Εκλογές Ιταλία: Πώς η Τζόρτζια Μελόνι γίνεται πρωθυπουργός ακόμα κι αν χάσει σε ψήφους

Ιταλία: Ο εκλογικός νόμος ανατρέπει τα δεδομένα και υπόσχεται να είναι μεγάλη η νύχτα των αποτελεσμάτων και η διαδικασία του σχηματισμού κυβέρνησης.
Alessandro Garofalo/LaPresse Via AP
2'

Οι εκλογές στην Ιταλία διεξάγονται με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εδρών στη Βουλή και τη Γερουσία έχει μειωθεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, οι έδρες στη Βουλή μειώθηκαν από 630 σε 400 ενώ στη Γερουσία από 315 σε 200.

Ο νόμος προβλέπει πως ένα ποσοστό περίπου 37% των βουλευτών στη Γερουσία και το Κοινοβούλιο εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα σε μονοεδρικές, ενώ οι υπόλοιποι με απλή αναλογική αρκεί το κόμμα να έχει ξεπεράσει το 3%. Ένα μικρό ποσοστό εδρών εξαρτάται και από την ψήφο των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Politico, απαιτούνται τα 2/3 για να σχηματιστεί κυβέρνηση, δηλαδή 267 και 134 έδρες αντίστοιχα. Η αλλαγή του νόμου, άλλωστε, είναι και αυτή που οδήγησε στην αναζήτηση συμμαχιών και κοινής καθόδου στον εκλογικό στίβο. Την ώρα, λοιπόν, που η δεξιά έχει κατέβει σε συνασπισμό και δείχνει να κερδίζει τη «μάχη», η κεντροαριστερά δεν κατάφερε να βρει κοινό έδαφος.

Τα «Αδέρφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις λαμβάνουν σαν συνασπισμός από 44% ως 47%. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρια έχουν κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, με το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει κάποια μικρότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στο πλευρό του.

Οι τελευταίες έρευνες που επιτρεπόταν να δημοσιευτούν έδειχναν τα «Αδέλφια της Ιταλίας» στο 25%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα στο 20% με 22%. Ο συνασπισμός με τη Λέγκα και το Φόρτσα Ιτάλια, ανεβάζει το ποσοστό της δεξιάς στο 48%, περίπου 15 μονάδες πάνω από την Κεντροαριστερά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο δεξιός συνασπισμός σαρώνει στις μονοεδρικές και αναμένεται να εξασφαλίσει ως και το 90% αυτών κάτι που μεταφράζεται σε 130 έδρες στη Βουλή και 65 στη Γερουσία. Με ένα τέτοιο ισχυρό προβάδισμα, λοιπόν, έχει το περιθώριο να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και αν σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν έχει καταφέρει να πάρει τη νίκη.