφή».

«Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτά στη Ρωσία» τόνισε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας οτι η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram

Η πιθανότητα να καταφύγει ο Ρώσος πρόεδρος στη χρήση των πυρηνικών δεν είναι αμελητέα. Για τον Πούτιν, η πυρηνική κλιμάκωση έχει να κάνει με την πολιτική του επιβίωση, καθώς μετά την εισβολή στην Ουκρανία δύσκολα μπορεί να αποσυρθεί μετά από όλα όσα έχει προκαλέσει. Ως γνώστης της ιστορίας των Τσάρων, γνωρίζει ότι το τέλος του μπορεί να είναι ακατάστατο, σημειώνει η Washington Post.

Αυτός είναι ο λόγος που πιθανότατα καταφεύγει σε ένα ρωσικό δόγμα που οι δυτικοί αναλυτές αποκαλούν «κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση». Σημαίνει οτι στρέφεται στα πυρηνικά για να αποφευχθεί η απώλεια ενός συμβατικού (μη πυρηνικού) πολέμου. Ο Πούτιν θα πυροδοτούσε ένα ή περισσότερα «τακτικά» (σε αντίθεση με τα «στρατηγικά») πυρηνικά.

Το κίνητρό του δεν είναι άλλο από το να αναγκάσει την Ουκρανία να παραδοθεί και τη Δύση να απεμπλακεί από τη σύγκρουση, αλλά χωρίς αυτόματα αντίποινα από τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν θέλει να παραιτηθούν οι εχθροί του, ώστε να μπορέσει να ανακηρύξει τη νίκη του και να παραμείνει στην εξουσία.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα μπορούσε να είναι η πρώτη πράξη του Γ Παγκοσμίου Πολέμου!

Την ίδια ώρα η Δύση «απαντά» με έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, προειδοποιήσεις και τον σχεδιασμό νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας παρά το γεγονός πως η τακτική αυτή έχει όχι μόνο αποτύχει αλλά κυρίως γυρίσει μπούμερανγκ με τον Πούτιν να οδηγεί την ΕΕ σε αργό θάνατο ελέγχοντας τις ροές του φυσικού αερίου καθώς και την οικονομία σε ύφεση.

Υπερδύναμη στα πυρηνικά

Το «φάντασμα» του πυρηνικού πολέμου επέστρεψε ξανά μετά τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν και το BBC παρουσίασε τη δύναμη που έχει το Κρεμλίνο στα... χέρια του αλλά και η Δύση.

Όλα τα στοιχεία για τα πυρηνικά όπλα είναι εκτιμήσεις, καθώς προφανώς καμία χώρα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τι διαθέτει και τι όχι, ωστόσο σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία έχει στην κατοχή της 5.977 πυρηνικές κεφαλές εκ των οποίων οι 1.500 έχουν παροπλιστεί.

Από τις υπόλοιπες 4.500 περίπου, οι περισσότερες θεωρούνται στρατηγικά πυρηνικά όπλα – βαλλιστικοί πύραυλοι ή πύραυλοι, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν σε μεγάλες αποστάσεις.

«Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 1.500 ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είναι σήμερα αναπτυγμένες, δηλαδή τοποθετημένες σε βάσεις πυραύλων και βομβαρδιστικών ή σε υποβρύχια στη θάλασσα», τονίζει το BBC.

Από την άλλη, οι 3 υπερδυνάμεις του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτουν συνολικά 5.943 πυρηνικές κεφαλές.

