Ιράν: Περιορισμοί στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο
«Δεν πρόκειται για διακοπή στο δίκτυο ο απλούστερος τρόπος για να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει είναι ο ακραίος στραγγαλισμός», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαχσά Αλιμαρντανί, ερευνήτρια ειδικευμένη στο Ιράν της οργάνωσης για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου «Άρθρο 19».
Αδυναμία σύνδεσης παρατηρείται κυρίως από τις απογευματινές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν είναι σε εξέλιξη οι περισσότερες διαδηλώσεις.
Ακτιβιστές και ιρανόφωνα τηλεοπτικά κανάλια που εδρεύουν εκτός του Ιράν παρατήρησαν ότι μειώνονται οι αναρτήσεις βίντεο από τις διαδηλώσεις που έχουν τραβηχτεί με κινητά τηλέφωνα, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης λόγω «απρεπούς ενδυμασίας».
«Από την αρχή των διαδηλώσεων, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπλοκάρει την πρόσβαση στο Instagram, το WhatsApp, το LinkedIn και το Skype, τις τελευταίες μεγάλες, δυτικές πλατφόρμες που παραμένουν ακόμη προσβάσιμες στο Ιράν», κατήγγειλαν εξάλλου οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Πολύ πιο δύσκολη έχει καταστεί και η πρόσβαση στα δίκτυα VPN, μια υπηρεσία που επιτρέπει την πλοήγηση στο δίκτυο παρακάμπτοντας το μπλοκάρισμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι συγκρίσιμοι με την πλήρη διακοπή της πρόσβασης που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, την περίοδο της καταστολής των μεγάλων διαδηλώσεων στις οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 321 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στη Νορβηγία, η πρόσβαση έχει διαταραχθεί ή διακοπεί πλήρως τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καταμέτρηση των θυμάτων στις ταραχές.