Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε πως η Ευρώπη δεν αποδέχεται τα δημοψηφίσματα στα εδάφη που θέλει να προσαρτήσει η Ρωσία ενώ εξήγγειλε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
AP Photo/Virginia Mayo
3'

Επιθετική ρητορική σε βάρος της Ρωσίας υιοθέτησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις την Τετάρτη (28.09).

«Δεν δεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα και κάθε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κέρδη από την ενέργεια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου έτσι ώστε να δοθεί καίριο χτύπημα στα έσοδα της Μόσχας.

«Σήμερα θέτουμε τη νομική βάση για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Θα βοηθήσει στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι νέες κυρώσεις θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την οικονομία της Ρωσίας, στερώντας της επιπλέον έσοδα 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν.

«Προτείνουμε επίσης πρόσθετες απαγορεύσεις για την παροχή υπηρεσιών ?? στη Ρωσία και την απαγόρευση υπηκόων της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιβολή του πλαφόν, για την οποία ήδη έχει συμφωνήσει η G7, συμπεριλαμβάνεται στο όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν οι «27». Το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει:

  • Για το ρωσικό πετρέλαιο (για το οποίο υπάρχει ήδη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης) η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι δημιουργείται η νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή, όπως συμφωνήθηκε στους G7.
  • Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία.
  • Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν τη Ρωσία (τεχνολογία και συγκεκριμένα χημικά)
  • Επιπλέον απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες.
  • Δημιουργείται λίστα που θα περιλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στην Ρωσία).