Οι χώρες που ελέγχουν τα πυρηνικά όπλα του πλανήτη – Πόσα είναι και πού βρίσκονται (χάρτης)

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και πιθανότατα η Βόρεια Κορέα διαθέτουν συνολικά περίπου 13.000 πυρηνικά όπλα, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολλές φορές ισχυρότερα από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή το iMEdD, αξίζει να σημειωθεί πως από τις 6.257 πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει η Ρωσία, 1.458 είναι ενεργές ανεπτυγμένες (σύμφωνα με την ισχύουσα συνθήκη START II τόσο οι ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία περιορίζονται σε 1.550 ανεπτυγμένες συνολικά πυρηνικές κεφαλές), 3039 είναι ανενεργές αλλά διαθέσιμες για να γίνουν ενεργές, και 1.760 έχουν αποσυρθεί και αναμένουν την αποσυναρμολόγησή τους. Αντίστοιχα από τις 5.550 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ 1.389 είναι ενεργές, 2.361 είναι ανενεργές αλλά διαθέσιμες, και 1.800 στην αναμονή προς αποσυναρμολόγηση.

Η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με διάφορες πηγές δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να διαθέτει καμία πυρηνική κεφαλή, παρόλα αυτά πολλοί οργανισμοί επισημαίνουν πως επειδή έχει στην κατοχή της υλικό για την κατασκευή 40-50 πυρηνικών κεφαλών είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη πυρηνικό οπλοστάσιο.

Από τις περίπου 13.000 πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο, περισσότερες από 9.000 βρίσκονται σε στρατιωτικά αποθέματα για χρήση από πυραύλους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια. Οι υπόλοιπες πυρηνικές κεφαλές έχουν αποσυρθεί, αλλά παραμένουν σχετικά άθικτες και περιμένουν την αποσυναρμολόγηση. Από τις πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται στα στρατιωτικά αποθέματα, περισσότερες από 3.000 έχουν αναπτυχθεί με επιχειρησιακές δυνάμεις (σε βάσεις πυραύλων ή βομβαρδιστικών). Από αυτές, περίπου 2.000 πολεμικές κεφαλές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα, έτοιμες για χρήση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χώρες του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα

Bέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία είναι τα πέντε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Παρόλο που οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών δεν έχουν ποτέ δηλώσει επίσημα την ύπαρξη αυτών των όπλων, κατά καιρούς πολιτικές προσωπικότητες έχουν επιβεβαιώσει αυτήν την πρακτική.

Η συμφωνία για την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί μέρος της αμυντικής πολιτικής του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Σε καιρό ειρήνης, τα πυρηνικά όπλα που φιλοξενούνται σε μη πυρηνικές χώρες φυλάσσονται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, ενώ σε καιρό πολέμου ενεργοποιείται ένα σύστημα διπλού κώδικα: Τότε, τόσο η χώρα φιλοξενίας όσο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκρίνουν τη χρήση των όπλων, τα οποία θα εκτοξεύονται από τα αεροπλάνα της πρώτης.

Τα όπλα αυτά είχαν αναπτυχθεί σε αυτές τις χώρες την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Με το πέρας, όμως, αυτής της περιόδου και με δεδομένο πως κάποια από τα κράτη του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εντάχθηκαν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τη συγκεκριμένη πρακτική, αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειώσουμε πως κατά καιρούς έχει εκφραστεί έντονη αντίθεση στην τοποθέτηση αυτών των όπλων στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και από ορισμένες κυβερνήσεις των κρατών φιλοξενίας, όπως της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας που έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τις χώρες τους.

Τα όπλα αυτά φυλάσσονται σε υπόγειες κρύπτες WS3* αεροπορικών βάσεων που βρίσκονται σε διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια του ΝΑΤΟ. Οι κωδικοί του Permissive Action Link (PAL) που χρησιμοποιούνται για τον οπλισμό τους παραμένουν σε αμερικανικά χέρια.

*Το σύστημα αποθήκευσης και ασφάλειας όπλων WS3 (Weapon Security and Survivability System ή Weapons Survivability and Security System) είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς ελέγχους και υπόγειους θαλάμους ενσωματωμένους στα δάπεδα των PAS (Protective Aircraft Shelters) σε διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια του ΝΑΤΟ. Οι θάλαμοι αυτοί χρησιμοποιούνται για την ασφαλή αποθήκευση ειδικών όπλων, συνήθως τακτικών πυρηνικών.

Διαβάστε ακόμα