Ιράν: Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που βοήθησε στην αποκάλυψη δολοφονίας της Μαχσά Αμινί

Συνελήφθησαν σήμερα στο Ιράν ένα από τα γνωστότερα μέλη της κοινωνίας των πολιτών και μία δημοσιογράφος

Ιράν: Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που βοήθησε στην αποκάλυψη δολοφονίας της Μαχσά Αμινί
Η Μαχσά Αμινί.
AP / Vahid Salemi
6'

Συνελήφθησαν σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και μια δημοσιογράφος, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου μιας νεαρής γυναίκας η οποία βρισκόταν υπό κράτηση.

Οι συλλήψεις αυτές συμπίπτουν με τον πολλαπλασιασμό των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά την ανακοίνωση, στις 16 Σεπτεμβρίου, του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» και κρατήθηκε από την αστυνομία ηθών. Η καταστολή των διαδηλώσεων αυτών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Μαζίντ Ταβακολί, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009, συνελήφθη την περασμένη νύκτα, έκανε γνωστό μέσω του Twitter ο αδελφός του, ο Μοχσέν.

Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε από την πλευρά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς που ήρθαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του ενώ έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που έχει έδρα το Λονδίνο, έκανε γνωστό αυτό το τελευταίο.

Εξάλλου συνελήφθη η Νιλουφάρ Χαμεντί, μια δημοσιογράφος της Τεχεράνης που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της, ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εφημερίδα Shargh για την οποία εργάζεται η δημοσιογράφος.

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της μαντίλας

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους στο Ιράν ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των αρχών προκειμένου να υπερασπιστούν την ισλαμική μαντίλα και να καταγγείλουν τους "μισθοφόρους" έπειτα από μία εβδομάδα διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία, και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι.

Ενώ στο εξωτερικό μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν τη "βάναυση" καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, οι συνδέσεις με το διαδίκτυο εξακολουθούν σήμερα να παρουσιάζουν προβλήματα, με το μπλοκάρισμα του WhatsApp και του Instagram.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, "επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα" από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της προκάλεσε νυχτερινές διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Κρατικό μέσο ενημέρωσης έκανε λόγο χθες, Πέμπτη, για τον θάνατο 17 ανθρώπων στις διαδηλώσεις, όμως ΜΚΟ όπως το Κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν μεγαλύτερους απολογισμούς. "Ανεξάρτητες πηγές μιλούν για 36" θανάτους, ανέφερε χθες βράδυ στο Twitter το CHRI.

"Η κυβέρνηση απάντησε με πραγματικές σφαίρες, πιστόλια και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που διαμοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το CHRI.

Η κουρδική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw αναφέρει πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με "'ημιβαρέα' όπλα κατά των διαδηλωτών στην Οσναβίγια (βορειοδυτικά) χωρίς να διευκρινίζει τι όπλα ήταν.

Σε πολλές πόλεις οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα της αστυνομίας και φώναξαν συνθήματα κατά της εξουσίας, σύμφωνα με ΜΜΕ και ακτιβιστές.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων, ανέφεραν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Οι εικόνες που έγιναν πιο viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εκείνες που δείχνουν τις Ιρανές να βάζουν φωτιά στις μαντίλες τους.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Αντιμέτωπες με τους διαδηλωτές, που χαρακτήρισαν "αντεπαναστάτες" "ταραξίες" ή "συνωμότες", οι αρχές αποφάσισαν να απαντήσουν διοργανώνοντας τις δικές τους διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μιας οργάνωσης που είναι επιφορτισμένη με τη διοργάνωση επίσημων διαδηλώσεων, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις του Ιράν, κυρίως στην Τεχεράνη, στην Κομ (βόρεια) ή στο Ισφαχάν (κέντρο).

Στην πρωτεύουσα, εκατοντάδες άνθρωποι ανάμεσά τους γυναίκες φορώντας τσαντόρ διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και πανό υποστήριξης και ευχαριστιών προς τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

"Θάνατος στους συνωμότες", "Το τέλος της μαντίλας, αυτή είναι η πολιτική των Αμερικανών", έλεγαν μερικά συνθήματα.

Ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής ζήτησε να τιμωρηθούν οι διαδηλωτές "με το όπλο του νόμου".

Εγκωμιάζοντας "τις προσπάθειες και τις θυσίες της αστυνομίας", οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους πως η πρόσφατη "συνωμοσία του εχθρού" είναι "καταδικασμένη να αποτύχει".

Οι αρχές έκαναν χθες λόγο για τον θάνατο πέντε μελών των δυνάμεων της τάξης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, Γκολάμ Χοσεΐν Μοχσενί-Εζεΐ, προειδοποίησε πως "τα άτομα που προκάλεσαν ζημιές σε δημόσια και κυβερνητικά αγαθά, απείθησαν στην αστυνομία ή είχαν σχέση με ξένες υπηρεσίες κατασκοπίας", πρέπει να τύχουν μεταχείρισης "χωρίς καμία επιείκεια".

Μετά την έναρξη των διαδηλώσεων το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, η εξουσία περιόρισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο και από προχθές, Τετάρτη, μπλόκαρε την πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp.

Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω των "ενεργειών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από αντεπαναστάτες κατά της εθνικής ασφάλειας", σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Σχετικές ειδήσεις:

Ιράν: Δραματικές εξελίξεις - Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους - Βλέπει «ξένο δάκτυλο»

Ιράν: Δραματικές εξελίξεις - Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους - Βλέπει «ξένο δάκτυλο»

Guardian για τις διαδηλώσεις στο Ιράν: «Μια στιγμή οργής, μια αλυσίδα αντίστασης»

Iράν: Το CNN ακύρωσε τη συνέντευξη του Ιρανού προέδρου - Ζήτησε απο την Άμανπουρ να φορέσει μαντήλα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή