Οι εκλογές στην Ιταλία και ο λάθος δρόμος των Ευρωπαίων - Ζητούνται ηγέτες
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στην Ευρώπη τις εκλογές στην Ιταλία, οι πολίτες της οποίας όπως όλα δείχνουν θα δώσουν το τιμόνι της χώρας στην πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα η Τζόρτζια Μελόνι, εφόσον εκλεγεί θα είναι μια πρωθυπουργός που βασικό στόχο έχει να αναδειχθεί πρότυπο για τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη.
Και δεν είναι τυχαίοι πως οι ευρωπαίοι ηγέτες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς γνωρίζουν πως μια συντηρητική δεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα σε πολλά επίπεδα στην Ε.Ε. Η βασική ανησυχία των Βρυξελλών έγκειται στο ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει κάνει ήδη γνωστές τις προθέσεις της για επαναδιαπραγμάτευση μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι περιορισμένα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν να αποφευχθεί οποιαδήποτε πάγωμα στις μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βλέποντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά, με άκομψο τρόπο έστειλε μήνυμα απο το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που «τιμωρήθηκαν» με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σκληρή ήταν η απάντηση του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι που χαρακτήρισε τη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αχαρακτήριστη απειλή», διότι «η κυρία αυτή οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο τους αριστερούς». Παράλληλα ο Σαλβίνι τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αλήθεια τι περίμεναν οι Ευρωπαίοι; Πως θα κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα, αφήνοντας οικονομίες και κοινωνίες στην τύχη τους λόγω της ενεργειακής κρίσης και δεν θα πληρώσουν το τίμημα αργά ή γρήγορα; Χωρίς κανένα σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και του κύματος τις ακρίβειας που πλήττει όλες τις χώρες, οι ευρωπαίοι πολίτες είναι αναμενόμενο να μην εμπιστεύονται την Ε.Ε. και τους ηγέτες της. Έτσι στέφονται στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό, με τη σημαντική άνοδο της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία. Αλλά και στη Σουηδία οι πολίτες έδωσαν το 20% των ψήφων στο ακροδεξιό κόμμα που πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο πολυκομματικό σύστημα της χώρας, ξεπερνώντας όλα τα πιο κυρίαρχα δεξιά κόμματα.
Καθίσταται σαφές ότι η Ε.Ε. έχει απογοητεύσει τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου και αν οι αξιωματούχοι δεν δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, η δυσπιστία θα ενταθεί και η κοινωνική αναταραχή θα είναι μονόδρομος.