Nέες διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν επίσημα ότι ξεκινούν και πάλι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε στασιμότητα για αρκετά χρόνια.
1'

Ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, δήλωσε ότι η νέα «θετική ατζέντα» θα φέρει νέα δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και των χωρών-μελών της Ένωσης.

Ο κ. Φίλε έκανε αυτές τις δηλώσεις από την Άγκυρα και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ο ίδιος επεσήμανε ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η προοπτική ένταξης της Τουρκίας και να προσαρμοστεί η τουρκική πολιτική στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Όπως είπε, η περίοδος στασιμότητας των συνομιλιών είχε προκαλέσει δυσφορία και στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά τους Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Να υπενθυμιστεί πως η Τουρκία και η ΕΕ ξεκίνησαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, ωστόσο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι περιορισμένη εξαιτίας της εκκρεμότητας αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά και εξαιτίας της αντίδρασης της Γαλλίας και της Γερμανίας στην ένταξη μιας κυρίως μουσουλμανικής χώρας.